O metodă în curs de experimentare, care face apel la ultrasunete pentru a distruge tumorile mai mici de 3 cm, ar putea fi o alternativă la intervenţiile chirurgicale.
În cadrul congresului de cancerologie de la Paris, Eurocancer, a fost prezentată o nouă tehnologie care permite tratarea tumorilor la sân mici prin hipertemie, obţinută graţie ultrasunetelor focalzate şi de intensitate ridicată. Metoda este în curs de testare la spitalul Saint Louis din Paris, în colaborare cu Universitatea din Shanghai. Dacă va fi eficient, tratamentul cu utrasunete va duce la evitarea intervenţiilor chirurgicale sau măcar va micşora dimensiunea ablaţiunii.
Contrar ultrasunetelor folosite pentru ecografii, care traversează ţesuturile fără a le altera, cele folosite în tratamentul cancerului sunt de zece mii de ori mai puternice. Ele încălzesc ţesutul bolnav până îl distrug.
"Tehnica noastră se bazează pe folosirea unui aparat ecografic de frecvenţă înaltă, între 40 şi 100 de waţi, care permit în acelaşi timp reperarea şi distrugerea leziunilor canceroase, la temperaturi între 65 şi 80 de grade", a explicat profesorul Maylin, unul dintre cercetătorii metodei.
Un alt avantaj al tratamentului este şi faptul că durează puţin. Sunt de ajuns una, maxim două şedinţe de la 45 de minute până la o oră şi o anestezie locală pentru a tratata un cancer la sân mic, pacienta simţind doar câteva pişcături la sfârşit.
Experimentul va fi realizat în primă fază pe un grup de 30 de paciente. După tratamentul tumorilor prin ultrasunete, femeile vor urma protocolul standard de tratament, inclusiv radioterapia şi chimioterapia. Dacă rezultatele vor fi satisfăcătoare, metoda ar putea duce chiar şi la reducerea dozelor ulterioare de radiaţii.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu