miercuri, 4 februarie 2009

Noul protesc... pantoful

După George W. Bush, premierul chinez Wen Jiabao a fost ocolit „la mustaţă” de un „proiectil” aruncat din audienţă în semn de nemulţumire. Gestul jurnalistului irakian Muntazer Al-Zaidi, care l-a luat drept ţintă pe fostul preşedinte american, aruncându-şi încălţările în direcţia lui, face prozeliţi.
(+) Click pentru a mări
În faţa reşedinţei premierului britanic, Gordon Brown, au fost aruncaţi, la începutul lunii ianuarie, sute de pantofi, în semn de protest faţă de atitudinea Marii Britanii în conflictul din Gaza Foto: Reuters
Publicitate
În timp ce pronunţa un discurs în faţa studenţilor Universităţii Cambridge despre economia mondială, premierul chinez, Wen Jiabao, a fost „atacat”, cu un pantof sport, de către un tânăr din sală, care, totodată, a strigat: „Cum poate această universitate să se prosterneze în faţa unui dictator?”.

„Proiectilul” a căzut la circa un metru de oficialul chinez. Impasibil, el şi-a reluat discursul, iar mai târziu a declarat că „acest comportament demn de dispreţ nu va compromite relaţiile de prietenie dintre China şi Marea Britanie”, în aplauzele audienţei. Incidentul s-a petrecut luni, în cea de-a treia zi a vizitei pe care prim-ministrul chinez a făcut-o în Marea Britanie, la finalul unui turneu european.

Pe agenda vizitei menite să dezvolte relaţiile economice dintre cele două ţări s-au aflat şi două întrevederi între premierul chinez şi omologul său britanic, Gordon Brown. Tânărul „pantofar”, în vârstă de 27 de ani, a cărui identitate nu a fost dată publicităţii, dar despre care presa străină susţine că „este un occidental”, a fost reţinut de echipele de ordine, fiind învinuit de tulburarea ordinii publice. El urmează să compară în faţa unui tribunal pe 10 februarie.

Ieri, China a anunţat că a informat guvernul britanic despre profunda sa nemulţumire provocată de întâmplarea de la Universitatea Cambridge.

„Partea chineză şi-a exprimat nemulţumirea profundă faţă de acest incident”, a declarat purtătorul de cuvânt al Ministerului Afacerilor Externe, Jiang Yu. „Partea britanică şi-a exprimat profundul său regret către partea chineză şi a spus că Marea Britanie va pedepsi această persoană conform legii”, a adăugat acesta.

Încălţările, mesageri ai dezamăgirii

Recentul episod de aruncare a pantofilor îl readuce pe tapet pe cel similar ai cărui protagonişti au fost, pe 14 decembrie 2008, jurnalistul irakian Muntazer Al-Zaidi şi George W. Bush, aflat într-o vizită la Bagdad, la final de mandat.

Nici în acest caz proiectilul nu şi-a atins ţinta, dar Al-Zaidi (aflat în prezent în închisoare, aşteptându-şi procesul pentru „ofensarea unui înalt oficial”) a devenit un adevărat erou al lumii arabe. De atunci, aruncatul pantofilor a devenit un mijloc „la modă” de manifestare a nemulţumirilor faţă de autorităţi.

A doua zi după incidentul de la Bagdad, zeci de studenţi irakieni din oraşul Falujah şi-au azvârlit încălţările către şase militari americani, veniţi să-l întâlnească pe decanul universităţii.

Pe 3 ianuarie, la Londra, în faţa reşedinţei din Downing Street a premierului britanic, sute de perechi de pantofi au fost aruncate de manifestanţi revoltaţi de pasivitatea Marii Britanii faţă de raidurile israeliene din Gaza.

Niciun comentariu:

Bancuri Cu Alinuta Bancuri Cu Americani Bancuri Cu Ardeleni Bancuri Despre Armata Bancuri Comuniste Bancuri Cu Avocati Bancuri Cu Celebritati Bancuri Cu Chuck Norris Bancuri Cu Nebuni Bancuri Cu Negri Bancuri Cu Prostii Bancuri Cu Soferi Bancuri Cu Unguri Bancuri Cu Betivi Bancuri Cu Blonde Bancuri Cu Bula Bancuri Cu Canibali Bancuri Cu Chelneri Bancuri Cu Ciobani Culmi Bancuri Cu Doctori Bancuri Cu Elevi Bancuri Despre Internet Bancuri Cu Moldoveni Bancuri Cu Mosnegi Bancuri Cu Politisti Bancuri Cu Popi Bancuri Despre Scoala Bancuri Cu Scotieni Bancuri Cu Sport Bancuri Cu Studenti Bancuri CU Tigani Glume Si Perle Bancuri Cu Academicieni Bancuri Cu Actori Bancuri Cu Adam Bancuri Cu Albanezi Bancuri Cu Arabi Bancuri Cu Ardeleni Bancuri Cu Aviatori Bancuri Cu Avocati Bancuri Cu Balbaiti Bancuri Cu Bancheri Stiri Despre Vedete Stiri Socante Stiri Diverse Stiri Haioase Stiri Sociale Filmulete Haioase Seriale Si Cd Key-uri Promovare Blog Topul Celor Mai Tari Sms-uri Funny SMS Sms-Uri In engleza Sms-uri Amuzante Sms-uri de dragoste Texte Haioase |jocuri online