duminică, 6 iulie 2008

Ultras Sau Hooligan ?


Nu sunt impatimit al fotbalului, dar am o mare nedumerire care a pornit de la o intrebare adresata unui prieten de al meu care e ultras la Poli Timisoara si anume:Care este diferenta dintre un Ultras si un Hooligan?

A incercat el sa imi explice cat de cat care cu ce se ocupa, cum ca ultrasii se bazeaza mai mult pe dragostea fata de echipa,ultrasii incearca sa mute spectacolul in tribune. Nu prin violente, ci prin apelarea la coregrafii, care pot contine bannere, steaguri, fumigene sau torte,se bazeaza pe traditii,excluzand o confruntare cu adversarii,iar hooliganii se bazeaza mai mult prin faptul ca incearca sa faca diferenta dintre ei si alte grupari mai mult prin forta fizica "daca suntem mai tari la bataie suntem mai buni ca voi".Hooliganii urmaresc si "vanarea" steagului echipei adverse, cum fiecare grupare de hooligani isi ascund steagul in locatii secrete despre care doar cativa dintre membrii gruparii stiu.

Totusi atat nu mi-a ajuns si am cautat pe internet sa gasesc mai multe informatii.
Ultrasii sunt cei care asigura coregrafia tribunelor
Intre fenomenul “ultra” si vestitii hooligans nu exista nici o legatura, desi multi nu fac vreo diferenta intre cei doi termeni.
Violenta de pe stadioane are la baza grupurile de hooligans.

Foarte putina lume cunoaste faptul ca exista mari diferente intre “hooligan” si “ultra”. Trebuie spus insa ca acesti doi termeni pot coexista, transformandu-se in “hooltras”. Acest termen apare in general in Balcani, dar si in spatiul ex-sovietic.

Ce inseamna a fi “ultra”?
In Romania, fenomenul “ultra” a luat nastere imediat dupa Revolutie, insa dezvoltarea a inceput abia in anii 1995-1996. Primele grupari au luat nastere in galeriile cluburilor Steaua, Dinamo, Poli Timisoara, Universitatea Craiova si, mai tarziu, Rapid. Chiar daca mai toti se considerau ultrasi, probabil si din cauza ca aceste grupari se inspirau din coregrafiile suporterilor italieni, unele “realizari”, cum ar fi furtul steagurilor sau al fularelor, apartin fenomenului “hooligan”, care s-a dezvoltat in Marea Britanie. Ultrasii incearca sa mute spectacolul in tribune. Nu prin violente, ci prin apelarea la coregrafii, care pot contine bannere, steaguri, fumigene sau torte. Acest lucru exclude insa o confruntare cu adversarii, acesti suporteri incurajandu-si intr-un mod original echipa.

Ce inseamna a fi “hooligan”?
Spre deosebire de ultrasi, gruparile “hooligan” considera ca singurul mod prin care iti poti demonstra superioritatea fata de adversar este sa fii mai puternic fizic decat el.
Diferentele apar si la nivelul vestimentatiei. “Hooligans” renunta la orice fel de insemne ale propriului club in timpul meciurilor, folosesc steaguri de mici dimensiuni inscriptionate cu numele echipei, si nu cu insemnele unei grupari.
Pentru aceste grupari, confruntarea violenta cu suporterii adversi este nelipsita. Totusi, o lupta pe strada, cunoscuta sub numele de fair-fight, nu poate avea loc decat daca se indeplinesc anumite conditii, cum ar fi: cele doua grupari care se infrunta trebuie sa aiba un numar aproximativ egal de persoane si lipsa armelor (combatantii folosindu-se doar de pumni si picioare).

Prima lupta de acest fel din Romania a avut loc inaintea derby-ului Rapid - Steaua (2-3), cand nu mai putin de 150 de fani ai celor doua echipe au stabilit o intalnire in zona Plaza Romania.

La nivel european, ultrasii au aparut la sfarsitul anilor ‘60. Fanii cu varste cuprinse intre 15 si 20 de ani se rup de “clasicul spectator”, ocupand sectoare ale tribunelor unde se vindeau bilete sau abonamente la preturi reduse. Trebuie mentionat ca primii pasi spre fenomenul “ultra” au fost facuti in Italia, tara recunoscuta si astazi pentru spectacolul creat de tifosi. La acea vreme ultrasii se deosebeau de masa suporterilor, in primul rand prin identificarea propriului sector delimitat de unul sau mai multe steaguri cu numele si simbolul grupului, haine militare purtand insemne ale propriei echipe si prin infatisarea paramilitara preluata de la organizatiile politice extremiste, un fenomen la moda in acea perioada.

