-- Pe masura ce averile oligarhilor Rusiei incep sa se faramiteze, sub impactul crizei economice mondiale, un om care a fost odata unul dintre ei, le face o propunere interesanta: sa renunte definitv la ideea ca banii aduc fericirea si sa urmeze exemplul lui de "viata simpla".
Familia Sterligov
German Sterligov a gustat din plin din placerile vietii de multimilionar: masini de lux, avioane particluare, iahturi, petreceri fastuoase in compania starurilor... A renuntat la toate acestea fara urma de regret, in urma cu patru ani. Acum duce o viata modesta, de simplu taran, departe de tentatiile lumii.
"Majoritatea prietenilor mei cred ca mi-am pierdut mintile, dar cred ca de-a lungul acestor patru ani le-am dovedit ca am facut o alegere inteleapta". "Comparativ cu ei, eu traiesc in puf. Sunt liber aici, nu depind de nimeni", declara Sterligov.
Steriglov a devenit primul milionar legal al Rusiei dupa Revolutia din 1917, la varsta de 24 de ani. Prezenta lui in lumea afacerilor internationale a fost o placuta schimbare a imaginii Rusiei din punctul de vedere al Statelor Unite. Totul s-a schimbat brusc dupa ce Sterligov si sotia lui Alyona si-au vandut numeroasele proprietati, printre care s-au numarat conacul de 20 de camere din cartierul cel mai exclusivist al Moscovei, apartamentul de lux din New York cu vedere la Statuia Libertatii, birourile de pe Wall Street si din centrul Londrei si casa de vacanta din Geneva. El a donat actiuni in valoare de sute de milioane de euro, in vreme ce Alyona si-a schimbat bijuteriile pretioase si hainele de firma pe traditionalele vesminte purtate de taranii din romanele secolului XIX ale lui Tolstoi.
Saptamana trecuta, pe masura ce oligarhii rusi paraseau pe rand topul Forbes al celor mai bogati oameni din lume, Sterligov si-a "felicitat" alegerea facuta: "Nici intr-un milion de ani nu m-as intoarce la acest stil de viata. (...) Sunt fericit cu linistea si pacea oferite de viata simpla de la tara".
Alyona si Pelagia Sterligov
Captivi intr-o colivie de aur
Impreuna cu banii si notorietatea au inceput sa curga si amenintarile impotriva familiei Sterligov: "In primii doi ani ne-am schimbat locuinta nici mai mult nici mai putin de 23 de ori", marturiseste Alyona. "Sotul meu ma suna si-mi zicea atat: <
Alyona ura sa aiba servitori, deoarece o deranja prezenta constanta a unor straini in casa, insa era perfect de acord cu bodyguarzii armati care ii urmau peste tot. "Eram ca niste pasari captive intr-o colivie de aur. Bogatia exagerata e ca o forma moderna de sclavie, de care am reusit, din fericire, sa ne eliberam", mai povesteste femeia. Momentul decisiv in schimbarea stilului de viata a fost si iesirea timpurie a lui Sterligov din cursa pentru Presedintia Rusiei, in 2004.
Fara televizor si Internet
Serghei Sterligov
Zona rurala in care au ales sa "se intoarca in timp" e situata la aproximativ 100 de km de Moscova. Au doua case modeste acum: una pentru iarna, cu strictul necesar familiei, si una de vara, amplasata mai aproape de pasunile pentru oi. De la mutare, Sterligovii au aruncat orice dovada a vechii lor vieti, iar tatal a interzis familiei sa se uite la televizor sau sa foloseasca internetul. Singurele legaturi cu secolul XXI sunt prezenta in casa a unei bai si a unei masini de spalat. In rest, familia calatoreste cu sania sau cu caruta trase de cai si scoate apa dintr-un put.
Copiii au fost crescuti in spiritul credintei ortodoxe, citesc carti in slava veche, stiu sa vaneze si au abilitati de supravietuire care lipsesc cu desavarsire tinerilor obisnuiti din zilele noastre. Cei patru baieti ai cuplului nu merg la scoala, avand profesori particulari, de moda veche, atent selectati. Pe unica lui fata, Pelagia, in varsta de 18 ani, studenta la Universitatea din Moscova, Sterligov planuieste sa o marite cu un barbat care sa corespunda intru totul cerintelor lui.
"Folositi resursele de care inca dispuneti pentru a construi un sistem nou, in loc sa tineti cu dintii de <
Ana MUNTEANU
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu