joi, 2 aprilie 2009

Aurora polara fenomen optic

Aurora polară este un fenomen optic ce constă într-o strălucire intensă observată pe cerul nocturn în regiunile din proximitatea zonelor polare, ca rezultat al impactului particulelor de vânt solar în câmpul magnetic terestru. Când apare în emisfera nordică, fenomenul e cunoscut sub numele de aurora boreală, termen folosit iniţial de Galileo Galilei, cu referire la zeiţa romană a zorilor, Aurora, şi la titanul care reprezenta vânturile, Boreas. Apare în mod normal în intervalele septembrie-octombrie şi martie-aprilie. În emisfera sudică, fenomenul poartă numele de auroră australă, după James Cook, o referinţă directă la faptul că apare în sud.

Fenomenul nu este exclusiv terestru, fiind observat şi pe alte planete din sistemul solar, precum Jupiter, Saturn, Marte şi Venus. Totodată, fenomenul este de origine naturală, deşi poate fi reprodus artificial prin explozii nucleare sau în laborator.

Energia mareelor

Energia mareelor este energia ce poate fi captată prin exploatarea energiei potenţiale rezultate din deplasarea pe verticală a masei de apă la diferite niveluri sau a energiei cinetice datorate curenţilor de maree. Energia mareelor rezultă din forţele gravitaţionale ale Soarelui şi Lunii, precum şi ca urmare a rotaţiei terestre.

Este o formă de energie regenerabilă.

Energia Geotermica

Energia geotermică este o formă de energie obţinută din căldura aflată în interiorul Pamântului. Apa fierbinte şi aburii, captaţi în zonele cu activitate vulcanică şi tectonică, sunt utilizaţi pentru încălzirea locuinţelor şi pentru producerea electricităţii.

Este o formă de energie regenerabilă.

[modifică] Tipuri de Centrale Geotermale

Exista trei tipuri de centrale geotermale care sunt folosite la aceasta data pe glob pentru transformarea puterea apei geotermala in electricitate: 'uscat'; 'flash' si 'binar', depinzand dupa starea fluidului: vapori sau lichid, sau dupa temperatura acestuia.

* Centralele 'Uscate' au fost primele tipuri de centrale construite, ele utilizeaza abur din izvorul geotermal.
* Centralele 'Flash' sunt cele mai raspandite centrale de azi. Ele folosesc apa la temperaturi de 360° F(182° C), injectand-o la presiuni inalte in echipamentul de la suprafata.
* Centralele cu ciclu binar difera fata de primele doua, prin faptul ca apa sau aburul din izvorul geotermal nu vine in contact cu turbina,respectiv generatorul electric. Apa folosita atinge temperaturi de pana la 400° F(200°C).

Energia apei

Energia hidraulică reprezintă capacitatea unui sistem fizic (apa) de a efectua un lucru mecanic la trecerea dintr-o stare dată în altă stare (curgere). Datorită circuitului apei în natură întreţinut de energia Soarelui, este considerată o formă de energie regenerabilă.

Energia hidraulică este de fapt o energie mecanică, formată din energia potenţială a apei dată de diferenţa de nivel între lacul de acumulare şi centrală, respectiv din energia cinetică a apei în mişcare.[1] Exploatarea acestei energii se face curent în hidrocentrale, care transformă energia potenţială a apei în energie cinetică, pe care apoi o captează cu ajutorul unor turbine hidraulice care acţionează generatoare electrice care o transformă în energie electrică.

Tot forme de energie hidraulică sunt considerate energia cinetică a valurilor şi mareelor.

Energie alternativa

Energia alternativă este un termen folosit pentru unele surse de energie şi tehnologii de stocare a energiei. În general el indică energii netradiţionale şi care au un impact scăzut în mediul înconjurător. Termenul de energie alternativă este folosit în contrast cu termenul de combustibil fosil după unele surse, iar alte surse îl folosesc cu sensul de energie regenerabilă.

Energia Solara

Energia solară se referă la o sursă de energie reînnoibilă care este direct produsă prin lumina şi radiaţia solară. Aceasta poate fi folosită să:

* genereze electricitate prin celule solare (fotovoltaice)
* genereze electricitate prin centrale electrice termale
* genereze electricitate prin turnuri solare
* încălzească blocuri, direct
* încălzească blocuri, prin pompe de căldura
* încălzească blocuri, prin cuptoare solare

[modifică] Dezavantaje

Nu există niciun dezavantaj, deoarece instalaţiile solare aduc beneficii din toate punctele de vedere.

Instalaţiile solare sunt de 2 tipuri: termice şi fotovoltaice.

* Instalaţiile termice ajută la economisirea gazului metan, în proporţie de circa 75% pe an.
* Instalaţiile fotovoltaice produc energie electrică gratis (cu lumina soarelui).

