vineri, 7 noiembrie 2008

Va chinuie reumatistmul ? sfaturi pentru reumatism

Durerile apar în sezonul rece şi pot trece cu ajutorul produselor naturiste.

Pentru multe persoane trecute de prima jumătate a vieţii, apropierea sezonului rece înseamnă şi revenirea durerilor reumatice. Dacă vreţi să scăpaţi de acestea, trebuie să vă schimbaţi dieta şi puteţi apela la ajutorul produselor naturiste.

Termenul "reumatism" semnifică o ade­­­vărată paletă de afec­ţiu­ni ce perturbă buna funcţionare a ar­ti­cula­ţiilor, în special, dar şi a altor or­gane şi ţesuturi. Ast­fel, există reu­ma­tis­me­le inflamato­rii care se referă la afecţiuni­le localizate la ni­velul articulaţiilor (spon­di­lita anchi­lo­zan­­tă, reu­matismul ar­­ti­cular, abarticular şi poliartrita reumatoidă) şi reumatismele de­ge­ne­rative, care în­sea­m­nă îmbolnăvirea cro­­nică a articulaţiilor (spondiloze şi artro­ze). Acestea apar, de re­gulă, în a doua ju­mă­tate a vieţii.

Dacă vă confruntaţi cu aceste probleme, re­­­duceţi, pe cât posibil, consumul de car­ne. Mâncaţi în schimb peşte gras, con­sumaţi sucuri proas­­­­­­­pete de pere, var­ză sau do­vleac. Pro­­­­­­­dusele natu­riste vă pot fi şi ele de ajutor.

Artro Stop Hyal - vă scapă de senzaţia de "înţepenire" a arti­cu­la­ţiilor, dar contribuie şi la regenerarea şi pro­tejarea sistemelor articular şi locomotor. Administrare: 1-2 ta­ble­te/zi. Preţ: 50 lei.

Antireumatic - Fa­res - ajută la reduce­rea pro­­cesului inflamator, fiind util în toate afec­ţiunile lo­ca­lizate la nivelul ar­ti­cu­la­ţiilor, precum şi în gu­tă. Ad­ministrare: 2 cap­­sule de 3 ori/zi. Preţ: 11 lei.

Celadrin Smart Li­ving - vă scapă de du­reri şi are efect optim asupra încheieturilor. Admi­nis­trare: o capsulă de 3 ori/zi. Preţ: 37 lei.

Harpagophytum - La­boratoarele Medica - poate fi folosit în cazul artrozelor, ar­tri­telor şi în cazul gu­tei. Admi­nistrare: o capsulă de 3 ori/zi; Preţ: 10 lei.

Sportul ajuta gravidele sa renunte la fumat !!!


Femeile gravide pot renunţa la fumat cu ajutorul exerciţiilor fizice. Potrivit rezultatelor unor studii realizate în Marea Britanie, un sfert din viitoarele mame care fac sport în timpul sarcinii reuşesc să renunţe la acest viciu.



Pentru a stabili cum pot renunţa femeile gravide la fumat, britanicii au efectuat o serie de studii, la care au participat femei cu vârsta de peste 18 ani, care fumau cel puţin o ţigară pe zi şi care se aflau în primele 12 - 20 de săptămâni de sar­cină.

"Cerce­tările noas­tre sugerea­ză că ac­tivitatea fizică este eficientă şi accep­tabilă, în ceea ce priveşte renun­ţarea la fumat în timpul sar­cinii", a declarat profesorul Mi­chael Ussher, de la St. Geor­­ge's University, din Lon­dra, unul dintre autorii cerc­e­tărilor.

Nu folosiţi plasturi cu nicotină

Fumătorii care vor să re­nun­ţe la acest viciu apelează la înlocuitorii de nicotină, cum ar fi plasturii. Însă, în cazul gravidelor, aceştia nu sunt indicaţi, deoa­re­ce pot afecta fă­tul. De aceea, specialiştii englezi le recoman­dă gra­videlor să facă exerciţii fizice, care reprezintă o metodă mult mai sănătoasă în cazul lor. Dar, atenţie! Nu e indicat orice exerciţiu, ci doar cele mai uşoare, care nu presupun un efort fizic ridicat.

Uneori nu am chef sa fac dragoste e grav ?


U­neori nu am chef să fac dra­­­­­­­­gos­­­­­­­te. E grav? Am nevoie de terapie sexuală? Vă rog in­sistent să nu ocoliţi scri­soarea mea. Cu mul­ţumiri an­ti­ci­pate, Ma­ry D., din Săftica, jud. Ilfov.

Consultă un specialist în terapie sexuală

Dacă se întâmplă uneori să-ţi dispară cheful de a fa­­­­­­­­­ce sex, nu înseamnă că via­­­­­­­­­­­­­ţa ta intimă s-a în­che­­­­­­­­­­iat. Când ai o dispozi­­­­­ţie proas­­­­­­­­­tă, eşti stresată sau, pur şi simplu, nu te simţi bi­ne, e fi­­­­­­­­­resc să nu do­reşti o par­tidă se­­­­xuală. Dacă e­for­­­­­­­turile ta­le sau ale parte­ne­ru­lui nu dau nici un re­zultat, a­tunci a­pelează la un specialist în terapie sexuală. Exer­ci­ţii­le te­ra­peu­­ti­ce te în­va­ţă să te cu­noşti, să ştii la ce sti­muli ero­tici reac­ţio­nează trupul tău. De cele mai multe ori, terapeutul în­cepe cu păstrarea distanţei intime - o perioadă nu este permis nici un contact se­xu­al.

Scopul acestei interdicţii e de a te fa­­ce să conş­­­­­­tientizezi care sunt bucu­riile e­ro­­­ti­­­­­ce pe ca­­­­­­re le poţi a­vea fără im­plica­rea ce­­­­­­­­lui­­lalt. Pe lângă autoerotism, te­rapeutul te învaţă cum să ai fantezii erotice, adică să-ţi imagi­nezi a­numite situaţii care te sti­mu­lează.

Au scapat de inchisoare datorita unui judecator adormit


Rafael Cesan şi Ruben Mas Rivadavia au fost condamnaţi în 2004 la 13 ani de închisoare, respectiv 11, după ce au fost găsiţi vinovaţi de trafic de ecstasy. Nemulţumiţi că judecătorul Ian Dodd a dormit uneori 20 de minute şi chiar a sforăit în timpul procesului, cei doi au făcut apel, iar condamnarea le-a fost anulată.

Se pare că Ian Dodd nu a prezidat corect procesul şi juriul nu s-a putut pronunţa în bune condiţii. Australienii nu mai au acum motive de îngrijorare, judecătorul somnoros s-a pensionat în iulie 2005.

Locuiesc intr-o casa din cimiturl Someseni


Un cimitir are sute şi mii de poveşti îngropate, toate, sub câte-o cruce. În cimitirul Someşeni din Cluj-Napoca se scrie însă şi o poveste de viaţă. Cea a familiei Laco-Titi, soţii Constantin şi Emilia, doi dintre copiii lor şi o nepoţică. Ei locuiesc, de nevoie, de peste trei ani, într-o casă modestă din incinta cimitirului. Dar nu peste multă vreme locuinţa va fi dărâmată pentru a face loc unei capele. Iar familia va fi nevoită să plece.



Din multe puncte de vedere, poţi spune că familia Laco-Titi s-a născut fără noroc. Soarta i-a trecut prin “foc şi sabie”, ajungând să-şi piardă casa şi să trăiască te miri pe unde. Într-una dintre camerele casei vechi de peste o sută de ani, Constantin, capul familiei, îşi păstrează totuşi faţa senină.

“Domnule, uite, trei străzi mai încolo aveam casa. Pe strada Barbu Lăutaru, că mai bine deveneam muzicant, ca bunicu’. Că-mi zicea: «Mă, nu fi fraier, că iei şi banu’ şi te şi distrezi »”, spune bărbatul, în timp ce cuvintele se sparg de pereţii acoperiţi de un galben rece. La 56 de ani, nea Puiu, cum i se spune, are o poveste aparte. A jucat fotbal în adolescenţă, ajungând să câştige campionatul de juniori cu echipa “şepcilor roşii”, U. Cluj.

“Ehe, i-am prins pe Coca Adrian, pe Poratki Tiberiu şi pe câţi alţi fotbalişti grozavi. Dar m-am lăsat, ca să mă fac strungar. Şi-am muncit 29 de ani la Întreprinderea de Reparaţii Auto. Acum sunt mânuitor de valori la Poştă”.

Pe soţie, pe Emilia, o ştie de când s-a născut. “Păi, casa bunicilor mei era spate-n spate cu cea a părinţilor lui, iar curţile comunicau printr-o portiţă”, spune femeia, cu zece ani mai tânără decât nea Puiu. Nu s-au “găsit” totuşi de prima oară, fiecare mai fiind căsătorit.

“Până să-i moară primul soţ, eram prieteni de familie. Iar când şi eu am divorţat, am zis că e ceva firesc să fim împreună”, spune el, privind bârnele groase din lemn ale tavanului casei. Şi s-au mutat în casa părinţilor lui. Ghinionul a fost un credit făcut de “cei bătrâni”, ca să termine casa. “De la ăla ni s-a tras. Ei au murit, iar noi n-am putut să-l plătim, iar banca ne-a luat casa. Era prin anul 2000”, povesteşte Emilia.

Din alt punct de vedere, au fost norocoşi. “S-au îndurat de noi preoţii Roman Ioan şi Pop Nicolae, de aici, de la Someşeni, şi, cu acordul Consiliului Parohial, ne-au îngăduit, acum trei ani, să stăm aici, în casa din cimitir”, spun amândoi la unison.

Printre picioare, se zbenguie Ana Rebeca, nepoata ce împlineşte 3 ani, pe 2 noiembrie. E fata Carolinei, fiica de 19 ani a celor doi. “Noi avem şapte copii în total, şase din primele căsătorii şi unul al nostru, Paul, de 16 ani. Dar pe Carolina am crescut- o de la 9 luni şi e ca şi a mea, vă daţi seama. Ei stau cu noi, aici. Dar acum sunt plecaţi, fiecare pe unde munceşte”, îmi explică nea Puiu.

Acum sunt îngrijoraţi că au auzit că va fi dărâmată casa pentru a se construi o capelă. “Ce să facem? Nu ştim când şi nu ştim ce-o să facem. Ne-am trecut pe liste la primărie, la domnu’ Boc, dar suntem la numărul 867, vă daţi seama”, zâmbeşte amar nea Puiu. Lumina unui soare blând şi curat de octombrie îi învăluie pe toţi, egal, vii şi morţi. Pentru familia Laco- Titi ar fi însă nevoie de ceva mai mult decât atât. Ea trăieşte încă visând la o casă adevărată.

«Acum va trebui să dărâmăm casa»

Preotul Roman Ioan, cu care ne-am întâlnit în momentul plecării, ne-a declarat că din punctul de vedere al parohiei s-a făcut tot ce s-a putut pentru familia Laco-Titi. “Noi i-am lăsat să stea aici de trei ani, fără să cerem vreo chirie. Dar acum va trebui să dărâmăm casa, pentru a înălţa o capelă. Probabil chiar în toamna asta vor începe lucrările”, ne-a spus preotul

Carla Bruni cea mai cool vedeta


Frumoasa Carla Bruni, fost manechin şi muzician, a fost desemnată cea mai cool celebritate. În topul realizat de Virgin Media ea a reuşit să o depăşească chiar şi pe Beyonce care se situează pe locul 4.

Carla Bruni, în vârstă de 40 de ani, care în trecut a cântat alături de trupa Metallica, a fost permanent în atenţia presei de când a devenit soţia preşedintelui Franţei, Nicolas Sarkozy.

Cântăreaţa născută în Italia a stârnit foarte multe controverse datorită fotografiilor sale nud, pe care le-a făcut înante de a se căsători cu Sarkozy.

Cele mai cool personalităţi ale anului în topul Virgin Media:

1. Carla Bruni (22%)
2. Kate Bush (14%)
3. Girls Aloud (13%)
4. Beyonce (10%)
5. Robert Plant (9%)
6. Geraldine (9%)
7. Kylie (7%)
8. Cliff Richard (4%)
9. Take That (4%)
10. Paul McCartney (3%)

Ce salarii au grevistii


Din păcate, până acum, pasienţele nu le-au ieşit. După întâlniri şi negocieri cu reprezentanţii Ministerului Muncii, singurul lucru bătut în cuie pentru perioada imediat următoare e proiectul pentru legea unică de salarizare a bugetarilor. La ultima întrunire, sindicaliştii au cerut mult şi au primit... nimic. Visează la creşteri între 25 şi 50%, însă procentul vehiculat de partea guvernamentală pentru majorarea salariilor e de maximum 15%, şi numai pentru cei care au venituri foarte mici.

Persoanele care depăşesc salariul mediu pe economie, de 1.300 lei, nu vor primi nimic. În ceea ce priveşte legea salarizării unice, aceasta va fi funcţională în maximum şase luni. Astăzi va fi finalizat textul de lege, iar la începutul săptămânii viitoare ar trebui semnat actul de către toate partidele politice. “S-a urmărit micşorarea diferenţei dintre salariul minim şi cel maxim, şi asta pentru că unii bugetari trăiesc cu doar 600 de lei, iar alţii cu 9.000 de lei”, a spus Marius Petcu, preşedintele CNSLR Frăţia.

Deşi angajaţii din sănătate, învăţământ şi funcţionarii publici sunt cei care şi-au cerut drepturile ieşind în stradă, bugetari sunt şi militarii, poliţiştii, magistraţii şi chiar diplomaţii. Şi ei aşteaptă majorări de salarii. Libertatea a vrut să afle cât câştigă de fapt cei care ameninţă cu greve. Spre surpriza noastră, unele salarii de bugetar sunt chiar de invidiat! De prevederile noii legi ar urma să beneficieze un milion de angajaţi, majoritatea fiind funcţionari publici, urmaţi de 300.000 de salariaţi din educaţie şi 200.000 din sănătate.

Adriela si Edi vor avea un copil


Adriela Morar şi Edi Stancu formează un cuplu fermecător care aşteaptă un copil. Cei doi vor fi părinţi, însă nu în realitate, ci pe micul ecran în serialul "Doctori de mame". Adriela o interpretează pe Carmen, o dansatoare profesionistă care aşteaptă un copil. "Este un proiect foarte important pentru mine, deoarece mi-a adus primul meu rol, şi spun asta pentru că am filmat aici înainte de a începe lucrul la «Îngeraşii»", a declarat Adriela.

De asemenea şi pentru Edi Stancu, serialul "Doctori de mame" reprezintă debutul în actorie. "Am avut mari emoţii, în special la secvenţele în care am jucat alături de Constantin Cotimanis, dar, curând, aceste emoţii s-au transformat într-o stare de spirit foarte bună şi am reuşit să intru în pielea personajului", a mărturisit Edi.

Violat de trei colegi de clasa




Trei adolescenţi din Târgovişte, judeţul Dâmboviţa, sunt cercetaţi, după ce ar fi violat şi torturat un băiat de 13 ani, elev în clasa a VI-a la Şcoala nr. 12. Oribila întâmplare a ieşit la iveală abia după câteva zile, când victima i-a povestit dirigintei sale coşmarul prin care a trecut.

Deşi nenorocirea s-ar fi petrecut într-un cămin de nefamilişti, aflat în faţa sediului Poliţiei din Târgovişte, nimeni nu a ştiut nimic. Băiatul de 13 ani, elev în clasa a şasea, a fost convins cu greu să vorbească de către diriginta sa, Eugenia Marinescu, îngrijorată de faptul că acesta era tot mai îngândurat.

El i-a povestit acesteia că a fost acostat într-o dimineaţă de trei colegi de şcoală, care l-au forţat să intre într-un cămin de nefamilişti, unde l-ar fi bătut şi violat. Cei trei presupuşi agresori, dintre care doi sunt colegi de clasă cu victima, sunt cercetaţi. Directorul Direcţiei pentru Protecţia Copilului Dâmboviţa, Ciprian Buhuşi, spune că băiatul de 13 ani va fi consiliat de psihologi, iar medicii legişti urmează să afle dacă violul a avut loc sau nu. Copilul de 13 ani provine dintr-o familie dezorganizată şi se află în grija unei asistente maternale.

Barbat lovit in cap intr-o intersectie cu un ciocan


Supărat că pietonul căruia nu îi acordase prioritate pe trecerea de pietoni îi face reproşuri, un şofer din Capitală s-a gândit să pună punct conflictului din trafic.

S-a înarmat cu un ciocan şi a început să îl lovească pe bărbat, fără milă. Mai mult, atunci când pietonul a luat-o la fugă, şoferul nervos a aruncat cu acel ciocan după el. Întreaga scenă a fost filmată de un martor cu telefonul mobil. Victima nu a depus plângere la Poliţie.

Hoti romani din ce in ce mai ingeniosi


Un grup de hoţi de naţionalitate română a fost reţinut zilele trecute în Valladolid, Spania, sub acuzaţia de furt.

Până aici, din păcate, nu e nimic neobişnuit, având de-a face cu un comportament des întâlnit, al imigranţilor români. Totuşi, autorităţile spaniole au fost uimite de metoda prin care aceştia sustrăgeau bunurile din magazine.

Potrivit 20minutos, pentru a nu fi detectaţi, românii îşi ”căptuşiseră” hainele şi genţile cu aluminiu, astfel încât, senzorul de la ieşirea din magazine nu mai detecta dispozitivele de siguranţă ataşate produselor.

În momentul arestării, românii aveau asupra lor, ascunse prin buzunare şi genţi, bunuri în valoare de peste 1.700 de euro.

Directori şi economişti falşi pentru credite false


Procurorii DIICOT Cluj au trimis în judecată patru persoane care au înşelat CEC Bistriţa-Năsăud cu două milioane de euro. Capii operaţiunii sunt două surori, Irina Carsai şi Maria Moraru.

În rechizitoriul din dosarul Mariei Moraru se arată că aceasta a luat un împrumut de 2,9 milioane de lei, cu care a deschis o pensiune pe marginea drumului naţional care leagă Bistriţa de Cluj-Napoca.

Salarii fictive cuprinse între 6.900 şi 9.000 de lei

În prima fază au fost identificaţi zece romi, din colonia Sărata, de la marginea municipiului Bistriţa. Romii erau angajaţi fictiv, ca directori sau directori economici la diferite firme din Bistriţa, cu salarii cuprinse între 6.900 şi 9.000 de lei.

Ei mergeau apoi la CEC, unde semnau actele pentru creditele de nevoi personale, iar sumele ajungeau ulterior în contul deschis de Maria Moraru. Procurorii spun că Maria Moraru a avut ajutorul unui funcţionar de la CEC, Viorica Fustoş. Aceasta este trimisă în judecată alături de soţii Maria şi Eugen Moraru şi de contabilele familiei. DIICOT Cluj lucrează la un al doilea dosar legat de CEC Bistriţa-Năsăud. Este vorba despre reţeaua condusă de Irina Carsai, sora Mariei Moraru, care a produs un prejudiciu de peste un milion de euro.

„Nu ştiam unde eram angajat“

Afacerea „a transpirat“ în urma unui denunţ depus de unul dintre romi, Oscar Cengheri (foto). El a fost de acord să ia credit, în schimbul plătirii unei operaţii de transplant renal.

„Am luat dosarele şi ne-a indicat funcţionarul de la ghişeu la care trebuia să mergem. La mine în cerere nu era trecut salariul. Eu nu ştiam unde eram angajaţi, dar toţi eram directori şi economişti. Doamna de la ghişeu mi-a spus că trece ea salariul, că ştie cât trebuie, ori 6.700 ori 7.600 de lei. Când am văzut atâta salariu, mi-am dat seama că nu puteam fi girant“, a spus Cengheri.

Abraham : Romania exporta narcomani


Chestorul justifică cifrele mai mici din ultimul raport al Agenţiei Antidrog prin faptul că mii de toxicomani „au emigrat“ în Europa de Vest.

România „a exportat“, în ultimii patru ani, peste 7.000 de consumatori de heroină injectabilă. Aşa a justificat, ieri, chestorul Pavel Abraham - încă preşedinte al Agenţiei Naţionale Antidrog (ANA), deşi şeful statului Traian Băsescu i-a semnat decretul de pensionare - diferenţa foarte mare dintre numărul de consumatori de heroină injectabilă raportat de ANA în 2004 şi cel prezentat în raportul pentru 2008. Şi asta, în condiţiile în care chestorul a recunoscut că, în România, consumul de stupefiante „a crescut uşor“.

Concret, potrivit studiilor realizate după metodele folosite de specialiştii Observatorului European pentru Droguri şi Toxicomanie de la Lisabona, în 2003, 24.000 de bucureşteni (aproximativ 1% din populaţia Capitalei) îşi injectau heroină, în timp ce, în 2007, numărul acestora a scăzut la puţin peste 16.000. „Despre această diferenţă, care într-adevăr este foarte mare, ne-au întrebat şi colegii noştri de la Lisabona, dar explicaţia este foarte simplă. Majoritatea celor peste 7.000 de consumatori, care reprezintă diferenţa dintre numărul înregistrat în 2004 şi cel de acum, au plecat din ţară“, a explicat, cu seninătate, Abraham.

Cât despre faptul că droguri considerate extrem de periculoase, precum heroină şi ecstasy, sunt foarte răspândite în rândul copiilor şi liceeniilor, concluzia este la fel de simplă: toate statele membre UE au această problemă.

Dacia Sandero primeste distinctia de "Masina Autoshow 2008"


Dacia Sandero a primit miercuri, 5 noiembrie, in cadrul Galei Premiilor Autoshow, premiul "Masina Autoshow 2008". Acesta a fost acordat de redactia revistei in afara sectiunilor de concurs si a fost inmanat de Michael Schroeder, General Manager Burda Romania. Gala Premiilor Autoshow are o vechime de opt ani in jurnalismul de specialitate. Aflata anul acesta la a VII-a editie, Gala a propus cititorilor 89 de masini inscrise in concurs, care si-au disputat premiul Autoshow la zece categorii: segmentul mini, compact, mediu, mare, lux, coupe/sport, cabrio/roadster, SUV/off-road, monovolum. Dacia Sandero a fost nominalizata si la sectiunea clasa mica, iar Dacia Logan restilizata a fost nominalizata la sectiunea clasa compacta.

Dacia Sandero este primul model bicorp din gama Dacia. Ea a fost lansata pe piata din Romania in luna iunie 2008 in doua versiuni de motorizare pe benzina (1.4l 75 CP si 1.6l 90 CP), urmand ca versiunile diesel (dCi 70 CP si 85 CP) sa fie disponibile ulterior.

Românii returnează maşinile companiilor de leasing pentru că nu mai pot plăti ratele






În ultimele luni, pe străzile din Bucureşti au apărut tot mai multe maşini achiziţionate în leasing care au anunţuri de vânzare în geam. Realitatea este însă şi mai dură, atrage atenţia Ziarul Financiar, care informează că numărul maşinilor care se întorc la companiile de leasing, în urma incapacităţii clienţilor de a mai plăti ratele, a înregistrat un salt de circa 25% în octombrie. Motivele? Evident, criza financiară, deprecierea abruptă a leului în anumite momente şi majorarea dobânzilor.

Nu toate companiile simt această creştere a returnărilor de maşini, ci doar acelea care au practicat avansuri foarte mici sau deloc. "Aceste companii au câştigat portofolii de mii de maşini în acest fel, iar acum recuperează zeci de maşini pe lună, în creştere cu 20-25% faţă de lunile precedente", a declarat pentru Ziarul Financiar Septimiu Postelnicu, directorul general al UniCredit Leasing. Clienţii care au plătit avansuri mari nu sunt însă disponibili să renunţe prea uşor la contractele de leasing, mai spune Postelnicu.

Situaţia se va înrăutăţi în perioada următoare, pentru că dobânzile vor din nou majorate. Dacă la începutul anului aceasta era în medie de 7% la euro, acum este de peste 9%, iar la sfârşitul lui decembrie va ajunge la 10-11%, Ziarul Financiar. Clienţii care nu îşi mai pot plăti ratele ajung astfel să fie executaţi siliţi de compania de leasing şi pierd nu doar maşina, ci şi avansul şi ratele plătite până în acel moment. Cele mai afectate sunt persoanele fizice cu venituri medii, care au cumpărat maşini la preţuri de 8.000-10.000 de euro. Cei care şi-au cumpărat maşini de lux nu îşi permit să piardă avansul şi astfel încearcă să cesioneze contractul de leasing altcuiva, în cazul în care nu şi-l mai permit.

Autostrada Bechtel a ajuns pana la km minus 31




Descrierea unei autostrăzi începute în 2004: cinci kilometri au fost inauguraţi, 36 erau pregătiţi pentru lucrări de terasament, dar acum terenul a început să alunece peste lucrări

Ministrul PNL, Ludovic Orban, dă vina pe PSD, adăugând că „... şi constructorul putea sesiza problema“

Autostrada Transilvania a ajuns la kilometrul minus 31, contraperformanţă cauzată de greşelile de proiectare şi execuţie ale constructorului – compania americană Bechtel. Este constatarea raportului efectuat de consultantul francez Egis Scetaoroute, însuşit, ieri, public, de beneficiarul CNADNR (Compania Naţională de Autostrăzi şi Drumuri Naţionale din România). De fapt, Bechtel a „turnat” cinci km de autostradă, dar este compromis de alunecări de teren şi crăpări ale taluzurilor un segment de 36 de kilometri al viitoarei căi de rulare ce va lega Braşovul de Vama Borş, segment din tronsonul Câmpia Turzii-Gilău. În opinia ministrului Transporturilor, Ludovic Orban, responsabilitatea pentru problemele apărute cu tronsonul d e 36 de km se împarte între Bechtel şi... PSD. „Indicatorii de execuţie a lucrărilor au fost aprobaţi, de guvernarea PSD, în baza unui studiu de prefezabilitate, realizat de mântuială, în câteva săptămâni. Sigur însă că şi constructorul putea sesiza problemele, stopând execuţia lucrărilor”.

Orban susţine că, deşi nu a discutat cu reprezentanţii Bechtel, e sigur că americanii vor plăti daunele - estimate de conducerea CNADNR la 100 de milioane de euro: „Nu ai ce să discuţi aici. De asta s-a comandat acum circa trei luni evaluarea, ca să se elimine alte posibile cauze ale problemelor apărute acolo şi să evităm să fim daţi în judecată de constructor. Raportul e clar, Bechtel a greşit, deci trebuie să plătească. De fapt, nu le vom face nicio plată, până ce nu aduc lucrările la indicatorii de calitate stabiliţi contractual”. În pofida multitudinii de probleme ivite în execuţia autostrăzii Transilvania, Orban consideră că Bechtel este o companie serioasă: „E firma cu cea mai mare capacitate de producţie. Au unele probleme de management, dar nu se poate afirma că lucrează de mântuială”.

Pe sectorul 2B al autostrăzii, cuprins între Câmpia Turzii şi Gilău şi având o lungime de 52,5 km, se desfăşoară lucrări de terasamente şi structuri pe un segment de 36 de km, cuprins între km 13 şi km 49, unde, conform comunicatului CNADNR, „au fost identificate alunecări şi ravinări pronunţate ale taluzurilor. Cauzele ce au declanşat aceste fenomene sunt: greşeli de proiectare care aparţin Antreprenorului General – Bechtel care are şi calitatea de Proiectant General; ignorarea de către Proiectant a recomandărilor din studiile geotehnice; interpretarea eronată în anumite situaţii a datelor din forajele geologice; greşeli de execuţie. Costurile reparaţiilor vor fi suportate de Antreprenorul General – Bechtel. Valoarea lucrărilor de refacere va fi cunoscută după finalizarea lucrărilor”.

Delta va fi populata cu casute albe cu prispa



În Deltă nu se vor mai putea construi pensiuni cu mai mult de 20 de camere, iar toate clădirile vor trebui decorate în proporţie de minimum 80% în alb.

06 Noi 2008
Delta


Cei care vor să construiască în Rezervaţie vor trebui să respecte norme stricte atât în ceea ce priveşte arhitectura, cât şi materialele folosite, dacă Guvernul va aproba noul Regulament general de urbanism al Deltei Dunării. Astfel, cei care îşi vor construi case şi pensiuni ar putea fi obligaţi să utilizeze ceamur, chirpici sau paiantă pentru a le ridica, iar pentru fundaţie, doar piloni din lemn bătuţi, piatră cu mortar de var sau cimenturi. „Se poate folosi lemnul la ridicarea pereţilor casei, care ulterior este acoperit cu tencuială zugrăvită în alb sau în culori tradiţionale“, se mai specifică în proiectul de hotărâre de guvern. Publicitate



Cei care vor construi ar putea folosi pe viitor lemnul doar sub aspectul său natural sau vopsit, la prispe, acoperişuri şi în decoraţia acestora - trafoare, timpane. Pe de altă parte, proprietarii nu îşi vor putea placa pereţii exteriori cu materiale ceramice şi nu vor putea folosi materiale ce conţin azbest şi poliesteri. „Finisajele exterioare vor fi de culoare albă în proporţie de minimum 80%, fiind interzise culorile tari, puternic constrastante, cu excepţia celor caracteristice zonei“, se mai precizează în proiect. Nici inoxul, baluştrii din beton şi piatră nu vor putea fi utilizaţi pentru construirea balustradelor de la pensiuni sau case. „Clădirile vor avea prispa sau terasa deschisă pe minimum 5% din lungimea faţadei“, mai prevede actul normativ.

Ferestrele nu vor putea fi prea mari. Suprafaţa vitrată a clădirii nu va depăşi 50% din suprafaţa faţadei, iar amplasarea lor trebuie să ţină cont de direcţia vântului dominant, crivăţul, care bate de la nord spre est. Ramele ferestrelor vor fi doar din lemn, iar antenele satelit şi cablurile vor trebui ascunse.

Nici tavanele şi acoperişurile caselor nu vor mai putea fi făcute după placul proprietarului. În interior ele vor trebui construite din „grinzi de lemn peste care se vor bate scânduri şi se va aşterne un strat de ceamur, iar pe dedesubt, o căptuşeală de trestie cu drişcuială de ceamur“, se specifică în normele de construire. Pentru acoperire se vor utiliza: stuf, ţiglă sau olane, fiind interzise tabla zincată, ţigla metalică emailată şi membranele bituminoase. Turnuleţele sunt interzise. Tâmplăria exterioară va putea fi vopsită în nuanţe de albastru, verde, gri, în funcţie de specificul fiecărei localităţi.

Autorităţile nu au uitat nici de împrejmuirile caselor. Gardul va trebui să aibă la bază soclu din piatră peste care să fie montate scândurile, sau va fi din stâlpi zidiţi din cărămidă, văruiţi, între care să fie material lemnos vopsit în albastru sau verde, sau dat cu var, se mai precizează în proiect. Dacă nici una din aceste opţiuni nu este pe placul proprietarului, autorităţile mai dau voie ca gardul casei să fie din plasă de sârmă dublat de vegetaţie sau din stuf. Totodată, spaţiul liber dintre clădire şi aliniament va fi plantat cu arbori în proporţie de minimum 25%, iar pentru siguranţa clădirii, primul pom va fi pus la 5 metri de casă.

Hotelurile nu vor putea avea mai mult de 20 de camere, iar pensiunile şi motelurile, maximum 10 încăperi.

Ce s-a ales de arta epocii de aur




Statuia lui Vladimir Ilici Lenin nu a avut un destin foarte fericit în Bucureşti. Construită de Boris Caragea din metalul topit obţinut din statuia ecvestră a lui Carol I, executată de sculptorul croat Ivan Mestrovici, statuia lui Lenin, care trona pe un soclu imens în Piaţa Presei Libere, a fost deşurubată pe 5 martie 1990 de către manifestanţii revoluţionari şi aruncată undeva în curtea Palatului Mogoşoaia, lângă statuia tovarăşului său, Petru Groza, doborâtă în aceeaşi zi. Macaragiul cu ajutorul căruia au fost dărâmate cele două statui, Gigi Gavrilescu, a fost una dintre victimele represiunii de după evenimentele din noiembrie 1987 de la Braşov şi, la scurt timp după revoluţie, s-a sinucis în sediul Alianţei Civice, unde lucra ca portar. Publicitate

În scrisoarea de adio a invocat dezamăgirea pricinuită de clasa politică din România.

Ambele statui zac, în prezent, tot în curtea Palatului Mogoşoaia. Lenin a fost mânjit cu vopsea roşie, iar partenerul său are burta vopsită în galben. Chiar la începutul anului, acest tip de convertire a statuilor cu teme politice unele în altele în funcţie de regim a fost pusă în discuţie de artista Anca Benera, în expoziţia „The Red Rider“.

O parte din proiect constă într-o lucrare video care îl prezintă pe Lenin fugind din curtea Palatului Mogoşoaia şi întorcându-se la locul său, pe soclul din Piaţa Presei Libere. „Pornind de la acest proces, sunt interesată să urmăresc modul în care schimbările sau adversităţile politice afectează identitatea monumentelor publice. Uneori acestora le este schimbată de-a lungul istoriei identitatea prin înlocuirea capului (capul lui Mihai Viteazul ataşat corpului Ioanei d’Arc sau corpul lui Lenin având inserat capul lui Caragiale), alteori sunt transferate într-un cu totul alt context decât cel destinat iniţial (cazul mutării lui Caragiale din faţa Teatrului Naţional) sau pur şi simplu sunt topite.

Preşedintele PSD Bucureşti, Marian Vanghelie, comentează noul nume cu care a fost botezat de colegii din partid: Obama.


„N-am ştiut că mi se zice aşa şi nu aş comenta. Îi las pe cei care-mi spun aşa să comenteze ei. (...) Adică, nu ştiu de unde s-o iau, cum s-o înţeleg. Dacă iau partea pozitivă, înseamnă că le e frică de mine, de ascensiunea mea. (...) Nu mă gândesc aşa departe (n.red. - la o posibilă candidatură la preşedinţie) deocamdată. Eu am o viziune în ansamblu foarte vastă asupra întregii ţări, dar momentan sunt interesat de ceea ce se întâmplă în Bucureşti, că sunt multe probleme. Nu ştiu cealantă parte care poate fi, dar s-o comenteze ei dacă au curaj.

Andrei Gheorghe prea scump pentru Becali TV




Latifundiarul din Pipera şi-i doreşte la televiziunea pe care o va lansa pe 1 martie 2009 pe Andrei Gheorghe şi Mircea Badea. Nicoleta Savin, directorul general al postului, ne dezvăluie amănunte din culisele televiziunii lui Becali.

06 Noi 2008
Becali cu Andrei Gheorghe


Mulţi oameni de televiziune importanţi şi-au arătat disponibilitatea de a lucra la televiziunea lui Becali, susţine Nicoleta Savin, directorul general al postului. „Am nume, dar nu le dau, oamenii lucrează încă la alte televiziuni. M-a impresionat faptul că nimeni dintre cei pe care i-am ofertat nu a zis: nu vreau! Au fost şi mulţi care m-au sunat să îşi ofere serviciile. În decembrie-ianuarie voi avea contracte ferme. Însă nu o să putem să ne batem cu sumele exorbitante pe care le dau celelalte televiziuni, ar însemna ca eu, din start, să-mi ruinez acest proiect“, spune Savin. Sediul postului lui Becali, cu birouri şi cele două studiouri de început, se va afla la IPRS Băneasa, în fosta clădire a lui Omar Hayssam.

Basescu si Tariceanu imbatraniti in relele razboiului de 4 ani






Preşedintele şi-a pierdut şuviţa şi câteva kilograme bune şi a suferit două intervenţii chirurgicale. Premierula albit, ridurile i s-au adâncit, a suferit un accident şi o operaţie.Traian Băsescu a câştigat alegerile ca să lupte împotriva sistemului ticăloşit şi să-i „ardă“ pe corupţi. Pe atunci era mai împlinit la trup, hohotitullui era în stare să spulbere norii aducători de furtuni, iar şuviţa plină de personalitate i se ridica rebel pe creştet. S-a luat la bătaie cu sistemul,dar n-a reuşit să-l înfrângă, iar asta n-a fost singura lui pierdere.La sfârşitul lui 2004, în fruntea Guvernului era numit un om de afaceri distins, respectat şi emancipat, care părea decupat din revista cu topmodele ale liberalismului. Publicitate

Sfârşitul lui 2008 îl prinde într-o relaţie de concubinaj cu PSD, cu o aripă din partid lipsă şi dorindu-şi cu toată fiinţa ca preşedintele-jucător căruia i-a jurat credinţă să fie înghiţit de o gaură neagră.




Traian Băsescu




Călin Popescu - Tăriceanu


Traian Băsescu a câştigat alegerile ca să lupte împotriva sistemului ticăloşit şi să-i „ardă“ pe corupţi. Pe atunci era mai împlinit la trup, hohotitul lui era în stare să spulbere norii aducători de furtuni, iar şuviţa plină de personalitate i se ridica rebel pe creştet. S-a luat la bătaie cu sistemul, dar n-a reuşit să-l înfrângă, iar asta n-a fost singura lui pierdere.

Look: În mai 2005, după o ieşire necontrolată a şuviţei prezidenţiale la Londra şi în plină criză a răpiţilor din Irak, Traian Băsescu s-a tuns, spunând că sacrificarea smocului de păr îi va aduce noroc în negocierile cu răpitorii celor trei jurnalişti români. Şi i-a adus, dar, ca un fel de Samson recent a cărui putere stă în păr, preşedintele a părut, la scurt timp după asta, că începe să-şi piardă din forţă în războiul proaspăt început cu premierul Tăriceanu. A mai pierdut şi din greutate, câştigând, în schimb, în numărul de riduri.

Războiul cu Tăriceanu: În iulie 2005, premierul Tăriceanu anunţa că va demisiona şi va convoca alegeri anticipate de dragul luptei anticorupţie, Parlamentul nevotând legile Justiţiei în forma dorită de Guvern, şi se răzgândea o zi mai târziu. Motivul: trebuie să lupte împotriva inundaţiilor de atunci şi să se concentreze pe aderarea României la UE. Începând de atunci, premierul s-a ţinut atât de bine de funcţie încât toate eforturile ulterioare ale preşedintelui de a-l evacua din Palatul Victoria au fost zadarnice. Băsescu a rămas cu regretul că l-a făcut pe Tăriceanu premier, pe care şi l-a exprimat încă din mai 2006, şi cu degetul ridicat înspre „grupurile ilegitime de interese“, pe care nu le-a putut atinge. În plus, PD, partidul pe care l-a adus la guvernare, a intrat în aprilie 2007 în opoziţie.

Prieteni vechi: Aliaţi sau sfătuitori s-au îndepărtat de preşedintele Băsescu în timpul mandatului. Primii au plecat Cozmin Guşă şi Lavinia Şandru. L-au mai părăsit, de-a lungul timpului, şi consilierii Andrei Pleşu, Valer Dorneanu, Renate Weber şi Adriana şi Claudiu Săftoiu.

Prieteni noi: Traian Băsescu s-a ales în timpul mandatului cu doi noi amici. Gigi Becali, care i-a devenit tovarăş de pahar, şi Corneliu Vadim Tudor, pe care PD-L l-a ajutat să rămână în funcţia de preşedinte al Senatului. În ultima vreme, atât preşedintele, cât şi Tribunul au suspendat tradiţionalele schimburi de săgeţi otrăvite dintre ei.

Familie: „Succesurile“ Elenei Băsescu au stârnit râsul alegătorilor, iar unanimitatea cu care a fost votată secretar general al tineretului democrat-liberal a stârnit ironii.

Relaţia cu presa: Adulat de mulţimi, Traian Băsescu s-a făcut în nenumărate rânduri antipatic pentru presă, pornind de la războaiele verbale cu reporterii aflaţi pe teren şi terminând cu declaraţiile violente împotriva marilor trusturi de presă. „Uită că este politician şi că, din acest motiv, trebuie să aibă o relaţie confortabilă cu presa“, spune Stejărel Olaru, consilier al premierului Tăriceanu. Băsescu a renunţat şi la promisiunea iniţială că nu va da niciodată în judecată un ziarist, jurnalistul Cristian Oprea de la Cotidianul fiind acţionat în judecată de preşedinte.

Sănătate: Nici cu sănătatea n-a stat prea bine în timpul mandatului: a fost operat în mai 2006 de hernie de disc la Viena, iar în septembrie 2007, de tiroidă, la Bucureşti.

















La sfârşitul lui 2004, în fruntea Guvernului era numit un om de afaceri distins, respectat şi emancipat, care părea decupat din revista cu top-modele ale liberalismului. Sfârşitul lui 2008 îl prinde într-o relaţie de concubinaj cu PSD, cu o aripă din partid lipsă şi dorindu-şi cu toată fiinţa ca preşedintele-jucător căruia i-a jurat credinţă să fie înghiţit de o gaură neagră.

Imagine: Rafinatul premier grizonant de la începutul lui 2005, al cărui discurs liberal elegant şi bine cântărit te făcea să nu-i bagi în seamă formulările gen „Guvernul care-l conduc“, a încărunţit bine, şi-a înăcrit vocea politică şi nu mai arată la fel de liberal ca odinioară. Traian Ungureanu redesenează portretul idilic al lui Tăriceanu din lunile de miere ale guvernării: „Avea o imagine stabilă şi credibilă, fiind considerat ambasadorul liberalismului practic în politică şi, în primele luni de guvernare, era privit cu simpatie, dădea interviuri cuceritoare, introdusese cota unică de impozitare. Filmul se rupe brusc în 2005, când anunţă alegeri anticipate şi apoi le reneagă. Tăriceanu a trecut apoi fără să clipească de la liberalism la socialismul practic, de tip iliescian. Devine cel mai mare fabricant de patronaj bugetar din România, numărul agenţiilor, regiilor, inspecţiilor şi inspectoratelor din subordinea Guverunului ajungând la 244 şi trece la o practică cotidiană de subvenţionare a diferitelor categorii sociale“.

Războiul cu Băsescu: Bucuria premierului de a-l vedea pe Traian Băsescu suspendat de Parlament în primăvara lui 2007 s-a dovedit trecătoare. Izgonit de la Cotroceni, preşedintele s-a întors la popor, care l-a reînscăunat rapid. Nu a fost singura rană căpătată de Tăriceanu în timpul războiului între palate. Băsescu a refuzat să semneze decretul de nominalizare a Noricăi Nicolai în funcţia de ministru al Justiţiei, PNL fiind obligat să îşi schimbe propunerea. În final l-a desemnat pe Cătălin Predoiu, preşedintele comentând că, dacă premierul ar fi venit de la început cu această propunere, criza de la Ministerul Justiţiei nu ar mai fi existat.

Prieteni vechi: Theodor Stolojan, Valeriu Stoica, Raluca Turcan şi Cristian Boureanu au fost excluşi din PNL pentru că prea tânjeau după idealurile bătrânei Alianţe D.A. Mona Muscă a fost ştearsă şi ea din scriptele liberale, pretextul fiind colaborarea ei cu Securitatea. Disidenţii s-au organizat şi au reuşit să smulgă bucăţi din organizaţiile PNL cât pentru un nou partid, PLD, care, după alegerile europarlamentare, s-a alipit partidului prezidenţial.

Prieteni noi: După ruptura de PD, Tăriceanu şi-a găsit un aliat în principalul partid social democrat al României, PSD. Deşi a încercat să tăinuiască legătura, a devenit evident pentru toată lumea că PSD este principalul partener al PNL la guvernare.

Clanul Fenechiu: Baronul de Iaşi, Relu Fenechiu, a reuşit să-şi facă micul lui guvern din interiorul guvernului Tăriceanu. Tudor Chiuariu, de la Justiţie, Cristian Adomniţei, de la Educaţie, şi Cristian David, de la Interne, sunt cei trei anonimi care au reuşit să facă Executivul de râs mai mult şi mai bine decât ar fi putut-o face vreodată însuşi preşedintele Băsescu. „Inegalabilul Chiuariu a fost cel mai prost ministru de Justiţie din ultimele două secole“, îl încondeiază Traian Ungureanu.

Familie: Pierderi de imagine i-a provocat lui Tăriceanu chiar soţia sa, Ioana, care a creat scandal în presă atunci când i-a chemat pe poliţişti la ea acasă pentru a-i face cartea de identitate şi s-a ţinut de coloana oficială ca să-şi ducă mai repede copilul la şcoală.

Sănătate: După ce în iulie a avut un accident de circulaţie cu motocicleta lui, Harley Davidson, Tăriceanu s-a văzut nevoit să se opereze la genunchiul stâng la un spital din Franţa. El a fost nevoit să meargă o vrema în cârje.

Comunitate virtuală pentru românii din Italia


Aflaţi la sute de kilometri de ţară, românii au la dispoziţie un mijloc de a păstra legătura cu prietenii rămaşi acasă. Primul „Myspace”, comunitate virtuală pe internet pentru români, a ajuns şi în Italia.

Se numeşte Koolro.com şi are deja 30 de utilizatori români care stau în diferite oraşe din Peninsulă. Iniţial, proiectul s-a născut pentru românii din SUA şi din Canada. Administratorul general, Horaţiu Boeriu, 28 de ani, din Făgăraş, a observat o lipsă de legătură între românii din diaspora de peste Ocean.

Cu o lună în urmă, Koolro şi-a extins reţeaua de interes şi pentru românii din Italia prin Remus Iulian Mihăilă, 28 de ani, din Făgăraş. Fost coleg de şcoală cu Horaţiu, cei doi au constatat că şi în Italia românii aveau aceeaşi problemă. În ciuda faptului că se vorbeşte despre o comunitate românească, aceştia trăiesc în grupuri restrânse şi se întâlnesc doar la biserică şi de sărbători.

„Eu căutam mereu pe alte portaluri nume româneşti, dar printre utilizatorii din toată lumea e mai greu să îi găseşti. Aşa că am început să îmi invit prietenii în spaţiul virtual dedicat în primul rând românilor”, ne-a spus Remus.

Pe site, românii îşi pot crea un profil în limba română şi, după o scurtă înregistrare, începe comunicarea cu ceilalţi.

Cu ajutorul site-ului mi-am anunţat prietenii români din toată lumea că anul viitor voi deveni tătic
Remus Mihăilă
român în Italia

Marsul prostituatelor pe strazile din Barcelona


Pe străzile din cartierul Raval din Barcelona se găsesec zilnic aproximativ 400 de prostituate, dintre care peste 30% sunt românce, potrivit estimărilor asociaţiilor din cartier.

În urma amenzilor tot mai numeroase aplicate femeilor care practică prostituţia în Raval, trei asociaţii care luptă pentru apărarea drepturilor femeilor s-au unit pentru a le sprijini pe prostituate. În toate cele trei organizaţii există câte o româncă angajată pentru a le ajuta şi consilia pe cele care provin din ţara noastră.

La Asociaţia Lloc de la Dona, unde lucrează de câţiva ani şi Carmen Stănescu, apelează o mare parte dintre prostituatele românce. Fetele care frecventează asociaţia beneficiază de consultanţă din partea unui avocat, li se face card de sănătate şi sunt monitorizate pentru a fi protejate de eventualele exploatări din partea proxeneţilor.

Se simt hărţuite de poliţie

Potrivit prostituatelor, în ultimele săptămâni, poliţia, pe lângă faptul că le împiedică să-şi exercite meseria, le amendează şi le tratează nerespectuos. “Sunt din ce în ce mai mulţi poliţişti în zonă, ne amendează de câte ori ieşim din casă şi n-avem actele la noi. Şi ne vorbesc urât, ne tratează fără respect”, se plânge Diana. Amenda este între 120 şi 375 de euro.

Cer condiţii de lucru decente

Româncele care au participat la marşul de protest, în jur de 20, povestesc de înrăutăţirea situaţiei cauzate de amenzile tot mai multe primite în ultimul timp. “Noi nu resimţim criza, clienţi avem. Însă amenzile poliţiştilor ­ne-au adus într-o situaţie de criză”, explică Florina, în vârstă de 30 de ani.

De cinci ani practică prostituţia în Barcelona şi spune că este mulţumită de cât câştigă, în jur de 1.000 de euro lunar. Fetele au cerut ajutorul asociaţiilor pentru un miting de protest. “Am hotărât să le oferim sprijinul nostru. Ne-am ocupat de redactarea unui protest şi de difuzarea lui timp de trei zile pe străzile din cartierul Raval”, spun organizatorii din partea asociaţiilor.

Purtând măşti, peste 100 de prostituate au ieşit pe străzi în seara de miercuri, 5 noiembrie, pentru a protesta împotriva tratamentului la care sunt supuse din partea poliţiştilor. Manifestul redactat a fost citit în faţa Institutului Oficial de Protecţie a Femeii, organism al Guvernului Catalunyei. Protestatarele au cerut dreptul de a lucra în condiţii demne, de a fi respectate şi au militat pentru legalizarea prostituţiei

joi, 6 noiembrie 2008

Cartile au pierdut lupta cu televizorul




Românii acordă lecturii mai puţin timp decât televizorului, arată studiile, şi preferă bestsellerurile internaţionale, cărţile utilitare şi cele scrise de vedete. Cărţile „de supermarket” au cel mai mare succes la români - traduceri de succese internaţionale şi cărţi utilitare - reiese din datele de vânzări furnizate de edituri, distribuitori şi librării.
(+) Click pentru a mări
1 /3Imaginea anterioara
Toţi “actorii” spun că piaţa de carte a crescut constant în ultimii cinci ani, odată cu cifra lor de afaceri. Nimeni nu ştie, însă, exact cu cât, din cauză că nu există studii sau statistici în acest domeniu. În plus, nu avem date care să explice obiceiurile de consum cultural ale românilor din ’90 încoace. Singurele cercetări disponibile, pentru perioada 2005-2007, spun că televizorul domină detaşat consumul cultural.

Directorul de imagine al Editurii Polirom, Oana Boca, declară că valoarea pieţei a crescut, dar că este greu de estimat cu cât în lipsa unor statistici - ultimul studiu privind piaţa de carte din România, realizat de Asociaţia Editorilor din România, datează din 2001.

„Probabil că anul acesta se depăşeşte cifra de 70-75 de milioane de euro”, crede Boca.

Euforia postcomunistă

La începutul anilor ‘90 se tipărea nebuneşte în tiraje uriaşe care se epuizau, pentru că „se ridicase stăvilarul şi toată apa acumulată deversa”, potrivit preşedintelui Uniunii Scriitorilor din România, Nicolae Manolescu.

Odată cu creşterea preţului de producţie – hârtia s-a scumpit şi de 22 de ori ­într-un singur an, spune Manolescu – a crescut şi preţul cărţilor, iar românii au cumpărat din ce în ce mai puţin.

“Fabulos de multe edituri” au supravieţuit euforiei de după Revoluţie - care s-a domolit la începutul anilor 2000 - spune Manolescu, nevoit să le numere în încercarea de a le convinge să-şi achite taxa de timbre, o obligaţie legală. A găsit 4.200 înregistrate în urmă cu un an, dintre care 1.000 nu aveau niciun fel de documente. Din restul de 3.000, cel mult 700 publică literatură, „din care zece contează”.

Cele care-şi dispută supremaţia pe piaţă, Humanitas şi Polirom, declară creşteri în ultimii cinci ani. La fel şi alte edituri mari, precum All sau Grupul Editorial Corint, sau cel mai mare distribuitor de carte din ţară, Depozitul de Carte (DDC), dar şi lanţul de Librării Cărtureşti.

Mihaela Rădulescu, în topul vânzărilor

Editurile spun că, în ultimii ani, vânzările au crescut. Mai ales beletristica, pentru că din ce în ce mai multe edituri s-au decis să traducă literatură universală, dar şi cărţile utilitare, de „self-help”.

De exemplu, Depozitul de Carte Distribuţie, din grupul RTC Holding, a înregistrat, de asemenea, creşteri în vânzări din 2003 în 2007, cea mai mare fiind în 2006, de 42 la sută faţă de anul precedent, datorată vânzărilor volumului „Codul lui Da Vinci”, de Dan Brown, explică directorul de marketing al Diviziei Ramiro din RTC (care include DDC), Flaviu Pastor.

Cumpărătorii de carte caută pe rafturile din librării mai ales titlurile scrise de vedete, de la Mihaela Rădulescu la Mircea Cărtărescu, traduceri ale unor succese internaţionale sau cărţi care îi învaţă „cum să...”.

Statisticile se lasă aşteptate

Asociaţia Editorilor din România (AER) promite să realizeze un studiu pentru piaţa de carte, „cam singura industrie din România care nu are statistici” şi caută în prezent o firmă specializată, spune directorul executiv AER, Cristian Juncu.

În aşteptarea lui, „peisajul rămâne gri”, crede sociologul Radu Mălureanu. În opinia sa, piaţa de carte din România are standarde joase şi toleranţă ridicată faţă de mediocru.

„Oferta modelează cererea. Să nu uităm că multe edituri traduc romane cu tentă comercială”, explică Mălureanu, adăugând că aproape orice blockbuster îşi găseşte echivalentul tipărit în reţelele de librării, la fel şi „cărţile de supermarket”, utilitarele cu tiraje mari care te învaţă să devii şef sau să cucereşti femei.

Amenzile scot Regia din mizerie


Studenţii cazaţi în complexul Regie plătesc cel puţin 50 de lei dacă sunt surprinşi aruncând gunoiul pe fereastră. Deşi în ultima vreme studenţii fac mai puţină mizerie în cămine, va mai trece mult timp până vor atinge nivelul de civilizaţie al colegilor din Vest.
(+) Click pentru a mări
După ce administraţia a plantat copaci, a sădit iarba şi a schimbat gardurile, complexul studentesc Regie arată mai bine decât în anii trecuţi. Foto: lucian muntean1 /5Imaginea anterioara
Se spune că nu eşti student dacă nu stai în cămin şi că vieţuirea laolaltă în camerele de 2/2 te maturizează. Viaţa de cămin trezeşte mai târziu nostalgii, mulţi asociind-o unei perioade lipsite de griji.

Pentru unii însă, căminul a fost una dintre cele mai neplăcute experienţe. Mizeria, gălăgia, lipsa de respect faţă de vecinii din complexul studenţesc Regie au lăsat un gust amar multora dintre sudenţii care au trecut pe acolo. „Toţi anii studenţiei mi i-am petrecut în camerele infecte din Regie.

Pentru mine, cea mai mare problemă era mizeria de la baie”, a spus Mihai Horga, fost student în cadrul Universităţii Politehnica Bucureşti (UPB).

Până anul trecut a locuit în căminele din Regie şi îşi aminteşte cu oroare de convieţuirea cu rozătoarele şi de faptul că nu mai ştia unde să îşi ascundă mâncarea pentru ca dimineaţa să nu o găsească plină de gândaci.

În plus, locuind în P16, trebuia să suporte muzica dată la maximum la cluburile din apropiere, dar şi pe cea venită din camerele studenţilor petrecăreţi.

Nu se mai aruncă gunoiul pe geam

Cei care au rămas însă în cămine spun că lucrurile merg din ce în ce mai bine. Până anul trecut, studenţii nu se sinchiseau să-şi ducă gunoiul la ghena din capătul holului. Le era mai la îndemână să îl arunce în capul trecătorilor. Unii aruncau de la etaj chiar televizoare sau monitoare stricate.

În toamna aceasta însă au fost instalate 120 de camere de luat vederi în campus, ceea ce a determinat o scădere a numărului celor care aruncau deşeurile la întâmplare. „Prin măsurile de securizare, am avut în vedere şi aspecte de natură ecologică. Când nu erau instalate camerele de luat vederi, studenţii aruncau gunoaiele pe geam.

Nicolae Noica: „Preţul kilometrului de autostradă e scandalos”


Nicolae Noica, fost deţinător al portofoliului Lucrărilor Publice şi Amenajării Teritoriului, avertizează asupra majorărilor nejustificate de preţ, operate de către companiile constructoare pentru realizarea autostrăzilor din România. El susţine că astfel de situaţii apar din cauza lipsei de responsabilitate a unora dintre reprezentanţii statului şi reaminteşte că un contract pe bani publici trebuie să fie la dispoziţia oricărei persoane interesate. Nicolae Noica a mai spus, „La masa Adevărului”, faptul că proiectul ANL s-a împotmolit în interesele unor „băieţi deştepţi”. Fostul ministru acuza dezinteresul autorităţilor faţă de zona rurală, despre care afirmă că poate determina dezvoltarea tării.

Detinutii romani cu alambicul sub pat




În închisorile din Spania, deţinuţii români au reuşit, chiar sub ochii gardienilor, să producă ţuică în cantităţi însemnate. Autorităţile au început să îşi dea seama de amploarea fenomenului după ce, în ultima vreme, mai mulţi deţinuţi au intrat în comă alcoolică.

Pentru a-şi produce băutura, compatrioţii noştri au folosit fructele şi în special prunele primite la desert la masa de seară la cantina închisorilor.

Deţinut în comă alcoolică

Lică Gheoghe, 38 de ani, a fost condamnat de justiţia spaniolă la doi ani de închisoare pentru furt. Executarea pedepsei a efectuat-o în închisoarea din localitatea Foncalet, Comunitatea Valenciană.

După două luni de detenţie, Lică a fost repartizat la cantina închisorii, împreună cu alţi doi români şi un cubanez. Aici a aflat că fructele servite ca desert sau cartofii cruzi sunt aur curat în penitenciar.

“La o masă de 150 de persoane, se adună cam 8-10 kilograme de fructe într-o singură zi. Pentru distilare este nevoie de complicitatea celor care fac de serviciu la cantină după ultima masă de seară.

De obicei se foloseşte cea mai mare oală sub presiune pentru o tranşă de 50 de kilograme de borhot de fructe bine fermentat. Se pun la fiert în oala sub presiune, iar supapa prin care ar trebui să iasă presiunea este înlocuită cu o ţeavă de 60 - 80 de centimetri, care trece printr-un vas cu apă rece, pentru ca vaporii de alcool rafinat să se transforme din nou în lichid”, povesteşte Lică.

Alcoolul rezultat are cam 40-50 de grade şi în afară de consum este folosit ca monedă de schimb pentru diferite mărfuri de contrabandă.

La sfârşitul lunii trecute, un deţinut din închisoarea Topas, Salamanca, a fost găsit întins pe jos în celula sa, în comă alcoolică. Iniţial, angajaţii penitenciarului au crezut că băutura a fost adusă din afara închisorii, dar în urma cercetărilor s-a stabilit că bărbatul s-a îmbătat cu ţuică fabricată chiar în puşcărie.

“Este ştiut faptul că deţinuţii fabrică băuturi alcoolice, de aceea gardienii verifică periodic celulele. De obicei, fructele sunt puse
într-un lighean şi lăsate la macerat cel puţin două săptămâni.

Majoritatea celor care fabrică băuturi sunt români şi sud-americani”, spune Alberto Teiez, reprezentant al sindicatului lucrătorilor din închisori din Spania. În închisorile din Spania, un litru de ţuică poate costa aproximativ zece euro în timpul anului, iar în perioada sărbătorilor poate ajunge până la 15 euro.

Hoti cu inima



Scuterul furat de la o femeie cu handicap a fost returnat ieri după ce, probabil, hoţii au citit în ziarul local despre suferinţa victimei. Agota Lay a găsit ieri în faţa curţii scuterul furat. Hoţii au lăsat şi un exemplar al ziarului în care i-a apărut povestea pe care au modificat titlul din “Hoţi fără inimă” în „Hoţi cu inimă”.
(+) Click pentru a mări
Agota Lay şi ziarul în care i-a apărut povestea care i-a impresionat pe hoţi1 /3Imaginea anterioara
Vinerea trecută, Agota Lay (39 de ani) a fost în vizită la o rudă. Scuterul, fără de care nu se poate deplasa, a rămas în faţa curţii unde locuieşte unchiul femeii. Câteva ore mai târziu, Agota şi-a dat seama că vehiculul i-a fost furat. Povestea ei a fost publicată pe 3 noiembrie în ziarul local “Braşovul Tău” sub titlul “Hoţi fără inimă!”.

“Sper ca lumea să mă ajute, să-mi dea un semn”, a spus femeia, care nu se poate deplasa fără ajutor din cauza unei boli care i-a afectat muşchii picioarelor. Ieri, la trei zile de la publicarea poveştii, în faţa casei unchiului Agotei a apărut scuterul. Avariat, însă întreg. Femeii nu i-a venit să creadă. Mai ales că, pe lângă scuter, a primit şi un mesaj.

“Când m-am dus să văd, nu mi-am crezut ochilor. Dar am avut o mare surpriză: în portbagaj am descoperit ziarul în care era povestea mea. Titlul de acolo e mai mult decât sugestiv. Hoţul sau hoţii au modificat titlul în… «Hoţi cu inimă». Eu aş completa, totuşi, cu inimă neagră”, spune Agota, care va trebui să plătească câteva sute de euro pentru reparaţii.

Incident cu repetiţie

Ca să-şi cumpere scuterul, Agota a făcut în urmă cu aproape doi ani un credit la bancă. Din pensia de 366 de lei abia a reuşit să plătească ratele. Mai mult, în urmă cu un an, tot pe 31 octombrie, scuterul i-a mai fost furat o dată.

Chiriasii din casele nationalizate se grabesc sa devina proprietari si sunt nemultumiti de Inalta Curte de Casatie si Justitie


Chiriasii deveniti proprietari in casele nationalizate protesteaza fata de magistratii Inaltei curti de Casatie si Justitie (ICCJ), acuzandu-i ca intarzie aplicarea dreptului de proprietate. Aproximativ 50 de persoane, majoritatea în vârsta, toti proprietari de imobile în baza Legii 112 privind casele nationalizate, au manifestat, ieri, în fata sediului instantei supreme. Protestatarii s-au declarat nemultumiti ca magistratii înca nu au motivat si nu au trimis la publicare hotarârea pe care au luat-o dupa judecarea recursului în interesul legii în materie de proprietate, promovat de procurorul general al României. „Fiecare zi care trece duce la pierderea de procese, care automat se soldeaza cu evacuarea din case a proprietarilor care detin case în baza acestei legi“, a declarat Florica Cirease, unul dintre vicepresedintii Asociatiei Proprietarilor pe Legea 112 din 1995. Ea spune ca, de mai bine de cinci luni, membri ai asociatiei - care sunt toti proprietari de imobile în baza acestei legi - asteapta ca judecatorii Înaltei Curti de Casatie si Justitie sa semneze decizia pe care au luat-o si s-o trimita spre publicare în „Monitorul Oficial“. Conform vicepresedintei, daca toti proprietarii de imobile detinute în baza acestei legi ar intra în asociatie, atunci s-ar strange peste un milion de membri. Ea a aratat ca, din cauza ca decizia luata de judecatorii ICCJ nu a fost trimisa spre publicare catre „Monitorul Oficial“, aceasta nu poate produce efectele scontate si astfel exista în continuare procese pierdute si oameni evacuati din casele pe care le-au cumparat în baza legii. Decizia trebuie semnata de aproape o suta de judecatori, iar protestatarii considera ca, pana acum, actiunea ar fi trebuit sa fie finalizata. Anul trecut, Kovesi a cerut sectiilor unite ale instantei supreme admiterea recursului în interesul legii. Ea a cerut si pronuntarea unei decizii în sensul ca, dupa intrarea în vigoare a Legii 10/2001, actiunile având ca obiect revendicarea acestor imobile, nu mai pot fi întemeiate pe dispozitiile dreptului comun (articolele 480 si 481 din Codul civil). În 9 iunie, judecatorii instantei supreme au admis recursul în interesul legii, fara a statua cum se vor solutiona acele cazuri de conflict între legea speciala si dreptul comun. Potrivit minutei deciziei sectiilor unite ale ICCJ, legea speciala în cazul actiunilor de revendicare a proprietatilor nationalizate are prioritate în fata dreptului comun, iar daca sunt neconcordante între aceasta si Conventia Europeana a Drepturilor Omului, e aplicabila Conventia. In luna august, presedintele Traian Basescu a cerut Parlamentului reexaminarea legii de modificare a legii caselor nationalizate. El a considerat ca actul normativ este echivoc, imprecis si consfinteste actele de nationalizare deoarece exclude de la restituirea în natura a terenurilor aferente imobilelor înstrainate în temeiul Legii 112. În final, legea a trecut în aceeasi forma, fiind calificata „o catastrofa“ de juristi, avocati.

Dupa numai o zi m-am saturat de OBama

Ieri l-am vazut pe Barack Obama pe toate posturile de televiziune romanesti. L-am vazut pana cand figura mi s-a intiparit in retina. Cand nu mai puteam sa-l vad, aparea din alta parte, ca si cum pentru o zi s-a mutat cu mine acasa, la serviciu, s-a plimbat cu mine si catelul prin parc, ca apoi sa se intinda langa mine in pat ca sa-mi vegheze si ghidoneze visele. Prea mult! Fiecare celula romaneasca din mine tipa: “Prea mult Obama!” Ma astept ca multe emisiuni sa-si schimbe numele. Daca te uiti doar la televizor, poti crede ca in curand vom avea “Din dragoste pentru Obama”, “Obama zilei”, “Dansez pentru Barack”, “Dimineata cu Razvan, Dani si Obama” si lista ar putea continua. Totusi nu televiziunile mi-au pus ieri capac, ci politicienii care au vorbit despre victoria lui Obama ca si cum ar fi fost a lor. Unii anuntau si planuri de viitor pe care micutul avocat cu descendenta kenyana le-ar avea impreuna cu ei. A fost dezgustator spectacolul incercarii de a culege ceva din gloria unui om care, sigur, nu stie cine sunt personajele respective. Nu sunt partizan al niciuneia dintre cele doua teorii care strabat ca un fior toata suflarea politica romaneasca de mai bine de o luna, nu cred nici ca Obama sau McCain si-ar fi inceput mandatul cu o declaratie in care sa ne laude sau sa ne injure, nici ca trebuie sa privim impasibili cum se scrie istoria. Cred ca alegerea lui Barack Obama ne va influenta prin ricoseu. Vor fi consecinte economice, militare, sociale, dar – ca si in cazul crizei asteia blestemate - vom afla de ele prea tarziu. Le vom trai ca atare si nu le vom putea influenta in niciun fel. Le vom supravietui asa cum am scapat din trei razboaie dictate de familia Bush. Dar o vom face singuri, jucand cum ne taie capul, dar dupa niste reguli impuse!
P.S.: Cine cunoaste istoria Americii stie ca Barack Obama nu reprezinta o victorie asupra istoriei sclavilor, ci o infrangere a urii, puternic influentate mediatic, impotriva musulmanilor. Barack nu are nicio legatura cu negrul oprimat pentru culoarea pielii, silit sa joace baschet toata viata. Asa cum e croita America acum, alegerea de ieri nu demonstreaza ca americanii au trecut peste povesti ca “Radacini” sau “Mississippi in flacari”, ci peste atentatele din 11 septembrie! Treceti dincolo de propaganda ieftina si veti vedea ca trasatura de baza a lui Obama nu e culoarea pielii, ci islamismul tatalui care l-a parasit. Ea isi va spune cuvantul in urmatorii ani!
P.S. la P.S.: S-a spus ca Hollywoodul ne-a pregatit mental pentru alegerea unui presedinte de culoare, cel mai citat fiind serialul “24”. Poate nu stiti, dar, in seria a V-a, presedintele afro-american David Palmer este asasinat. De un tip numit Haas.

Clientii jefuiti in hipermarketuri


Consumatorii sunt păcăliţi la preţ, cantitate şi promoţii în aproape toate lanţurile de magazine şi hipermarketuri din ţară, au constatat inspectorii de la Protecţia Consumatorilor. Ei avertizează că isteria cumpărăturilor de Sărbători poate afecta bugetul mai mult decât a fost planificat. Cele mai căutate produse sunt în pachetele promoţionale, care se dovedesc, însă, avantajoase doar pentru vânzător, nu şi pentru cumpărător. Deja au fost descoperite pe piaţă dulciuri, lactate şi sucuri prezentate sub forma „4 la preţ de 3”, însă la un calcul simplu s-a dovedit că sunt mai ieftine la bucată decât la pachet!

Un control-fulger de trei zile al inspectorilor de la Protecţia Consumatorilor a arătat că diferenţa dintre preţul afişat la raft şi preţul scanat a ajuns una dintre cele mai folosite metode de înşelare a consumatorilor. Zeci de produse din carne, lactate, cereale, băuturi alcoolice, răcoritoare sau spirtoase din peste 350 de centre comerciale se scumpeau de la raft până la casa de marcat şi cu 25%.

Pentru produsele cu costuri moderate creşterea e mai mare, iar pentru cele mai scumpe creşterea este mai mică, în ambele cazuri fără a fi sesizată de clientul care are coşul plin. Hipermarketurile folosesc tot mai des această metodă înşelătoare, deşi există un Cod de bune practici în domeniul scanării, la iniţierea căruia au şi contribuit.

ANPC bănuieşte o înţelegere între retaileri şi producători

Inspectorii au descoperit că diferenţe între raft şi casă există şi la cantitatea de produs, uneori chiar de 270 grame. „Amenzile nu sunt suficiente pentru ca operatorii să intre în legalitate, astfel încât toţi şefii celor 12 inspectorate teritoriale vor dispune decizii de încetare a acestor practici. Cei care nu le respectă, indiferent cum se numesc, vor primi amendă dublă - 60.000 lei şi suspendarea activităţii până la intrarea în legalitate, chiar dacă vor exista contestaţii.

Toate aceste situaţii, care sunt din ce în ce mai dese, mă fac să cred că există o înţelegere între marii retaileri şi producători, iar câştigul se împarte pe tot lanţul de distribuţie”, a declarat Gheorghe Ciubotaru, vicepreşedintele Autorităţii Naţionale pentru Protecţia Consumatorilor (ANPC). Alte abateri constatate de inspectori au fost depăşirea datei limită de consum cu până la 160 zile, depozitarea necorespunzătoare, folosirea unor ingrediente nepermise sau etichetarea incorectă, totalul amenzilor aplicate depăşind 1,5 milioane RON. Lanţurile comerciale amendate sunt Billa, Carrefour, Cora, Kaufland, Metro, Penny Market, Real şi Selgros.

Imigranţii români din Spania preferă să fie şomeri într-o ţară străină decât angajaţi în România


Într-un moment în care criza economică din Spania se adânceşte simţitor, imigranţii români par foarte puţin dispuşi să se întoarcă în ţară, preferând să aştepte vremuri mai bune.

"Dacă eşti bine pregătit pentru meseria pe care o practici criza nu te afectează", crede Feruccio Petre, preşedintele Asociaţiei Românilor din Canas, o regiune din apropierea capitalei iberice, Madrid. De fapt, toate opiniile celor implicaţi într-un fel sau altul în activitatea românilor din Spania tind să conveargă spre acest punct.

Un trec de persoane a luat foc un Salaj

Chestorul Pavel Abraham, în razboi cu “jurnalistii manelisti” care i-au analizat veniturile


Prezentarea oficială e către Agenţia Naţională Antidrog (ANA) a Raportului European si National asupra traficului şi consumului de droguri pe 2008 a fost transformată de către şeful instituţiei, chestorul Pavel Abraham, într-un prilej de răfuială cu ziariştii care l-au criticat. Recent pensionat de către Traian Băsescu, la cererea MIRA, imediat după împlinirea vârstei legale, chestorul Abraham i-a etichetat ca "jurnalişti manelişti" pe ziariştii care i-au comentat negativ veniturile şi care i-au criticat activitatea de şef al Agenţiei Naţionale Antidrog.




Şeful ANA a precizat că de la Ministerul Internelor şi Reformei Administrative câştigă doar 11.000 de lei pe lună, restul veniturilor fiind obţinute din scriere de lucrări şi activităţi didactice la Universitatea Bucureşti şi la Universitatea din Iaşi, adăugând că "Aceste venituri nu mi le-am stabilit singur, le-am câştigat cinstit".


Dezlănţuit, Pavel Abraham a afirmat că este un “ziarist profesionist şi că va intra în politică: "Voi fi un om dinamic, mă voi îndrepta spre activităţi care ţin de structura aparatului de stat, eventual spre mediul politic şi, desigur, îmi voi continua activitatea didactică. Voi accesa în mod cert mediul politic, pentru că am posibilitatea să mă manifest până la 65-70 de ani".


Şeful ANA a mai punctat că aşteaptă publicarea decretului de pensionare în Monitorul Oficial şi că, potrivit legii, după publicare va mai ocupa postul încă 30 de zile, pepntru predarea atribuţiilor de serviciu, după care va că "trece în rezervă ca poliţist activ".

Si politistii de le Pro Lex vor intra in greva


Membrii Sindicatului Naţional al Poliţiştilor şi Vameşilor "Pro Lex" vor ieşi în stradă, în 22 noiembrie, fiind nemulţumiţi de managementul MIRA şi de nepromovarea legilor necesare în domeniul ordinii şi siguranţei publice, dar şi cele privind statutul poliţistului.

"Cerem o majorare de 30 la sută aplicată la salariul de bază, respectiv de 400 de lei, aceasta fiind o creştere apropiată de ceea ce a propus MIRA în 2007, respectiv 27 la sută, dar din care nu s-au acordat decât 3 procente, sub nivelul inflaţiei", spunea în 26 octombrie preşedintele Pro Lex, Vasile Lincu.

Joi, "Pro Lex", care reprezintă peste 16.000 de membri, anunţă că va organiza un nou miting de protest în data de 22 noiembrie, între orele 11-12.30, în Piaţa Constituţiei din Bucureşti

Naşul facturează cât Dan Diaconescu: 10.000 de euro plus TVA pe cap de candidat

Candidaţii care vor participa la emisiunea „Alege Naşul”, de la postul B1TV, vor plăti 10.000 de euro plus TVA, a decis conducerea acestei televiziuni, potrivit unei note trimise către CNA. Pentru aceşti bani, „uninominalii” vor avea posibilitatea să participe o oră la emisiunea moderată de Radu Moraru. Pentru participarea la emisiunea "Vin alegerile", găzduită de acelaşi post, care durează tot o oră, se percepe un tarif de 5.000 de euro, pentru "Unominali!" (30 de minute pe zi) - 2.000 de euro, iar pentru "Ştiri electorale" (5 minute pe zi) - 500 de euro. La aceste sume se adaugă TVA.




Primul care şi-a anunţat tarifele electorale a fost, la începutul acestei săptămâni, Dan Diaconescu. Ora electorală senzaţională costă la OTV tot 10.000 de euro plus TVA. (F.N.)

Cei 10 parlamentari care au case in Bucuresti si primesc bani de la stat


În primăvară, erau 35. Au mai rămas 10. Zece parlamentari care primesc în mod nejustificat indemnizaţie de cazare în Bucureşti, deşi deţin una sau mai multe proprietăţi în Capitală. Institutul pentru Politici Publice a realizat un studiu pentru perioada noiembrie 2006 – mai 2008, în care a analizat în detaliu situaţia, comparând cheltuielile parlamentarilor cu declaraţiile lor de avere. Toţi cei zece deputaţi au, aparent, câte o motivaţie. Unul are probleme în familie, altul şi-a dat casa fiicei, care e studentă, altuia i-a murit o mătuşă etc. Toţi cei zece parlamentari se prevalează de faptul că legea nu le interzice să primească sume pentru cazare. Problema moralităţii nu şi-o pune însă niciunul dintre ei. Iată, mai jos, ce explicaţii au dat pentru banii pe care-i primesc ca să stea la hotel.

* Valeriu Ungureanu, PSD: „N-am judecat pe nimeni decât după ce m-am uitat în oglindă”


Ungureanu recunoaşte senin că deţine două case în Bucureşti, dar spune că şi le-a cumpărat cu greu, pe credit: „Da, am două proprietăţi cumpărate cu necazul şi suferinţa mea, ca familie”. El invocă legea care îi dă dreptul să primească şi indemnizaţie: „E perfect legal. Dacă cineva îmi arată mie în lege unde scrie că n-am dreptul sa primesc banii, eu renunţ la ei”. Aspectul moral al situaţiei nu-l preocupă: „Să mă judece alegătorii mei. Eu în viaţa mea n-am judecat pe nimeni decât după ce m-am uitat în oglindă”.


* Valeriu Zgonea, PSD: „Nu e nici ilegal, nici imoral”
Acesta ne invită şi el să citim legea: "Cei de la Institutul pentru Politici Publice ar trebui să citească legea. Nu e nicio ilegalitate, nicio imoralitate. Am probleme familiale, şi de aceea stau cu chirie".

* Cătălin Micula, PNL: „Până în mai 2007, n-am avut casă”
Deputatul liberal a ţinut să sublinieze că, din februarie 2008, a cerut să i se retragă indemnizaţia: „De fapt, până în mai 2007 n-am avut casă. În mai am cumpărat-o, am încheiat contractul, dar n-a fost gata din cauza constructorilor. Nici acum nu e, însă m-am mutat în ea. În ianuarie am făcut cerere să nu mai primesc banii şi din februarie nu-i mai ridic”.


* Gabriel Zamfir, PNL: „Un parlamentar trebuie să stea pe undeva, să-şi schimbe o cămaşă, să facă un duş”
Zamfir spune că primeşte, în continuare, bani de cazare, pentru că locuinţa pe care a declarat-o este, în realitate, un sediu de firmă, şi deci el nu stă acolo. În plus, deputatul PNL a precizat că este absolut necesar pentru un parlamentar, chiar dacă stă în Bucureşti, să aibă un loc unde să-şi desfăşoare diverse activităţi intime: „Un parlamentar trebuie să stea pe undeva, să-şi schimbe o cămaşă, să facă un duş”.



*Liviu Almăşan, PD-L: „Am declarat o pseudoproprietate”
Deputatul pedelist susţine că a trecut, din spirit de corectitudine, o proprietate care, de fapt, nu este a lui, ci a soţiei sale, care a moştenit-o de la o mătuşă, decedată anul trecut: „Am declarat o pseudoproprietate, pentru că eu nu deţin niciuna. Soţia mea deţine 50% din casa unei foste mătuşi, eu nici nu ştiu unde e”.



*Viorel Constantinescu, PD-L: „Am o garsonieră de 25 de mp, în care locuieşte fiica mea studentă”
Constantinescu a recunoscut că are o casă în Bucureşti, „de fapt, o garsonieră”, în care locuieşte fiica sa, care e studentă. Şi el vrea să arate cât de cinstit a fost în declaraţia de avere: "Nu am vrut să fac cum fac alţii: să îi vând garsoniera fiicei mele, pentru că puteam să fac asta. Nu am vrut să o vând, pentru că îmi era la îndemână: mă făceam că o vând ei”. Ca atare, deputatul invocă legea: „În Regulament se spune foarte clar: dacă ai unde să stai, primeşti bani de cazare”.



* Daniela Popa, PC: „Este o eroare, nu iau niciun ban pentru cazare”
Liderul conservatorilor a declarat că nominalizarea ei în lista IPP este o greşeală: "Este o eroare. Chiar dacă buletinul de identitate nu îl am de Bucureşti, nu iau niciun ban de la Parlament pentru cazare". Popa a mai precizat că nici nu stă permanent în Bucureşti, ea făcând naveta între Capitală şi oraşul în care a copilărit, Târgovişte.


* Dragoş Dumitriu, PC: „E o minciună prin omisiune”
Deputatul conservator a recunoscut că este proprietar a două imobile, dar a adăugat că deţine numai 25% din acestea şi, în plus, sunt închiriate, deci are dreptul să primească şi bani de cazare: „Cei de la IPP mint prin omisiune, pentru că nu spun toate aceste lucruri”.


* Dumitru Becşenescu, independent, a primit 47780 RON în perioada monitorizată de IPP, cu toate că în declaraţia de avere figurează, în cotă parte 100%, un apartament în Bucureşti. Deputatul nu a putut fi contactat. Nici Pavel Todoran, PSD, nu a răspuns ieri la telefon pentru a ne explica situaţia sa. Şi el a primit bani, deşi are declarată o locuinţă în Capitală, dobândită încă din 1997.



Citeşte şi

Institutul pentru Politici Publice: un parlamentar costă statul român 7000 de euro pe lună

Invazie americană la MTV-ul european


Beyoncé şi Pink, printre artiştii americani nominalizaţi la cea de-a 15-a ediţie a galei European Music Awards.

Cea de-a 15-a ediţie a Premiilor MTV Europe îşi va desemna câştigătorii în această seară, la Liverpool, în Marea Britanie, unde vor fi prezente nume de marcă ale showbizului internaţional. Cel mai important eveniment muzical din Europa este însă dominat, la această ediţie, de artiş- tii americani, preferaţi de publicul european în detrimentul celor locali. Fie că vor urca pe scenă pentru a-şi ridica premiile, fie că vor susţine momente live, la Echo Arena din Livepool, o sală cu o capacitate de 11.000 de locuri, vor fi prezenţi unii dintre cei mai în vogă artişti americani: Beyoncé (foto), Pink, Kid Rock, Kanye West sau The Killers. Chiar dacă nu vor participa la show, mai multe staruri „made in USA“, de la Britney Spears şi Alicia Keys, la Linkin Park şi Metallica, îşi fac simţită prezenţa la eveniment fie numai şi prin numeroasele nominalizări la diverse categorii. Gazda show-ului va fi tot o cântăreaţă americană, Katy Perry, cunoscută pentru hitul „I Kissed a Girl“, în timp ce de pe covorul roşu va transmite în direct celebrul blogger Perez Hilton, „spaima“ starurilor din toată lumea.

Trupa Morandi a pierdut cursa

Europa este reprezentată la această ediţie în special de cântăreţi britanici, iar cei care au adunat cele mai multe nominalizări, câte trei fiecare, sunt Coldplay, Leona Lewis şi Duffy. Chiar dacă a avut un an agitat pe plan personal, Amy Winehouse se bucură totuşi de recunoaştere profesională şi se află în cursa pentru „artistul anului“. La această ediţie a galei MTV a fost inaugurată o nouă categorie, „Europe’s Favourite“. Deşi s-a aflat printre nominalizaţi, alături de artişti de pe tot continentul, trupa Morandi (câştigătoarea Best Romanian Act 2008) nu a adunat destule voturi pentru a ajunge printre finalişti, preferaţii telespectatorilor europeni fiind Dima Bilan, câştigătorul Eurovision 2008 (Rusia), Finley (Italia), Leona Lewis (Marea Britanie), Shiri Maimon (Israel şi Emre Aydin (Turcia). Evenimentul va fi transmis în direct la MTV România, astăzi, de la ora 22.00 şi va fi redifuzat în weekendul special din 8-9 noiembrie, intitulat „MTV EMA 2008 Winners Weekend“.

ÎN ROMÂNIA

Măruţă alături de VJ Oana

Din studioul MTV România, cele mai bune momente ale galei Europe Music Awards 2008 vor fi comentate de VJ Oana şi Cătălin Măruţă. Gala ce va avea loc la Liverpool va fi difuzată în direct joi, pe 6 noiembrie, de la ora 22.00, informează postul de televiziune. VJ Ela corespondentul MTV România în Anglia, şi Morandi se află deja de patru zile la Liverpool. Cei doi componenţi ai trupei au petrecut două zile la cumpărături pentru a-şi achiziţiona ţinuta pentru gală: în timp ce Randi a ales un look punk chic, Marius Moga s-a orientat către un stil casual.

> Trupa Morandi a fost desemnată Best Romanian Act în cadrul MTV Europe Music Awards.

Caruciorul Campionului Balcanic la Tenis


Joacă tenis de câmp şi baschet, ba, mai mult, e chiar campion balcanic la tenis de câmp.

Şi toate astea le face dintr-un scaun cu rotile. Ciprian Anton (28 de ani), din Sfântu Gheorghe, trăieşte într-un căruţ de mai bine de cinci ani.

În primii doi ani după accidentul care l-a lăsat paralizat de la brâu în jos, Ciprian nici nu a vrut să mai iasă din casă. „Doi ani după accident nici nu am ieşit din casă, eram complexat, nu voiam să mă vadă lumea aşa“, mărturiseşte Ciprian.

Apoi, şi-a redescoperit pofta de viaţă şi a început să facă mult sport. lar în ultimii trei ani, aproape că nu a lipsit de la nicio competiţie sportivă destinată persoanelor cu dizabilităţi. Şi, deşi nu are nici măcar un cărucior special pentru tenis, care costă în jur de 1.500 de euro, Ciprian Anton a ieşit campion balcanic la Balkan Open Wheelchair Tennis Championship, competiţie ce a avut loc în Bulgaria, în prima jumătate a lunii octombrie.

Nici măcar lipsa unui echipament special, care să-l ferească de „riscuri“, nu l-a oprit să practice sport. „Nu am echipament special şi mă lovesc destul de des, dar m-am învăţat. De la competiţii lipsesc doar dacă nu am bani de deplasare“, spune Ciprian Anton.

Operaţie în Siberia

Pe lângă activităţile sportive, Ciprian Anton s-a implicat aproape în toate manifestările umanitare pentru cei asemenea lui şi a lucrat ca voluntar la o fundaţie, unde i-a învăţat pe alţii cum să treacă peste momentele dificile. Singura şansă a lui Ciprian de a mai merge din nou o reprezintă o intervenţie chirurgicală cu celule Stem la o clinică din Novosibirsk, în Siberia. Intervenţia şi recuperarea postoperatorie costă însă în jur de 25.000 de euro, bani de care Ciprian nu dispune.

Ciprian Anton, sportiv cu dizabilităţi: "Nu am echipament special şi mă lovesc destul de des, dar m-am învăţat. De la competiţii lipsesc doar dacă nu am bani de deplasare."
Bancuri Cu Alinuta Bancuri Cu Americani Bancuri Cu Ardeleni Bancuri Despre Armata Bancuri Comuniste Bancuri Cu Avocati Bancuri Cu Celebritati Bancuri Cu Chuck Norris Bancuri Cu Nebuni Bancuri Cu Negri Bancuri Cu Prostii Bancuri Cu Soferi Bancuri Cu Unguri Bancuri Cu Betivi Bancuri Cu Blonde Bancuri Cu Bula Bancuri Cu Canibali Bancuri Cu Chelneri Bancuri Cu Ciobani Culmi Bancuri Cu Doctori Bancuri Cu Elevi Bancuri Despre Internet Bancuri Cu Moldoveni Bancuri Cu Mosnegi Bancuri Cu Politisti Bancuri Cu Popi Bancuri Despre Scoala Bancuri Cu Scotieni Bancuri Cu Sport Bancuri Cu Studenti Bancuri CU Tigani Glume Si Perle Bancuri Cu Academicieni Bancuri Cu Actori Bancuri Cu Adam Bancuri Cu Albanezi Bancuri Cu Arabi Bancuri Cu Ardeleni Bancuri Cu Aviatori Bancuri Cu Avocati Bancuri Cu Balbaiti Bancuri Cu Bancheri Stiri Despre Vedete Stiri Socante Stiri Diverse Stiri Haioase Stiri Sociale Filmulete Haioase Seriale Si Cd Key-uri Promovare Blog Topul Celor Mai Tari Sms-uri Funny SMS Sms-Uri In engleza Sms-uri Amuzante Sms-uri de dragoste Texte Haioase |jocuri online