Pentru a putea oficia această căsătorie, a fost nevoie de un decret al şefului statului, cosemnat de premier şi ministrul Justiţiei, a precizat primarul satului Lamontélarié, cu doar 75 de locuitori, unde s-a petrecut evenimentul.

Jean-Louis Ronzier şi partenera sa, Martine Cazenave, care era dansatoare, se întâlniseră la jumătatea anilor '80 şi aşteptau momentul pensionării pentru a se căsători, a explicat mirele. Însă femeia s-a îmbolnăvit şi a murit cu două luni înaintea datei la care fusese fixată căsătoria.

"Îi promisesem că ne căsătorim şi ţin la această promisiune. Douăzeci de ani de viaţă împreună nu se uită uşor. Vorbesc în continuare cu ea şi îi povestesc ce fac", a explicat Rozier înainte de ceremonie, la care au participat 50 de persoane, prieteni şi apropiaţi ai ambelor familii.

Jean-Louis Ronzier a sosit la primărie ţinând în mână o pălărie pe care partenera sa de viaţă avea obiceiul să o poarte şi pe care a aşezat-o pe scaunul pe care ar fi trebuit să stea ea, alături de al său.

Pictorul a povestit că a fost nevoit să facă eforturi mari pentru i se permite să se căsătorească cu o femeie moartă de patru ani, după ce a depus fără succes o primă cerere şi un recurs la fostul preşedinte francez Jacques Chirac. Noua cerere, depusă după venirea la putere a lui Nicolas Sarkozy, a fost acceptată.

Articolul 171 din Codul Civil francez permite şefului statului să autorizeze căsătoria postumă în cazuri rare, când unul dintre viitorii soţi a murit înaintea ceremoniei, dar după depunerea documentelor care îi certifică fără echivoc consimţământul. În mod obişnuit, actul de căsătorie se datează cu o zi înainte de deces.