Panourile solare fotovoltaice produc energie electrică 4h/zi (calculul se face pe minim: orele de lumină iarna). Ziua, timp de 4 ore, ( iarna 1,5 ore) aceste panouri solare produc energie electrică şi în acelaşi timp înmagazinează energie în baterii, pentru a fi folosită dealungul nopţii, la casele izolate, fără legatură la reţeaua electrică natională.

Panouri solare vs Centrala solara

O centrală solară este o centrală electrică funcţionând pe baza energiei termice rezultată din absorbţia energiei radiaţiei solare. Centralele solare termice, în funcţie de modul de construcţie pot atinge randamente mai mari la costuri de investiţii mai reduse decât instalaţiile pe bază de panouri solare fotovoltaice, necesită în schimb cheltuieli de întreţinere mai mari şi sunt realizabile doar pentru puteri instalate depăşind un anumit prag minim. Totodatată sunt exploatabile economic doar în zone cu foarte multe zile însorite pe an.

Pentru utilizarea energiei conţinute în radiaţia solară în scopul producerii de energie electrică s-au conceput mai multe metode. Tehnologiiile rezultate se impart în două mari grupe în funcţie de utilizarea energiei radiaţiei concentrate într-un spaţiu restrâns, sau utilizare fără concentrare.

Energia Eoliana

Energia eoliană este o sursă de energie regenerabilă generată din puterea vântului. La sfârşitul anului 2006, capacitatea mondială a generatoarelor eoliene era de 73904 MW, acestea producând ceva mai mult de 1% din necesarul mondial de energie electrică.

Deşi încă o sursă relativ minoră de energie electrică pentru majoritatea ţărilor, producţia energiei eoliene a crescut practic de cinci ori între 1999 şi 2006, ajungându-se ca, în unele ţări, ponderea energiei eoliene în consumul total de energie să fie semnificativ: Danemarca (23%), Spania (8%), Germania (6%).
Turbine de vânt

Vânturile se formează deorece soarele nu încălzeşte Pământul uniform, fapt care creează mişcări de aer. Energia cinetică din vânt poate fi folosită pentru a roti nişte turbine, care sunt capabile de a genera electricitate. Unele turbine pot produce 5 MW, deşi aceasta necesită o viteză a vântului de aproximativ 5,5 m/s, sau 20 de kilometri pe oră. Puţine zone pe pământ au aceste viteze ale vântului, dar vânturi mai puternice se pot găsi la altitudini mai mari şi în zone oceanice.

Energia eoliană este folosită extensiv în ziua de astăzi, şi turbine noi de vânt se construiesc în toată lumea, energia eoliană fiind sursa de energie cu cea mai rapidă creştere în ultimii ani. Majoritatea turbinelor produc energie peste 25% din timp, acest procent crescând iarna, când vânturile sunt mai puternice.

Se crede că potenţialul tehnic mondial al energiei eoliene poate să asigure de cinci ori mai multă energie decât este consumată acum. Acest nivel de exploatare ar necesita 12,7% din suprafaţă Pământul (excluzând oceanele) să fie acoperite de parcuri de turbine, presupunând că terenul ar fi acoperit cu 6 turbine mari de vânt pe kilometru pătrat. Aceste cifre nu iau în considerare îmbunătăţirea randamentului turbinelor şi a soluţiilor tehnice utilizate.

Familia,viata de cuplu , sfaturi

Cariera si familia: sfaturi utile pentru a profita de o viata personala armonioasa si de o implinire pe plan profesional

Pentru multe dintre femeile din Romania viata inseamna activitate si independenta materiala. De aici apar problemele legate de statutul femeii in societate, de rolul acesteia in viata de familie, dar si in viata profesionala. Cariera si familia iti cer, in egala masura, timp, implicare, atentie si energie. Cum nu toate femeile reusesc sa fie invingatoare in ambele domenii, ia nastere conflictul dintre responsabilitatile de la serviciu si cele familiale. Exista, insa, numeroase metode si tehnici de aplanare a conflictelor ce pot aparea in mod inconstient si care le ofera femeilor sansa de a excela atat in viata de familie, cat si in activitatile profesionale. Una dintre aceste metode si poate cea mai simpla face referire la incercarea de a renunta la sentimentele negative acumulate pe parcursul unei zile de munca atunci cand ajungem acasa, langa cei dragi. Aceeasi metoda sau tehnica poate fi aplicata si in cazul in care problemele de familie influenteaza activitatile profesionale. Chiar daca viata de familie si viata profesionala se influenteaza reciproc, trebuie inteles faptul ca fiecare dintre cele doua activitati merita atentia cuvenita. Capacitatea de a coopera cu stresul legat de profesie si familie depinde in totalitatea de atitudine, de nevoile personale si de resursele de care dispunem.
Activitatile profesionale si viata de cuplu: metode practice de pastrarea a armoniei si echilibrului intre viata personala si cariera!

Fiecare dintre noi viseaza la o viata de cuplu fericita, lipsita de stres sau griji. Acest lucru devine putin mai dificil atunci cand ne confruntam zilnic cu activitati profesionale obositoare. Viata de cuplu presupune comunicare, insa orele petrecute la locul de munca pot constitui factori negativi, astfel ca timpul petrecut alaturi de partenerul de viata devine din ce in ce mai scurt. Metodele care vin in ajutor vietii de cuplu sunt diverse si depind in foarte mare masura de gradul de implicare al partenerilor in activitatile domestice si profesionale, de felul in care sunt impartite atributiile in cuplu, de resursele de care dispun in rezolvarea unor conflicte de interes familial sau profesional, de comunicarea pozitiva, dar si de gestionarea timpul liber. In cazul in care ambii parteneri lucreaza in acelasi domeniu, activitatile profesionale pot avea o influenta benefica, contribuind la dezvoltarea comunicarii in cuplu, la schimbul de idei si la ajutorul reciproc in rezolvarea unor sarcini dificile.
Sfaturi Info-ghid :

Oricat de complexe sunt atributiile familiale, viata profesionala are un rol pozitiv, atat timp cat pot fi intelese nevoile celor dragi si atat timp cat atentia acordata carierei nu devine primordiala.

Medicina, sanatate

Medicii impart starea hemoroizilor in patru grade, de la usor la grav:

Hemoroizi de gradul 1 - este prima faza in evolutia hemoroizilor. In aceasta faza apare o anumita dilatare a venelor, insotita uneori si de sangerari si dureri usoare. Persoanele care sufera de hemoroizi de gradul 1 incearca, in general, sa scape de problema fara a apela la medic, unii folosind chiar diferite "leacuri babesti" ca tratament. Numai ca in multe cazuri, acest fenomen are tendinta sa se inrautateasca, ajungandu-se astfel la gradul 2. Caci evolutia hemoroizilor poate fi comparata cu o calatorie cu masina. Din momentul in care fenomenul intra in viteza intai, este deja greu sa-l mai opresti. Persoanele constiente, carora le pasa mult de sanatatea lor nu vor neglija problema hemoroizilor chiar si in acest caz, adresandu-se imediat unui medic specialist.

Hemoroizi de gradul 2 - Cand hemoroizii de gradul 1 evolueaza ajungand la gradul 2, avem deja de-a face de-a dreptul cu o suferinta. Sangerarea se intensifica, durerea este suparatoare si deranjanta atunci cand vrem sa sedem, sa nu mai vorbim de lucrul neplacut ca hemoroizii ies din anus si "privesc" in afara. In acest stadiu, bolnavul pur si simplu isi "intalneste" hemoroizii la fiecare vizita la W.C. Orice efort fizic facut in regiunea abdomenului inferior si a bazinului poate provoca iesirea hemoroizilor din rect. Aflati ca acest lucru poate fi foarte stanjenitor.
In orice caz, hemoroizii de gradul 2 au obligatoriu nevoie de o vizita urgenta la doctorul proctolog specialist. Sangerarile, durerea si prolapsul hemoroizilor determina pacientii sa alerge repede la clinica si foarte bine fac. Sunt toate sansele ca un bolnav care nu-si trateaza problema in aceasta faza sa fie nevoit sa ajunga pe masa de operatie intr-un viitor nu foarte indepartat.

Hemoroizi de gradul 3 - In faza a treia se "ivesc" hemoroizii interni dupa activitatea intestinala, bolnavul simtind ca i-a "crescut codita" si, pentru a-i baga la loc, el trebuie sa-i introduca inapoi cu degetul. Si in aceasta faza este inca posibil tratamentul fara sa fie nevoie de internare si de interventie chirurgicala. Cu ajutorul unei aparaturi speciale si a metodelor avansate de tratament, medicii reusesc sa rezolve problema in numai cateva tratamente scurte, fiecare durand cateva minute. Cel care neglijeaza boala si nu face tratament in aceasta faza, se indreapta cu ochii deschisi catre sala de operatie.

Hemoroizi de gradul 4 - In aceasta faza sangerarea si durerea devin insuportabile. Doar operatia, care necesita anestezie si, nu de putine ori, este insotita de sechele postoperatorii, poate ajuta. Sau rugaciunile... Nu trebuie sa se ajunga la aceasta faza. Trebuie luat in considerare ca operatia de hemoroizi este considerata una din cele mai neplacute interventii chirurgicale. In general, este nevoie de o perioada de refacere de cateva saptamani acasa, in vreme ce tratamentul modern, daca este facut la timp, nici macar nu afecteaza rutina zilnica. Oamenii vin pentru tratament la clinicile de specialitate direct de la serviciu, fara nici o pregatire speciala, fara sa tina post si fara sa fie nevoie de clisma.

Psihologie, paranormal, astrologie, religie

Azi, o mare parte dintre noi suntem in situatia de a sti din proprie experienta ce este atacul de panica, pentru ca am trait aceasta stare cel putin o data. Am simtit o teama foarte intensa aparuta ca din senin, fara un motiv clar si imediat pe care sa-l recunoastem. Aceasta stare de neliniste acuta ne-a invadat fie imediat dupa ce ne-am trezit, fie aflandu-ne la volan, in metrou, in autobuz, intr-o discutie cu seful, intr-o negociere, in parc, in lift, in timpul graviditatii, la televizor, pe strada in plina caldura etc.

Semnele fizice ale atacului de panica
Aceasta stare neobisnuita de teama aduce odata cu ea si o serie de simptome fizice care ne nelinistesc si mai mult si dintre care cel putin patru apar simultan:

• batai puternice, neregulate si rapide ale inimii
• senzatie de dificultate sau chiar incapacitate de a respira
• senzatie de sufocare
• durere sau disconfort toracic
• transpiratie intensa
• tremuraturi, contractii ale muschilor membrelor
• senzatie de greata abdominala
• ameteli, senzatie de instabilitate, de lesin, de cap gol
• furnicaturi
• frisoane sau valuri de caldura

Daca ati resimtit cel putin patru dintre aceste semne fizice, este foarte posibil ca ati trecut printr-un atac de panica.

Ganduri asociate atacului de panica
De asemenea, ne apar ganduri pe care aproape nu le putem controla, ca:
• senzatie de irealitate, de modificare a perceptiei propriei persoane, parca nu ne mai recunoastem;
• frica de a nu ne pierde controlul, de a nu innebuni;
• frica de a nu muri. Acest gand ne apare doar pentru ca simtim ca inima “o ia razna”. Este important de retinut ca atacul de panica nu poate cauza moartea cuiva. Atunci cand afla acest lucru, cei care sunt “victime” ale atacului de panica respira mult usurati.

Ce urmeaza dupa un prim atac de panica?
Este posibil ca atacul de panica sa fie un episod singular; de cele mai multe ori insa, el revine dupa un cateva zile, saptamani si poate aparea ulterior cu o frecventa mare – de 2 / saptamana si apoi chiar zilnic. In aceasta perioada, starea noastra emotionala se poate modifica, prin aparitia senzatiei de:
• frica persistenta ca vor urma si alte atacuri de panica, deoarece vedem ca nu putem controla aceasta teama;
• ingrijorare pentru posibile implicatii sau consecinte (ex. pierderea controlului, un infarct miocardic, evolutia spre o boala psihica grava)
• modificare semnificativa a comportamentului dat de aceasta teama, anxietate (vom tinde sa evitam situatiile in care s-au produs atacurile de panica, sa luam masuri de asigurare, ca: de ex. nu mai mergem neinsotit pe strada, consultam repetat medical, incepem sa citim despre acest subiect etc.).

Aceste modificari ale comportamentului, deciziilor si activitatilor noastre devin, alaturi de senzatia de teama efectiva, discomfortul major pe care ni-l creeaza atacul de panica.

Cauze si explicatii pentru atacul de panica
Majoritatea persoanelor cu aceasta problema au fost timizi si speriati fiind copii, iar parintii lor s-au comportat super-protector, sufocant, critic sau exagerat in cererile acestora fata de ei. O mare parte dintre ei pot avea ulterior probleme cu hiperdependenta in relatii si cu teama de autoritate. Atacul de panica apare pe fondul unei frici inconstiente instalate si localizate in suflet, cu care ne obisnuim sa traim. Este vorba in copilarie de frica de nou, de necunoscut, de lipsa unei senzatii suficient de puternice de protectie, siguranta, incredere resimtita in prezenta celor apropiati noua. In situatii care ne evoca in mod subliminal aceasta frica neprocesata din copilarie, atacul de panica poate apare.

Un alt aspect relevant este faptul ca aceasta teama resimtita in copilarie era deseori acoperita cu un sentiment de furie, deoarece teama nu o stiam gestiona atunci, dar furia o puteam exprima mai usor. Daca acest lucru nu ne era permis, de exemplu daca eram pedepsiti ca si copii pentru ca ne manifestam supararea, furia, puteam recurge involuntar la a transforma frica initiala intr-o stare de depresie, tristete sau de auto-agresivitate (ne loveam “involuntar”, ne mancam unghiile, ne rupeam pielita de la unghii etc.).

Antidotul atacului de panica
Antidotul atacului de panica este dat de sedintele de psihologie; statistic se arata ca un numar de 6 sedinte pot elimina aceasta problema. Sedintele de psihologie presupun crearea unei relatii de incredere intre client si psiholog si asigurarea unui climat suportiv, securizant. Ulterior, prin procedee din analiza existentiala, din analiza tranzactionala sau din psihologia cognitivcomportamentala terapeutul si clientul pot aborda impreuna discomfortul resimit de acesta in atacul de panica, pentru a-l elimina.

Retineti insa ca, in esenta orice aspect, stare sau gand emis de psihicul nostru are un mesaj pozitiv pentru noi. De aceea atacul de panica este, in ultima instanta, un mod in care psihicul nostru alege sa ne transmita ceva important pentru noi. Acest mesaj descifrat si integrat ulterior in cadrul terapiei, ne confera o mai buna autocunoastere, dezvoltare personala, emotionala, ne imbogateste si ne armonizeaza viata.

Natura, viata animalelor, mediu

Asa cum oamenii isi sarbatoresc iubirea intr-o zi speciala, ziua Sfantului Valentin, cunoscuta de majoritatea ca Valentine's Day, asa si animalele au o zi speciala in care sunt iubite si in care ele au rolul principal in viata fiecarui stapan.

Inca din 4 octombrie 1226, Sfantul Fransisc de Asissi, ocrotitorul animalelor, alaturi de cei care au scris "cantecul creaturilor", (sora luna si sora soare) au luminat si mangaiat viata animalelor.

Data de 4 octombrie a devenit o sarbatoare : Ziua animalelor. In multe biserici se imparte animalelor binecuvanatrea preotului. Povestea aceasta este de pe alte meleguri. La noi se obinuieste ca in ziua de Boboteaza, atunci cand locuintele sunt sfintite, animalele sa nu fie nici ele uitate si stropite cu apa sfanta .

Cum sa fi in pas cu moda

Machiajul este contradictoriu! Desi rolul lui este sa puna in lumina fragilitatea, privirea intunecata este mai degraba atributul unei femei care emana putere si autoritate prin sugerarea propriei fatalitati. Pentru a-si pune in evidenta ochii, femeia inceputului de secol XX, foloseste carbunele prelucrat in locul rimelului. Nuanta pielii este terifiant de alba, stravezie, pura, si de aceasta data, pudra este inlocuita cu un praf de grau, asemanator fainii. Coafura este sofisticata, voluminoasa, asezata in valuri, dupa metoda lui Marcel Grato, care foloseste pentru prima data, in 1872, bigudiurile. Accesoriile capilare sunt la fel de opulente ca si coafurile: palarii imense, decorate cu pene lungi, exotice, flori artificiale sau dantela.

Materialele folosite pentru crearea pieselor vestimentare sunt pastelate, fine, adesea cu dantela. Fustele-clopot sunt in mare voga, ceea ce alimenteaza aparitia unui nou standard al corpului feminin, care trebuie urmat cu sfintenie. Acesta urmeaza liniile literei “S”. Cu alte cuvinte, partea superioara a corpului este usor opulenta, talia concureaza cu cea a unei viespi, iar partea inferioara este inclinata spre exterior. Aceste forme sunt obtinute cu ajutorul unui corset special, in masura sa modeleze o talie cu circumferinta de 55 cm. Chiar daca vehement combatute de catre medici, majoritatea femeilor erau gata sa se sacrifice si sa poarte aceste corsete pentu a fi in pas cu moda.

Accesorii ca evantaiul foarte decorat, umbreluta si poseta de aceeasi factura romantica nu puteau lipsi unei cochete sau unei bune cunoscatoare a tendintelor vremii. Bijuteriile cele mai apreciate sunt perlele, dar si brosele in forma de flori sau insecte… elemente pe care le recunoastem cu usurinta in colectiile vestimentare si bijuteriile, care constituie si astazi slabiciunea oricareia dintre noi!
Articol preluat din ele.ro

Medicina, sanatate, alimentatie

Alimentatia reprezintã domeniul în care se fac cele mai grave erori. Omul modern se hrãneste într-un mod nesãnãtos, mãnancã prost si mult. Asa se face cã o persoanã din douã suferã de exces de greutate (depãsirea cu peste 10% a greutãtii normale). Aceasta are efect nefast asupra sistemului osos, a scheletului si asupra aparatului motor, în special asupra pãrtii inferioare a corpului. Cu cat excesul în greutate este mai mare cu atat creste si procentajul persoanelor care suferã de maladii coronariene (anginã pectoralã, infarct miocardic, ateroscleroza), sau cu afectiuni cancerigene, cum ar fi cancerul intestinelor. Statisticile aratã cã peste 30% dintre obezi mor din cauza bolilor de ficat sau a diabetului. De asemenea obezii pot avea probleme mult mai mari decat cei cu greutate normalã în cazul unor inteventii chirurgicale.

