Cercetările recente au scos la iveală faptul că personalitatea noastră joacă un rol mult mai important în menţinerea sănătăţii sau prevenirea bolilor decât s-a crezut până acum.
Atunci când vorbim despre cum se formează personalitatea, toată lumea este de acord că experienţele din primii ani de viaţă sunt definitorii şi că majoritatea trăsăturilor umane sunt legate de gene. Astfel, dacă eşti:
1. IMPULSIVĂ- Cel mai mare pericol pentru această personalitate îl constituie ulcerul stomacal. Se pare că impulsivii răspund stresului cu o producţie mai mare decât cea normală de acid, declanşând astfel ulcerul peptic.
2. VOIOASĂ - Cea mai surprinzătoare descoperire făcută de cercetători este că oamenii bine dispuşi mor mai repede. Contrar aşteptărilor, voioşia şi simţul umorului sunt invers proporţionale cu longevitatea. O teorie susţine că voioşii subapreciază pericolele vieţii şi nu ştiu să facă faţă situaţiilor grele pe care nu le-au anticipat.
3. NELINIŞTITĂ- Oamenii neşiniştiţi sunt de 3 ori mai predispuşi spre a avea tensiunea arterială mare. Femeile cu diverse fobii, cum ar fi cea de înălţime, sunt predispuse să se îmbolnăvească de inimă, tensiune şi colesterol mari.
4. AGRESIVĂ- Comportamentul ostil îi predispune pe astfel de oameni la ateroscleroză, inflamaţii cronice şi boli de inimă. Una din teorii explică aceste riscuri ca fiind datorate faptului că agresivii răspund prompt şi puternic stresului, mintal şi psihologic, crescând astfel tensiunea arterială şi ritmul bătăilor inimii. Şi nervoşii se şi vindecă mai greu.
5. TIMIDĂ - Introvertiţii sunt vulnerabili la infecţiile virale şi asta pentru că au mai puţin noduli limfatici activi, care ajută la distrugerea virusurilor şi a bacteriilor.
6. OPTIMISTĂ- Cei care văd mereu partea plină a paharului trăiesc, în medie, cu 7 ani şi jumătatea mai mult decât ceilalţi. Şi riscul de a muri prematur din cauza unei boli se reduce cu 55%. Unii cercetători sunt de părere că optimismul creşte dorinţa de viaţă, alţii cred că sociabilitatea joacă un rol cheie, scăzând nivelul hormonului de stres, cortizonul.
7. TĂCUTĂ- Pentru că astfel de persoane îşi reprimă mereu sentimentele, ele sunt mult mai predispuse să se îmbolnăvească de cancer sau inimă. Explicaţia ar fi că inima le bate mai tare, presiunea arterială creşte, vasele de sânge se strâng, toate acestea fiind dăunătoare sistemului cardiovascular.
8 . ONESTĂ- Aceasta este trăsătura care este asociată cu viaţa lungă, cu un efect vizibil asupra longevităţii prin menţinerea unei tensiuni arteriale normale şi a colesterolului . Oamenii cinstiţi evită riscul şi, cel mai probabil, iau decizii sănătoase.
9. NEVROTICĂ- Şi dacă nu era îndeajuns de greu să fii nevrotic, acum mai trebuie să ai grijă şi la astm, dureri de cap, ulcer la stomac sau boli de inimă. Explicaţia este că cei care au o astfel de personalitate preferă să se învinovăţească şi să fie ostili, decât să ceară ajutorul atunci când au nevoie. Din această cauză sunt mai stresaţi, au un sistem imunitar slăbit şi sunt mult mai vulnerabil în faţa bolilor.
10. EXTROVERTITĂ- La fel ca şi optimistele, extrovertitele sunt mai ferite de bolile de inimă şi îşi revin mai repede după o boală. Asta pentru că sunt mai puţin stresate, dar există şi mai multe şanse ca ele să fie obezze spre deosebire de nevrotice.
11. PESIMISTĂ- Cei care văd mai mereu partea goală a paharului, au cu 19% mai multe şanse să moară devreme. Tot aceşti oameni riscă să se aleagă şi cu boala Parkinson. Cercetării nu au reuşit încă să dea şi o explicaţie pentru care anxietatea şi pesimismul pot declanşa această boală.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu