joi, 6 noiembrie 2008
Masa de Craciun, mai scumpa cu aproape 50% decât anul trecut!
Foarte putin timp a mai ramas pâna la perioada sarbatorilor de iarna, iar comerciantii au inceput sa umple rafturile marilor magazine cu fel de fel de produse specifice Craciunului. La inceput, cumparatorii au fost surprinsi de atmosfera de sarbatoare din magazine, dar apoi s-au gândit ca niciodata nu e prea devreme sa incepi sa achizitionezi decoratiuni si cadouri pentru cei dragi. Numai ca oamenii se gândesc in primul rând la masa de Craciun si la cât ii va costa sa puna pe masa toate bunatatile specifice.
Specialistii nu au pierdut vremea si au facut deja un calcul sumar. Astfel, masa de Craciun de anul acesta ii va costa pe români cu aproximativ 50 la suta mai mult decât anul trecut. Cum este posbil asa ceva? Nimic mai simplu. Pretul multor alimente va creste in perioada urmatoare, mai ales in ajunul sarbatorilor. Oamenii vor scoate mai multi bani din buzunar pentru carne de porc, ulei, zahar, oua, lactate, produse de panificatie. Si legumele si fructele se vor scumpi, fara dar si poate. Legumele românesti sunt pe terminate, iar cele din import, pe care românii le vor cumpara inevitabil, vor fi mai scumpe din cauza devalorizarii monedei nationale. De fapt, cea mai mare parte a legumelor si fructelor sunt importate. Drept urmare, ele sunt achizitionate in euro, iar devalorizarea leului mareste pretul. Acelasi lucru este valabil si pentru carne. România importa nu mai putin de 70% din carnea de pe piata. De asemenea, specialistii sustin faptul ca anul acesta pretul carnii de porc va fi dublu fata de anul trecut. „Aceste scumpiri sunt determinate de cresterile altor cheltuieli. De asemenea, se mai ia in considerare si scumpirea materiei prime, dar si faptul ca in urmatoarea perioada cererea de produse din carne va fi foarte mare pe piata româneasca, motiv pentru care era de asteptat sa se majoreze preturile\", a declarat Dragos Frumosu, presedintele Federatiei Nationale a Sindicatelor din Industria Alimentelor. Drept urmare, românii trebuie sa fie pregatiti sa puna pe masa pâine mai scumpa cu 5-6%, legume cu 7-10%, lapte cu 3-5%, zahar cu 15%, carne de pui cu 15-20% si de porc cu 20-40%.
Etichete:
craciun scumpiri masa de craciun
Abonați-vă la:
Postare comentarii (Atom)
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu