Zâmbetul unui nou născut nu atinge doar inima mamei. Un studiu american a demonstrat că acesta acţioneză precum un drog: este un fel de excitant natural, capabil să atingă centrii recompensei din creierul mamei.
Descoperirea ar putea ajuta oamenii de ştiinţă să înţeleagă mai bine legătura specială care se stabileşte între mamă şi copil şi să vadă de ce, uneori, lucrurile nu merg bine.
"Relaţia mamă-copil e critică în dezvoltarea copilului, dar, din motive necunoscute, uneori această relţie nu se dezvoltă normal" a declarat Lane Strathearn de la Texas Children’s Hospital. În acest cazuri copilul nu mai este în siguranţă, riscă să fie abandonat sau abuzat.
Studiul, publicat în revista "Pediatrics" a fost realizat cu ajutorul a 28 de mame cărora le-au fost arătate fotografii ale propriilor copii, dar şi ale unor copii străini în ipostaze diferite, în timp ce erau supuse unei rezonanţe magnetice funcţionale. Acest sistem permite individualizarea zonelor din creier mai solicitate şi irigate de sânge.
Cel mai mare efect asupra creierului l-au avut fotografiile care îi înfăţişau pe proprii copii ai fiecăreia zâmbind, când s-au activat zonele asociate mecanismului producerii dopaminei, hormonul stării de bine şi care au acţionat ca un excitant natural pentru mame.
Deşi cercetătorii se aştepatu la o lipsă de reacţie în cazul vizionaării fotografiilor copiilor trişi sau ale celo străini, creierul mamelor a răspuns, dar mult mai puţin intens.
Este primul pas în înţelegerea legăturii neurologice care se stabileşte între o mamă şi copilul ei.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu