joi, 6 noiembrie 2008



Cota de piata a BRD pe creditare a scazut cu 1,2 puncte procentuale in primele noua luni ale anului, de la 17% la sfarsitul lui 2007 la 15,8% la 30 septembrie 2008, conform datelor publicate de banca-mama, Societe Generale.

Fata de varful istoric de 19,2% atins in 2006, scaderea este de 3,4 puncte procentuale, reflectand intensificarea concurentei de pe piata in ultimii doi ani. Conform datelor prezentate, cota de piata actuala a filialei din Romania este mai mica si decat cea din 2005 (16,4%).

Si BCR, liderul pietei, inregistra la nivelul lunii iulie o pierdere de 3,1 puncte din cota la creditele de retail fata de 2006, in conditiile in care bancile mijlocii si mici au fost mai agresive in acest interval in incercarea de a castiga cota de piata prin preturi mai scazute.
Didier Valet, CFO al SocGen, a explicat contractia cotei de piata din 2008 prin adoptarea unei politici selective in acordarea de credite in valuta, in concordanta cu noile conditii de piata, catalogand pierderea drept "limitata".
Aceasta politica selectiva va fi implementata in continuare, in conditiile in care SocGen apreciaza ca este probabil ca deteriorarea mediului economic sa aiba un efect advers la nivelul situatiei financiare a persoanelor fizice si a companiilor. Pe de alta parte, SocGen vorbeste despre un potential substantial de crestere a "euroizarii" economiei romanesti. Valet considera ca acest fenomen nu implica riscuri marite pentru BRD, avand in vedere ca banca lucreaza cu multe companii exportatoare care au venituri in euro, precum si cu salariati care au castigurile exprimate in moneda europeana.
BRD avea la noua luni un portofoliu de credite relativ echilibrat intre segmentele retail si corporate, cu un usor avans al finantarilor pentru companii: 4,3 miliarde de euro fata de 4 miliarde de euro. In privinta structurii pe monede, creditul in lei inca este cu putin mai mare decat cel in valuta, depasind pragul de 4 mld. euro. De asemenea, datele prezentate de SocGen la Paris indica un nivel al creditelor neperformante de 3,4% din finantarile totale aflate in sold la jumatatea anului, fata de o medie de 5,9% la nivel national.
BRD a pierdut si jumatate de punct procentual din piata depozitelor, cota sa coborand de la 19,5% in 2007 la 19% in septembrie. Cota pe depozite a ramas insa apropiata si de nivelul din 2006, cand era tot la 19,5%, si se situeaza net peste nivelul de 17% inregistrat in 2005.
Cu toate acestea, la noua luni soldul creditelor l-a intrecut pe cel al depozitelor, raportul ajungand la 108%. La sfarsitul lunii septembrie, banca avea in sold credite de 8,28 mld. euro, in timp ce depozitele insumau 7,6 mld. euro. BRD era printre putinele banci mari care mai inregistrau un excedent al depozitelor in raport cu creditele acordate. La BCR raportul a continuat sa se deterioreze, depasind pragul de 130%.
In acelasi timp, SocGen vorbeste despre "intrari dinamice de depozite". Spre deosebire de structura creditelor, la depozite leul este moneda predominanta, trecand de echivalentul a 4,5 mld. euro, in timp ce depozitele in valuta insumeaza peste 3 mld. euro.
Depozitele in moneda straina au recuperat insa puternic din decalaj in primele noua luni ale anului, in conditiile in care soldul depozitelor in lei chiar a scazut.
Societe Generale mizeaza pe o aterizare soft a economiei romanesti si pe scaderea inflatiei, preluand prognozele din octombrie avansate de FMI pentru 2009: crestere economica de 4,8% si inflatie de 6,6%. "Economia incetineste, insa activitatile noastre raman profitabile." Politica de business urmeaza sa fie adaptata circumstantelor locale.
"Ramanem foarte increzatori in dezvoltarea noastra in special in Romania si Rusia si suntem angajati fata de aceste tari", a declarat Frederic Oudea, CEO al Societe Generale la o teleconferinta cu analistii. Raspunzand unor intrebari, el a precizat ca ponderea creditului in valuta la BRD este de circa 50% la nivelul portofoliului, respectiv sub media pietei, care se situeaza la circa 55%.
BRD va publica luni rezultatele financiare detaliate la noua luni, dupa ce in octombrie a anuntat un profit net de 285 mil. euro, in crestere cu peste 52% fata de septembrie 2007, dar incluzand 62 mil. euro din vanzarea participatiei la Asiban.

Dobanzi mai mari la creditele in lei si in euro
BRD-SocGen a majorat de la inceputul acestei saptamani dobanzile la creditele de nevoi personale in lei cu 2,8 puncte procentuale, respectiv cu un sfert de punct procentual pentru cele in euro. Banca vinde acum finantari de consum in lei la dobanzi variind intre 14,5% si 18,5% pe an, in functie de perioada, iar la euro dobanzile urca de la 11% pana la 13,5% pe an. Perioada de rambursare poate sa ajunga la 10 ani.
"Toate cresterile de dobanzi sunt valabile pentru productia de credite noi - creditele acordate incepand cu 3 noiembrie", afirma reprezentantii bancii.
BRD a modificat si marjele aplicate peste indicatorii de baza la calculul dobanzilor pentru creditele imobiliare, cu un sfert de punct procentual la lei si cu jumatate de punct la euro sau dolar. Totodata, a extins perioada de acordare a creditelor imobiliare cu cinci ani, pana la 35 de ani. Marjele percepute la creditele imobiliare difera de valoarea aportului clientului (cu un prag de 20% pentru avans) si de perioada de rambursare, fiind prevazute doua intervale - intre 10 si 20 de ani, respectiv intre 20 si 35 de ani. Pentru un credit imobiliar in lei contractat pe 35 ani, la care clientul aduce un avans mai mic de 20% din valoarea investitiei, marja urca la
1,25 puncte, care se adauga indicatorului ROBOR la 3 luni. Dobanda ar fi in prezent de 18,78% pe an. La polul opus, pentru un credit contractat pe mai putin de 20 de ani si cu avans de peste 20%, marja care se aplica ar fi de 0,55 puncte. Pentru creditele in euro marja variaza de la 3,25 la 4,25 puncte procentuale, care se adauga la indicatorul EURIBOR la 3 luni, a carui valoare este in prezent de 4,66% pe an. Liviu Chiru

Niciun comentariu:

Bancuri Cu Alinuta Bancuri Cu Americani Bancuri Cu Ardeleni Bancuri Despre Armata Bancuri Comuniste Bancuri Cu Avocati Bancuri Cu Celebritati Bancuri Cu Chuck Norris Bancuri Cu Nebuni Bancuri Cu Negri Bancuri Cu Prostii Bancuri Cu Soferi Bancuri Cu Unguri Bancuri Cu Betivi Bancuri Cu Blonde Bancuri Cu Bula Bancuri Cu Canibali Bancuri Cu Chelneri Bancuri Cu Ciobani Culmi Bancuri Cu Doctori Bancuri Cu Elevi Bancuri Despre Internet Bancuri Cu Moldoveni Bancuri Cu Mosnegi Bancuri Cu Politisti Bancuri Cu Popi Bancuri Despre Scoala Bancuri Cu Scotieni Bancuri Cu Sport Bancuri Cu Studenti Bancuri CU Tigani Glume Si Perle Bancuri Cu Academicieni Bancuri Cu Actori Bancuri Cu Adam Bancuri Cu Albanezi Bancuri Cu Arabi Bancuri Cu Ardeleni Bancuri Cu Aviatori Bancuri Cu Avocati Bancuri Cu Balbaiti Bancuri Cu Bancheri Stiri Despre Vedete Stiri Socante Stiri Diverse Stiri Haioase Stiri Sociale Filmulete Haioase Seriale Si Cd Key-uri Promovare Blog Topul Celor Mai Tari Sms-uri Funny SMS Sms-Uri In engleza Sms-uri Amuzante Sms-uri de dragoste Texte Haioase |jocuri online