Cea mai mare gresealã fãcutã în domeniul nutritiei, priveste absorbtia excesivã a hidratilor de carbon, care sunt lipsiti de valoare nutritivã si care se gãsesc în: zahãr, dulciuri, fãinã, bãuturi alcoolice. Acestea sunt transformate de organism în depuneri de grãsimi.
Obezii se aflã în interiorul unui cerc vicios. Grãsimea nu mai este la modã, iar mass media înfãtiseazã sãptãmanal o imagine care contravine modului de viatã a persoanei obeze. Astfel, aceasta se confruntã, mai mult sau mai putin, cu un stres psiho-social, iar reactia ei este, în general, sã mãnance tot mai mult.
Multe persoane, în special femei, iau medicamente de sintezã pentru slãbit, care au efectul de a le suprima pofta de mancare, actionand ca un laxativ. Folosirea permanentã a acestor medicamente creazã dependentã si perturbã metabolismul apei si a sãrurilor din organism, provocand edeme, rinichii sunt afectati, se produc tulburãri psihice si de ritm cardiac. Au apãrut regimurile pe bazã de pulberi, care, în prima fazã, produc o scãdere însemnatã în greutate, deoarece organismul pierde multã apã, dar nu scade si grãsimea.
Toate aceste cure de slãbire restrictive au marele dezavantaj cã persoana nu învatã sã-si înlocuiascã modul de nutritie nesãnãtos cu obiceiuri alimentare mai bune, astfel cã majoritatea îsi regãsesc vechea greutate la numai cateva sãptãmani de la terminarea regimului, ele fiind mai dezechilibrate decat înainte din acest punct de vedere.


Regimul disociat propune o alternativã blandã si eficace, pe termen lung, în curele radicale si restrictive, care au ca scop scãderea greutãtii prin prevenirea persoanei de anumite alimente. Aceasta înseamnã cã unele alimente se potrivesc mai bine între ele decat altele. Dacã alimentele care nu se potrivesc se consumã împreunã, se produce pentru o scurtã duratã o dereglare digestivã, în primul rand balonare, apoi o mãrire a organelor digestive.
Digestia are loc mai usor dacã sucurile gastrice prelucreazã un singur fel de alimente. De exemplu, legumele verzi se potrivesc cu carnea, decat cele care contin amidon, deoarece acestea din urmã se digerã în mediu alcalin, spre deosebire de carne cãreia îi trebuie un mediu acid.

Familia Si viata de cuplu

Cele aproape 2000 de persoane din întreaga ţară ce au fost au fost rugate de Fundaţia Soros să-şi spună părerea în legătură cu cea mai importantă condiţie a succesului într-o căsnicie au pus pe primul plan iubirea, urmată de condiţiile bune de locuit, de sprijinul reciproc, încredere şi fidelitate. Cu excepţia condiţiilor de locuit, care sunt doar o indicaţie secundară a succesului profesional, celelalte elemente sunt în mod evident legate de inteligenţa emoţională. Aceasta reprezintă capacitatea de a ne cunoaşte, înţelege şi folosi emoţiile pentru luarea celor mai bune decizii şi punerea lor în practică. Coeficientul de inteligenţă emoţională (EQ) s-a dovedit a fi un excelent predictor al succesului şi împlinirii atât în plan personal, cât şi profesional. De aceea, dezvoltarea sa poate influenţa semnificativ calitatea vieţii de cuplu.

Studiul Fundaţiei Soros a identificat un set de elemente ce sunt asociate de români cu ideea de căsătorie de succes, ce pot fi grupaţi în:

* situaţie materială: să aibă bani şi condiţii bune de locuit,
* reguli sexuale: fidelitate şi armonizare erotică,
* legături emoţionale: iubire, respect şi încredere reciproce,
* acţiuni bazate pe empatie: sprijin reciproc,
* reguli de comunicare: acceptare reciprocă şi deschidere spre dialog.

Ordinea este cea descrescătoare a importanţei acordată de respondenţi acestor factori, cu excepţia armonizării erotice, ce ocupă ultimul loc în lista lor. Constatăm persistenţa efectului expresiei „să faci casă bună cu cineva”, care substituie obiectivul relaţiei emoţionale cu cel al bunăstării materiale. La fel şi cel al expresiei „ni s-a stricat casa”, ce descrie efectul infidelităţii unuia dintre soţi asupra relaţiei lor.

Copiii si educatia acestora

Schimb de experienta FICE România – FICE Israel

În perioada 19-26 octombrie 2006, un grup de specialisti români a participat, sub egida FICE România, la o sesiune de documentare si un seminar desfasurate în Israel pe problemele privitoare la protectia, educatia si pregatirea pentru viata a tinerilor scolarizati în centre sociale. Delegatia româna, condusa de prof. Toma Mares, presedintele FICE România, a cuprins inspectori din cadrul inspectoratelor scolare judetene, directori generali ai DGASPC, directori ai unor centre de copii, asistenti sociali. Schimbul de experienta, care face parte dintr-o serie de întâlniri bazata pe colaborare, prietenie si reciprocitate, începuta în 1998, s-a dovedit un mod de cunoastere si aprofundare a unui sistem educational care îsi probeaza, în conditii specifice, eficienta, pragmatismul si profundul umanism.
Organizatorul din partea israeliana a întâlnirii a fost dr. Emmanuel Grupper, presedintele FICE Israel, director al Diviziei de Educatie Rezidentiala si Consiliere din cadrul Ministerului Educatiei din Israel si lector la Colegiul Universitatii Beit Berl. Dr. Grupper este o personalitate a educatiei în Israel, dedicata unor valori umane fundamentale, si un prieten al României. Colaborarea cu FICE România, prin presedintele acesteia, profesorul Mares, dezvoltata de-a lungul anilor, pretuirea pe care o arata specialistilor români, deschiderea la schimburi de experienta complexe, fac din domnia sa un partener de elita în aceasta dificila încercare – protectia sociala si educatia copiilor. Amfitrionul special al stagiului românesc în Israel a fost d-na Lia Meron, originara din România, director adjunct la Departamentul de Absorbtie Sociala din Ministerul Educatiei (Israel), exemplara prin dedicatia fata de activitatea pe care o întreprinde.
Protectia sociala, educatia, instructia si consilierea tinerilor defavorizati, în general din familii cu dificultati, dintre care multe de imigranti, reprezinta un capitol de maxima importanta pentru politica educatiei din Israel. Centrul educational dedicat acestora poarta numele de ”sat de copii” si se constituie într-un campus vast, cu structura si toate dotarile necesare unui act educational substantial. Campusul copiilor este conceput dupa profilul unei comunitati complexe, care cuprinde institutia propriu-zisa a educatiei, scoala, cu laboratoare, biblioteca, sala de lectura, sala de spectacole, teren de sport etc., precum si un amplu sector dedicat activitatilor economice, împartit pe mai multe ramuri si domenii.
Categoria cea mai larga de elevi care învata, sunt educati si pregatiti pentru viitor în ”satele de copii” o formeaza tinerii care provin din conditii sociale si familiale dificile (probleme materiale, violenta, familii destramate etc.). Aici ei descopera un adevarat camin care le ofera educatie, conditii de existenta si dezvoltare normala, precum si posibilitati de relationare si socializare, toate acestea sub coordonarea experta a educatorilor, pedagogilor, profesorilor, asistentilor sociali din serviciul campusului. Pe lânga faptul ca asigura protectie sociala, asistenta si consiliere psihopedagogica, oferind un cadru favorabil de dezvoltare celor care au mai multa nevoie de el, satele de copii israeliene cultiva o educatie la înalte standarde de calitate, pe domenii majore ale cunoasterii. Educatia întreprinsa de scolile din campusuri se bucura, de aceea, de mare cautare printre tinerii care vor sa învete, sa aiba acces, mai departe, la un învatamânt de elita, în Universitati.
Doua domenii reprezinta pentru statul Israel prioritati absolute: Armata si Educatia. În timp ce Armata beneficiaza de 30 la suta din bugetul statului, Educatia primeste un procent de 27 la suta. Educatia îsi propune, în acesti termeni, un obiectiv cardinal: formarea identitatii nationale la tineri. Instrumentele de baza ale acestui scop sunt învatarea limbii si a istoriei statului evreu. Constiinta identitatii nationale este terenul fertil pe care se poate dezvolta personalitatea tânarului, care dobândeste, prin educatie si instructie, valori morale si intelectuale. În aceste date, integrarea sociala a tinerilor devine posibila sub genul proxim al identitatii si apartenentei la statul Israel.
Specialistii români au avut ocazia sa ia nota de realitatile sistemului educational din Israel si sa înteleaga modul specific de abordare a procesului formarii si protectiei sociale prin vizitarea unor sate de tineri de pe întreg cuprinsul statului: Campusul Ayanot, Kibbutul Eyn Gedy, Complexul Boyer, Campusul Amalia, Campusul Nir Haemek, Kibbutul Beit Zera, Nashashibi Jawdat, Meir Shfeyia. Periplul prin satele de tineret din Israel s-a încheiat cu un seminar desfasurat la Meir Shfeyia, condus de dr. Emmanuel Grupper si prof. Toma Mares. În cadrul acestuia, dr. Grupper a prezentat elementele definitorii ale sistemului educatiei si protectiei sociale în Israel, accentuând pe abordarea formarii ca proces continuu, cu o miza fundamentala: pregatirea pentru viata a tinerilor. În context, a avut loc un schimb de idei referitor la particularitatile sistemelor educationale din Israel si din România, bunele practici care ar putea fi adoptate de români. Experienta în Israel a fost o lectie despre valorile umane fundamentale, având în centru o filozofie simpla: educatia este domeniul esential al societatii, mod de dezvoltare a identitatii personale si a natiunii întru edificarea viitorului.
Referitor la schimbul de experienta dezvoltat între cele doua institutii, dr. Emmanuel Grupper a declarat: ”Din 1998, sectiunile nationale FICE Israel si FICE România au decis sa colaboreze si sa-si consolideze relatiile bilaterale. Acest parteneriat este construit pe valori comune si pe efortul educatorilor de a sustine pe tinerii defavorizati si de a le da noi sanse prin intermediul educatiei. Întâlnirile si dialogul în plina dezvoltare s-au dovedit foarte fructuoase si constructive pentru ambele parti. Aceasta dovedeste ca valorile umaniste ale educatiei si preocuparile autentice pentru a ajuta pe tinerii defavorizati depasesc granitele natiunilor si ale culturilor si ca schimbul de idei, cunostinte si chiar dezvoltarea relatiilor de prietenie constituie o adevarata recompensa atât pentru participantii români, cât si israelieni.” D-na Lia Meron a afirmat: ”Beneficiul acestor întâlniri îl constituie dialogul si experienta comuna între oameni de diferite natiuni aflati în perioade diferite din punct de vedere politic si economic pe teme precum educatia si pregatirea tinerilor pentru viitor. Noi va apreciem profesionalismul si, de asemenea, faptul ca veniti la noi cu toate ca situatia politica nu este stabila. Personal, sunt mândra ca m-am nascut în România si contribui, prin cunoasterea limbii române, la ameliorarea si continuarea relatiilor dintre cele doua tari.” Profesorul Toma Mares, presedintele FICE România, cel care s-a pus, prin toate eforturile, în slujba unei cauze nobile – protectia sociala a copiilor si educarea acestora - si care a reusit sa creeze un sistem si o stare de spirit în România în acest domeniu, a subliniat: ”FICE România se straduieste de 16 ani sa ajute copiii si tinerii aflati în nevoie, plecând de la ideea ca toti au dreptul la o sansa în viata si ca nimeni nu trebuie abandonat. Felul în care partenerii si prietenii nostri israelieni ne privesc si ne întâmpina dovedeste ca vorbim aceeasi limba, a solidaritatii umane, si ca împartasim aceleasi valori. Schimbul de experienta, accesul la sisteme din alte tari este o cale utila spre analiza lucida a propriului sistem si spre dezvoltarea lui. Din acest punct de vedere, venirea noastra în Israel, dupa cum si a specialistilor israelieni în România sunt evenimente extraordinar de utile pentru un domeniu fundamental al oricarei societati, protectia sociala si educatia.”

Sorin IVAN
Bancuri Cu Alinuta Bancuri Cu Americani Bancuri Cu Ardeleni Bancuri Despre Armata Bancuri Comuniste Bancuri Cu Avocati Bancuri Cu Celebritati Bancuri Cu Chuck Norris Bancuri Cu Nebuni Bancuri Cu Negri Bancuri Cu Prostii Bancuri Cu Soferi Bancuri Cu Unguri Bancuri Cu Betivi Bancuri Cu Blonde Bancuri Cu Bula Bancuri Cu Canibali Bancuri Cu Chelneri Bancuri Cu Ciobani Culmi Bancuri Cu Doctori Bancuri Cu Elevi Bancuri Despre Internet Bancuri Cu Moldoveni Bancuri Cu Mosnegi Bancuri Cu Politisti Bancuri Cu Popi Bancuri Despre Scoala Bancuri Cu Scotieni Bancuri Cu Sport Bancuri Cu Studenti Bancuri CU Tigani Glume Si Perle Bancuri Cu Academicieni Bancuri Cu Actori Bancuri Cu Adam Bancuri Cu Albanezi Bancuri Cu Arabi Bancuri Cu Ardeleni Bancuri Cu Aviatori Bancuri Cu Avocati Bancuri Cu Balbaiti Bancuri Cu Bancheri Stiri Despre Vedete Stiri Socante Stiri Diverse Stiri Haioase Stiri Sociale Filmulete Haioase Seriale Si Cd Key-uri Promovare Blog Topul Celor Mai Tari Sms-uri Funny SMS Sms-Uri In engleza Sms-uri Amuzante Sms-uri de dragoste Texte Haioase |jocuri online