luni, 30 iunie 2008

Masacre în Transilvania de Nord, 1940-1944

Ma abtin de la vreun comentariu ...


In toamna anului 1940, ca urmare a cedării Ardealului către Ungaria lui Miklós Horthy, în mai multe localităţi transilvănene trupele maghiare au masacrat români şi evrei. Printre cele mai cunoscute şi bine documentate asemenea masacre se numără:
Masacrul din Moisei, Masacrul din Treznea, Masacrul din Ip, Masacrul de la Sărmaşu.


Masacre au avut loc şi în alte localităţi ca: Mureşenii de Câmpie, Câmpia Turzii, Luduş, Prundu Bârgăului, Huedin, Cucerdea, Lăscud, Zalău, Ciumirna, Ianculeşti, Hodoş, Hâda, Nuşfălău, Halmăjd.
Regimul de exterminare, ce cuprindea şi detaşamente de muncă şi deportarea în lagărele de prizonieri, s-a înăsprit după ce, în martie 1944, Ungaria a fost ocupată de trupele naziste. Au fost instituite legi excepţionale, iar populaţia evreiască a fost practic vânată. Peste 150000 evrei din nordvestul Transilvaniei au fost deportaţi şi au pierit în lagărele morţii de la Dachau, Buchenwald, Bergen-Belsen, Auschwitz-Birkenau.

Armata horthystă intră în un sat din Transilvania, septembrie 1940.


Cronologie parţială:
 
7 septembrie 1940 - comuna Mihai Bravu, Judeţul Bihor - 20 de ţărani români, printre care şi doi copii, sunt adunaţi pe câmp şi împuşcaţi de soldaţi unguri.
8 septembrie 1940:
Almaşu Mare (judeţul Alba) - soldaţii unguri execută 13 ţărani români;
Zalău - 4 femei şi 3 bărbaţi sunt asasinaţi de trupele ungare. Cadavrele femeilor sunt găsite dezgolite şi batjocorite;
Trupele ungare mărşăluind spre Româneşti găsesc gospodăriile lui Gavrilă Vicaş şi Gheorghe Prunea, agronomi. Sunt împuşcaţi pe loc alături de familiile lor;
Localitatea Ciumărna (judeţul Sălaj)- Sunt ucişi 11 români: Ioan Ghiurutan, subprimar, Ioan Ţiriac şi soţia sa Ana, N. Rati, Teodor Ţiriac, Rozalia Ţirac, Gavrilă Oprea Ticău, Gavrilă Ortelecan, Florea Ciglăneanu, Niculae Barbanaş şi un ţăran din Trăznea.
9 septembrie 1940 - comuna Trăznea (jud. Sălaj) - au fost ucişi 80 de români, răniţi grav 183 şi 47 de gospodării au fost distruse.
10 septembrie 1940 - Salonta, judeţul Bihor - Iosif Cristea este torturat, apoi ucis.
10 - 11 septembrie 1940 - Sântion - Gheorghe Tiponuţ şi fiul său sunt ucişi de soldaţi unguri.
13 - 14 septembrie 1940 - satul Ip - au fost ucişi 157 de români.
18 septembrie 1940 - Masacrul din Gheorgheni, 58 de români decapitaţi în centrul oraşului românesc Gheorgheni, Harghita. De atunci oraşul are o populaţie majoritară ungurească.
24 august 1944 - Preotul greco-catolic Anton Buga este arestat de trupele maghiare şi condamnat la moarte, împreună cu alţi 12 preoţi români. Doar intervenţia energică a generalului Sănătescu a oprit în ultimul moment execuţia .
4 septembrie 1944 - comuna Aita Seacă - au fost luaţi ostatici, torturaţi şi omorâţi militarii români izolaţi, aflaţi în retragere dezorganizată. Numărul lor este aproximat undeva între 40 şi 100.
9 septembrie 1944 - comuna Iara, Judeţul Turda (interbelic) - au fost ucişi 98 de români (decapitaţi).
26 septembrie 1944 - în comuna Aita Seacă din judeţul Covasna 13 localnici români au fost ucişi de soldaţi unguri.
14 octombrie 1944 - comuna Moisei - 39 de români şi 3 evrei au fost forţaţi să intre în case şi apoi au fost împuşcaţi prin ferestrele locuinţelor de soldaţi unguri aflaţi în retragere.
1944 - Profesorul Ioan Bozdog, sosit în satul său, Urca, după retragerea armatelor horthyste, relata Mihail Chioarean, Eugen Vescan, Valentin Vişinescu, Viişoara.

Monumentul victimelor din comuna Trăznea.


Membri participanţi

La crimele de pe teritoriul Transilvaniei de Nord au participat Armata Regală Ungară, prin unităţi şi subunităţi dislocate în teritoriu, coordonate de Biroul 2 al Marelui Stat Major, Magyar Királyi Rendőrség, Poliţia regală maghiară, instalată în toate capitalele de judeţ şi în oraşele de subordonare judeţeană; secţia specială din Căpitănia generală al poliţiei, Közbíztonsági Osztály sau secţia siguranţei publice; corpul detectivilor şi serviciul de apărare a statului Államrendészeti Osztály. Tot acest eşafodaj a fost sprijinit activ de mai multe organizaţii paramilitare şi de etnici maghiari (localnici - informatori şi uneori participanţi la operaţiuni).

Cele mai cunoscute organizaţii paramilitare teroriste implicate au fost:
Rongyos Garda (Garda zdrenţăroşilor) - s-au remarcat în acţiuni de prigonire a românilor, fiind împroprietăriţi cu Vitézi telkek (loturi vitejeşti);
Turáni Vadászok (Vânătorii Turanici), organizaţie terorist-informativă cu centre judeţene, la nivel de plasă şi de oraş;
Magyar Rendfenntartó bizottság (Comitetul Maghiar Pentru Menţinerea Ordinii);
Nemzetorsag (Garda Naţională), auxiliar al serviciilor de informaţii şi reprimare.

Printre personalităţile maghiare transilvănene implicate în acţiuni contra românilor se numără:
Albert Wass - conte şi poet controversat maghiar, a ordonat asasinatele asupra etnicilor români şi evrei de la Mureşenii de Câmpie şi Sucutard. În 1946, atât Wass, cât şi tatăl său Endre Wass au fost găsiţi vinovaţi de crime de război şi condamnaţi la moarte in absentia de Tribunalul Poporului Cluj.
Au existat acuzaţii şi la adresa unor personalităţi ca Albrecht Dezső, Florián Tibor, Antal Dániel sau Árvay Árpád,Ferenc Bay că ar fi fost implicaţi în astfel de acţiuni.

Comemorare

În 28 iunie 1995 au avut loc în Camera Deputaţilor o serie de dezbateri referitoare la declararea ca localităţi martir a comunelor Ip, Treznea şi Moisei.

Pe 4 septembrie 2004, prin grija Protopopiatului Ortodox Sfântu Gheorghe şi a Centrului Eclesiastic de Documentare "Mitropolit Nicolae Colan", cu sprijinul Prefecturii judeţului Covasna, a Garnizoanei militare Sf. Gheorghe, a autorităţilor publice şi a societăţii civile româneşti din judeţul Covasna, a avut loc exhumarea osemintelor ostaşilor români din groapa comună aflată în vechiul cimitir al parohiei ortodoxe din sat şi reînhumarea lor în curtea bisericii din localitate, cu oficierea slujbei înmormântării după ritualul ortodox.


Sursa : www.wikipedia.com

7 comentarii:

Anonim spunea...

bv, tine-o tot asa, la cat mai multi vizitatoti, si la cat mai multe art bune.

Anonim spunea...

e bine ca ai scris o farama din tot ce a fost atunci.Astea sunt pagini document,istorie pura.Eu am cercetat pe cont propriu foarte multe cazuri si toate sau dovedit a fi reale.Am cercetat dupa cartea "Administratia maghiara hortysta de pe teritorilul Transilvaniei" pentru ca nu am putut sa cred ca faptele s-au petrecut cu atata cruzime.Si din pacate choiar asa a fost.E bine sa nu uitam astea,desigur fara ura catre natia maghiara,dar din respect pentru inaintasii nostri ce au devenit martiri intr-o perioada tulbure a istoriei.Bravo!

Anonim spunea...

si ar mai fi ceva de comentat,aceea parte mica de vinovati si condamnati "in absentia" au acu urmasi care vin in Transilvania si i-si revendica marile proprietati latifundiare si chiar au inceput sa le obtina

Anonim spunea...

Frate de unde gasesti aceste articole mai facut curios,ai anumite abilitati jurnalistice si de fiecare gasesc ceva nou in blogul tau,ce pot sa-ti spun tine-o tot asa Andrea.

Eu Si Google spunea...

Ma bucur ca ti-a placut articolul anonim. O sa fac multe articole despre razboi, ww2 in special.
Poate facem schimb de experiente. :)
Bafta ***

Anonim spunea...

salut

nu stiu de unde te ai informat, dar faptul ca citezi din wikipedia nu inseamna ca ai informatii bune

Gheorgheni nu a fost niciodata oras romanesc, in ultimi 1000 de ani totdeauna ungurii erau mjoritari. Chiar este un oras exemplar unde toate natiile au putut sa convetuiasca frumos unul linga altul.
De exepmlu e printre putinii localitati unde si armenii, evreii, greco catolici, ortodoxi, reformati si majoritari romano catolici au avut temple si biserici

de altfel in razboi in ambele parti au fost din pacate masacre, toate satele din jur sunt pline de astfel de monumente

Eu Si Google spunea...

sandor... nu conteaza daca Gheorgheni este oras romanesc sau maghianim. Au fost ucisi romani.

Bancuri Cu Alinuta Bancuri Cu Americani Bancuri Cu Ardeleni Bancuri Despre Armata Bancuri Comuniste Bancuri Cu Avocati Bancuri Cu Celebritati Bancuri Cu Chuck Norris Bancuri Cu Nebuni Bancuri Cu Negri Bancuri Cu Prostii Bancuri Cu Soferi Bancuri Cu Unguri Bancuri Cu Betivi Bancuri Cu Blonde Bancuri Cu Bula Bancuri Cu Canibali Bancuri Cu Chelneri Bancuri Cu Ciobani Culmi Bancuri Cu Doctori Bancuri Cu Elevi Bancuri Despre Internet Bancuri Cu Moldoveni Bancuri Cu Mosnegi Bancuri Cu Politisti Bancuri Cu Popi Bancuri Despre Scoala Bancuri Cu Scotieni Bancuri Cu Sport Bancuri Cu Studenti Bancuri CU Tigani Glume Si Perle Bancuri Cu Academicieni Bancuri Cu Actori Bancuri Cu Adam Bancuri Cu Albanezi Bancuri Cu Arabi Bancuri Cu Ardeleni Bancuri Cu Aviatori Bancuri Cu Avocati Bancuri Cu Balbaiti Bancuri Cu Bancheri Stiri Despre Vedete Stiri Socante Stiri Diverse Stiri Haioase Stiri Sociale Filmulete Haioase Seriale Si Cd Key-uri Promovare Blog Topul Celor Mai Tari Sms-uri Funny SMS Sms-Uri In engleza Sms-uri Amuzante Sms-uri de dragoste Texte Haioase |jocuri online