luni, 18 august 2008

Scleroza în plăci: toate genele care duc la apariţia bolii vor fi în curând identificate












După 30 de ani fără rezultate notabile, progresele făcute recent de genetică în ceea ce priveşte studiul sclerozei în plăci ar trebui să conducă în 2009 la identificarea tuturor genelor care duc la apariţia acestei grave afecţiuni neurologice.

Scleroza în plăci este o afecţiune a sistemului nervos central (creier şi măduva spinării) fiid o boală auto-imună - sistemul de apărare al individului îşi atacă propriile celule, în loc să le protejeze, distrugându-se mielina, ceea ce încetineşte viteza influxului nervos.

De această boală cronică suferă în prezent 350.000 de persoane în Europa, în ţara noastră proporţia fiind de 40 de bolnavi la suta de mii de locuitori. Boala este mai frecventă în nordul Europei şi atinge cu precădere femeile.

Cauzele bolii nu sunt încă identificate în totalitate. Este vorba despre o maladie "multifactorială", terenul genetic reacţionând la un mediu dat.

Trei factori genetici au fost identificaţi, dintre care unul situat pe cromozomul 6, care multiplică de patru ori riscul apariţiei bolii, iar mai recent au fost descoperite două gene care ar avea un rol în declanşarea sclerozei în plăci.

O echipă internaţională, care a adunat datele medicale a 10.000 de pacienţi, a validat datele descoperite despre cele trei gene şi cercetează în continuare posibilitatea existenţei altora.

În ceea ce priveşte factorul de mediu, el nu a fost încă identificat. Printre ipotezele cel mai de amintite sunt infecţiile cu anumiţi viruşi şi lipsa soarelui asociată unei carenţe de viatmina D.

S-a stabilit clar şi că vaccinul împotriva hepatitei B, până acum arătat cu degetul, nu este o cauză a bolii.

Boala, care poate fi depistată printr-un RMN, are trei forme: evolutivă (cu puseuri la intervale variabile), "secundar progresivă", cu puseuri timp de câţiva ani şi care duc la handicap şi "progresivă de la început", care apare adesea la persoanele care au mai mult de 40 de ani.

Pentru formele evolutive există tratamente care reduc cu 30 la sută frecvenţa puseurilor şi care par a reduce handicapul pe termen mediu fără risc şi medicamente de două ori mai eficace, dar foarte agresive.

Formele mai agresive ale bolii nu au încă un tratament eficace.

Se fac studii şi în ceea ce priveşte repararea sistemului nervos central, ceea ce ar preveni şi ameliora handicapul.

Niciun comentariu:

Bancuri Cu Alinuta Bancuri Cu Americani Bancuri Cu Ardeleni Bancuri Despre Armata Bancuri Comuniste Bancuri Cu Avocati Bancuri Cu Celebritati Bancuri Cu Chuck Norris Bancuri Cu Nebuni Bancuri Cu Negri Bancuri Cu Prostii Bancuri Cu Soferi Bancuri Cu Unguri Bancuri Cu Betivi Bancuri Cu Blonde Bancuri Cu Bula Bancuri Cu Canibali Bancuri Cu Chelneri Bancuri Cu Ciobani Culmi Bancuri Cu Doctori Bancuri Cu Elevi Bancuri Despre Internet Bancuri Cu Moldoveni Bancuri Cu Mosnegi Bancuri Cu Politisti Bancuri Cu Popi Bancuri Despre Scoala Bancuri Cu Scotieni Bancuri Cu Sport Bancuri Cu Studenti Bancuri CU Tigani Glume Si Perle Bancuri Cu Academicieni Bancuri Cu Actori Bancuri Cu Adam Bancuri Cu Albanezi Bancuri Cu Arabi Bancuri Cu Ardeleni Bancuri Cu Aviatori Bancuri Cu Avocati Bancuri Cu Balbaiti Bancuri Cu Bancheri Stiri Despre Vedete Stiri Socante Stiri Diverse Stiri Haioase Stiri Sociale Filmulete Haioase Seriale Si Cd Key-uri Promovare Blog Topul Celor Mai Tari Sms-uri Funny SMS Sms-Uri In engleza Sms-uri Amuzante Sms-uri de dragoste Texte Haioase |jocuri online