duminică, 17 august 2008

Zâmbetul copiilor acţioneză neurologic asupra mamelor












Zâmbetul unui nou născut nu atinge doar inima mamei. Un studiu american a demonstrat că acesta acţioneză precum un drog: este un fel de excitant natural, capabil să atingă centrii recompensei din creierul mamei.

Descoperirea ar putea ajuta oamenii de ştiinţă să înţeleagă mai bine legătura specială care se stabileşte între mamă şi copil şi să vadă de ce, uneori, lucrurile nu merg bine.

"Relaţia mamă-copil e critică în dezvoltarea copilului, dar, din motive necunoscute, uneori această relţie nu se dezvoltă normal" a declarat Lane Strathearn de la Texas Children’s Hospital. În acest cazuri copilul nu mai este în siguranţă, riscă să fie abandonat sau abuzat.

Studiul, publicat în revista "Pediatrics" a fost realizat cu ajutorul a 28 de mame cărora le-au fost arătate fotografii ale propriilor copii, dar şi ale unor copii străini în ipostaze diferite, în timp ce erau supuse unei rezonanţe magnetice funcţionale. Acest sistem permite individualizarea zonelor din creier mai solicitate şi irigate de sânge.

Cel mai mare efect asupra creierului l-au avut fotografiile care îi înfăţişau pe proprii copii ai fiecăreia zâmbind, când s-au activat zonele asociate mecanismului producerii dopaminei, hormonul stării de bine şi care au acţionat ca un excitant natural pentru mame.

Deşi cercetătorii se aştepatu la o lipsă de reacţie în cazul vizionaării fotografiilor copiilor trişi sau ale celo străini, creierul mamelor a răspuns, dar mult mai puţin intens.

Este primul pas în înţelegerea legăturii neurologice care se stabileşte între o mamă şi copilul ei.

Niciun comentariu:

Bancuri Cu Alinuta Bancuri Cu Americani Bancuri Cu Ardeleni Bancuri Despre Armata Bancuri Comuniste Bancuri Cu Avocati Bancuri Cu Celebritati Bancuri Cu Chuck Norris Bancuri Cu Nebuni Bancuri Cu Negri Bancuri Cu Prostii Bancuri Cu Soferi Bancuri Cu Unguri Bancuri Cu Betivi Bancuri Cu Blonde Bancuri Cu Bula Bancuri Cu Canibali Bancuri Cu Chelneri Bancuri Cu Ciobani Culmi Bancuri Cu Doctori Bancuri Cu Elevi Bancuri Despre Internet Bancuri Cu Moldoveni Bancuri Cu Mosnegi Bancuri Cu Politisti Bancuri Cu Popi Bancuri Despre Scoala Bancuri Cu Scotieni Bancuri Cu Sport Bancuri Cu Studenti Bancuri CU Tigani Glume Si Perle Bancuri Cu Academicieni Bancuri Cu Actori Bancuri Cu Adam Bancuri Cu Albanezi Bancuri Cu Arabi Bancuri Cu Ardeleni Bancuri Cu Aviatori Bancuri Cu Avocati Bancuri Cu Balbaiti Bancuri Cu Bancheri Stiri Despre Vedete Stiri Socante Stiri Diverse Stiri Haioase Stiri Sociale Filmulete Haioase Seriale Si Cd Key-uri Promovare Blog Topul Celor Mai Tari Sms-uri Funny SMS Sms-Uri In engleza Sms-uri Amuzante Sms-uri de dragoste Texte Haioase |jocuri online