joi, 2 aprilie 2009

Copiii si educatia acestora

Schimb de experienta FICE România – FICE Israel

În perioada 19-26 octombrie 2006, un grup de specialisti români a participat, sub egida FICE România, la o sesiune de documentare si un seminar desfasurate în Israel pe problemele privitoare la protectia, educatia si pregatirea pentru viata a tinerilor scolarizati în centre sociale. Delegatia româna, condusa de prof. Toma Mares, presedintele FICE România, a cuprins inspectori din cadrul inspectoratelor scolare judetene, directori generali ai DGASPC, directori ai unor centre de copii, asistenti sociali. Schimbul de experienta, care face parte dintr-o serie de întâlniri bazata pe colaborare, prietenie si reciprocitate, începuta în 1998, s-a dovedit un mod de cunoastere si aprofundare a unui sistem educational care îsi probeaza, în conditii specifice, eficienta, pragmatismul si profundul umanism.
Organizatorul din partea israeliana a întâlnirii a fost dr. Emmanuel Grupper, presedintele FICE Israel, director al Diviziei de Educatie Rezidentiala si Consiliere din cadrul Ministerului Educatiei din Israel si lector la Colegiul Universitatii Beit Berl. Dr. Grupper este o personalitate a educatiei în Israel, dedicata unor valori umane fundamentale, si un prieten al României. Colaborarea cu FICE România, prin presedintele acesteia, profesorul Mares, dezvoltata de-a lungul anilor, pretuirea pe care o arata specialistilor români, deschiderea la schimburi de experienta complexe, fac din domnia sa un partener de elita în aceasta dificila încercare – protectia sociala si educatia copiilor. Amfitrionul special al stagiului românesc în Israel a fost d-na Lia Meron, originara din România, director adjunct la Departamentul de Absorbtie Sociala din Ministerul Educatiei (Israel), exemplara prin dedicatia fata de activitatea pe care o întreprinde.
Protectia sociala, educatia, instructia si consilierea tinerilor defavorizati, în general din familii cu dificultati, dintre care multe de imigranti, reprezinta un capitol de maxima importanta pentru politica educatiei din Israel. Centrul educational dedicat acestora poarta numele de ”sat de copii” si se constituie într-un campus vast, cu structura si toate dotarile necesare unui act educational substantial. Campusul copiilor este conceput dupa profilul unei comunitati complexe, care cuprinde institutia propriu-zisa a educatiei, scoala, cu laboratoare, biblioteca, sala de lectura, sala de spectacole, teren de sport etc., precum si un amplu sector dedicat activitatilor economice, împartit pe mai multe ramuri si domenii.
Categoria cea mai larga de elevi care învata, sunt educati si pregatiti pentru viitor în ”satele de copii” o formeaza tinerii care provin din conditii sociale si familiale dificile (probleme materiale, violenta, familii destramate etc.). Aici ei descopera un adevarat camin care le ofera educatie, conditii de existenta si dezvoltare normala, precum si posibilitati de relationare si socializare, toate acestea sub coordonarea experta a educatorilor, pedagogilor, profesorilor, asistentilor sociali din serviciul campusului. Pe lânga faptul ca asigura protectie sociala, asistenta si consiliere psihopedagogica, oferind un cadru favorabil de dezvoltare celor care au mai multa nevoie de el, satele de copii israeliene cultiva o educatie la înalte standarde de calitate, pe domenii majore ale cunoasterii. Educatia întreprinsa de scolile din campusuri se bucura, de aceea, de mare cautare printre tinerii care vor sa învete, sa aiba acces, mai departe, la un învatamânt de elita, în Universitati.
Doua domenii reprezinta pentru statul Israel prioritati absolute: Armata si Educatia. În timp ce Armata beneficiaza de 30 la suta din bugetul statului, Educatia primeste un procent de 27 la suta. Educatia îsi propune, în acesti termeni, un obiectiv cardinal: formarea identitatii nationale la tineri. Instrumentele de baza ale acestui scop sunt învatarea limbii si a istoriei statului evreu. Constiinta identitatii nationale este terenul fertil pe care se poate dezvolta personalitatea tânarului, care dobândeste, prin educatie si instructie, valori morale si intelectuale. În aceste date, integrarea sociala a tinerilor devine posibila sub genul proxim al identitatii si apartenentei la statul Israel.
Specialistii români au avut ocazia sa ia nota de realitatile sistemului educational din Israel si sa înteleaga modul specific de abordare a procesului formarii si protectiei sociale prin vizitarea unor sate de tineri de pe întreg cuprinsul statului: Campusul Ayanot, Kibbutul Eyn Gedy, Complexul Boyer, Campusul Amalia, Campusul Nir Haemek, Kibbutul Beit Zera, Nashashibi Jawdat, Meir Shfeyia. Periplul prin satele de tineret din Israel s-a încheiat cu un seminar desfasurat la Meir Shfeyia, condus de dr. Emmanuel Grupper si prof. Toma Mares. În cadrul acestuia, dr. Grupper a prezentat elementele definitorii ale sistemului educatiei si protectiei sociale în Israel, accentuând pe abordarea formarii ca proces continuu, cu o miza fundamentala: pregatirea pentru viata a tinerilor. În context, a avut loc un schimb de idei referitor la particularitatile sistemelor educationale din Israel si din România, bunele practici care ar putea fi adoptate de români. Experienta în Israel a fost o lectie despre valorile umane fundamentale, având în centru o filozofie simpla: educatia este domeniul esential al societatii, mod de dezvoltare a identitatii personale si a natiunii întru edificarea viitorului.
Referitor la schimbul de experienta dezvoltat între cele doua institutii, dr. Emmanuel Grupper a declarat: ”Din 1998, sectiunile nationale FICE Israel si FICE România au decis sa colaboreze si sa-si consolideze relatiile bilaterale. Acest parteneriat este construit pe valori comune si pe efortul educatorilor de a sustine pe tinerii defavorizati si de a le da noi sanse prin intermediul educatiei. Întâlnirile si dialogul în plina dezvoltare s-au dovedit foarte fructuoase si constructive pentru ambele parti. Aceasta dovedeste ca valorile umaniste ale educatiei si preocuparile autentice pentru a ajuta pe tinerii defavorizati depasesc granitele natiunilor si ale culturilor si ca schimbul de idei, cunostinte si chiar dezvoltarea relatiilor de prietenie constituie o adevarata recompensa atât pentru participantii români, cât si israelieni.” D-na Lia Meron a afirmat: ”Beneficiul acestor întâlniri îl constituie dialogul si experienta comuna între oameni de diferite natiuni aflati în perioade diferite din punct de vedere politic si economic pe teme precum educatia si pregatirea tinerilor pentru viitor. Noi va apreciem profesionalismul si, de asemenea, faptul ca veniti la noi cu toate ca situatia politica nu este stabila. Personal, sunt mândra ca m-am nascut în România si contribui, prin cunoasterea limbii române, la ameliorarea si continuarea relatiilor dintre cele doua tari.” Profesorul Toma Mares, presedintele FICE România, cel care s-a pus, prin toate eforturile, în slujba unei cauze nobile – protectia sociala a copiilor si educarea acestora - si care a reusit sa creeze un sistem si o stare de spirit în România în acest domeniu, a subliniat: ”FICE România se straduieste de 16 ani sa ajute copiii si tinerii aflati în nevoie, plecând de la ideea ca toti au dreptul la o sansa în viata si ca nimeni nu trebuie abandonat. Felul în care partenerii si prietenii nostri israelieni ne privesc si ne întâmpina dovedeste ca vorbim aceeasi limba, a solidaritatii umane, si ca împartasim aceleasi valori. Schimbul de experienta, accesul la sisteme din alte tari este o cale utila spre analiza lucida a propriului sistem si spre dezvoltarea lui. Din acest punct de vedere, venirea noastra în Israel, dupa cum si a specialistilor israelieni în România sunt evenimente extraordinar de utile pentru un domeniu fundamental al oricarei societati, protectia sociala si educatia.”

Sorin IVAN

Niciun comentariu:

Bancuri Cu Alinuta Bancuri Cu Americani Bancuri Cu Ardeleni Bancuri Despre Armata Bancuri Comuniste Bancuri Cu Avocati Bancuri Cu Celebritati Bancuri Cu Chuck Norris Bancuri Cu Nebuni Bancuri Cu Negri Bancuri Cu Prostii Bancuri Cu Soferi Bancuri Cu Unguri Bancuri Cu Betivi Bancuri Cu Blonde Bancuri Cu Bula Bancuri Cu Canibali Bancuri Cu Chelneri Bancuri Cu Ciobani Culmi Bancuri Cu Doctori Bancuri Cu Elevi Bancuri Despre Internet Bancuri Cu Moldoveni Bancuri Cu Mosnegi Bancuri Cu Politisti Bancuri Cu Popi Bancuri Despre Scoala Bancuri Cu Scotieni Bancuri Cu Sport Bancuri Cu Studenti Bancuri CU Tigani Glume Si Perle Bancuri Cu Academicieni Bancuri Cu Actori Bancuri Cu Adam Bancuri Cu Albanezi Bancuri Cu Arabi Bancuri Cu Ardeleni Bancuri Cu Aviatori Bancuri Cu Avocati Bancuri Cu Balbaiti Bancuri Cu Bancheri Stiri Despre Vedete Stiri Socante Stiri Diverse Stiri Haioase Stiri Sociale Filmulete Haioase Seriale Si Cd Key-uri Promovare Blog Topul Celor Mai Tari Sms-uri Funny SMS Sms-Uri In engleza Sms-uri Amuzante Sms-uri de dragoste Texte Haioase |jocuri online