Anii ‘80 reprezinta momentul de crestere a gruparilor “ultra”, unele factiuni ajungand sa beneficieze de aportul a mii de membri. Cel mai tragic eveniment s-a petrecut in 1985, la meciul Liverpool - Juventus (0-1) din finala Cupei Campionilor Europeni, disputat pe stadionul Heysel din Bruxelles. Atunci, nu mai putin de 39 de suporteri italieni au murit in urma confruntarilor cu fanii englezi. Acest lucru a dus la suspendarea cluburilor din Premiere League din cupele europene pe o perioada de cinci ani.

Totusi exista un Cod si o Unitate intre grupari diferite.

Am cautat pe internet si am gasit cateva Grupari de acest gen pe care sigur cred ca veti fi interesati sa le cititi.
Am mai citit ce spune sociologul roman Andrei Beiu despre Istoricul Ultrasilor si am fost foarte surprins sa aflu ca ca este si o grupare de fete ...foarte interesant numita Fete "In Flacari" si nu in ultimul rand cateva Declaratii, Marturisiri ale unor ultrasi.

Si ce nu putea fi uitat sunt niste Filmulete De La Meciuri batai si ce se intampla pe stadioane si in afara.

Poate ati observat ca am scris mai mult despre acest subiect cu referire la echipele Clujului si anume "U" si CFR, si asta probabil se datoreaza faptului ca sunt la randul meu Student in CJ

Totusi acest subiect nu se termina aici sunt multe de discutat si astept pareri cat mai multe informatii injuraturi orice aveti de comunicat sunt bine primite insa daca sunt prea obscene posibil sa nu fie si postate.
Bafta.!

3 comentarii:

Bianca spunea...

Nu tre' sa le gasesti o denumire anume..ei sunt niste ignoranti care asculta manele in timp ce fac sex si simt nevoia sa se exteriorizeze in timpul meciului ca sa arate cat sunt ei de "duri" si ce patesti daca te pui cu ei..

Anonim spunea...

bianca tu esti o handicapata mah fetito

nu ai fost niciodata intr o galerie si nu ai avut ocazia sa vb cu un ultras
ultrasii nu asculta manele ultrasii sunt anti manele
majoritatea asculta house rock punk
ultrasii au o mentalitate nu vin ca oile la stadion

razvan

Anonim spunea...

bineinteles.. :))

Bancuri Cu Alinuta Bancuri Cu Americani Bancuri Cu Ardeleni Bancuri Despre Armata Bancuri Comuniste Bancuri Cu Avocati Bancuri Cu Celebritati Bancuri Cu Chuck Norris Bancuri Cu Nebuni Bancuri Cu Negri Bancuri Cu Prostii Bancuri Cu Soferi Bancuri Cu Unguri Bancuri Cu Betivi Bancuri Cu Blonde Bancuri Cu Bula Bancuri Cu Canibali Bancuri Cu Chelneri Bancuri Cu Ciobani Culmi Bancuri Cu Doctori Bancuri Cu Elevi Bancuri Despre Internet Bancuri Cu Moldoveni Bancuri Cu Mosnegi Bancuri Cu Politisti Bancuri Cu Popi Bancuri Despre Scoala Bancuri Cu Scotieni Bancuri Cu Sport Bancuri Cu Studenti Bancuri CU Tigani Glume Si Perle Bancuri Cu Academicieni Bancuri Cu Actori Bancuri Cu Adam Bancuri Cu Albanezi Bancuri Cu Arabi Bancuri Cu Ardeleni Bancuri Cu Aviatori Bancuri Cu Avocati Bancuri Cu Balbaiti Bancuri Cu Bancheri Stiri Despre Vedete Stiri Socante Stiri Diverse Stiri Haioase Stiri Sociale Filmulete Haioase Seriale Si Cd Key-uri Promovare Blog Topul Celor Mai Tari Sms-uri Funny SMS Sms-Uri In engleza Sms-uri Amuzante Sms-uri de dragoste Texte Haioase |jocuri online