joi, 6 noiembrie 2008

Clientii jefuiti in hipermarketuri


Consumatorii sunt păcăliţi la preţ, cantitate şi promoţii în aproape toate lanţurile de magazine şi hipermarketuri din ţară, au constatat inspectorii de la Protecţia Consumatorilor. Ei avertizează că isteria cumpărăturilor de Sărbători poate afecta bugetul mai mult decât a fost planificat. Cele mai căutate produse sunt în pachetele promoţionale, care se dovedesc, însă, avantajoase doar pentru vânzător, nu şi pentru cumpărător. Deja au fost descoperite pe piaţă dulciuri, lactate şi sucuri prezentate sub forma „4 la preţ de 3”, însă la un calcul simplu s-a dovedit că sunt mai ieftine la bucată decât la pachet!

Un control-fulger de trei zile al inspectorilor de la Protecţia Consumatorilor a arătat că diferenţa dintre preţul afişat la raft şi preţul scanat a ajuns una dintre cele mai folosite metode de înşelare a consumatorilor. Zeci de produse din carne, lactate, cereale, băuturi alcoolice, răcoritoare sau spirtoase din peste 350 de centre comerciale se scumpeau de la raft până la casa de marcat şi cu 25%.

Pentru produsele cu costuri moderate creşterea e mai mare, iar pentru cele mai scumpe creşterea este mai mică, în ambele cazuri fără a fi sesizată de clientul care are coşul plin. Hipermarketurile folosesc tot mai des această metodă înşelătoare, deşi există un Cod de bune practici în domeniul scanării, la iniţierea căruia au şi contribuit.

ANPC bănuieşte o înţelegere între retaileri şi producători

Inspectorii au descoperit că diferenţe între raft şi casă există şi la cantitatea de produs, uneori chiar de 270 grame. „Amenzile nu sunt suficiente pentru ca operatorii să intre în legalitate, astfel încât toţi şefii celor 12 inspectorate teritoriale vor dispune decizii de încetare a acestor practici. Cei care nu le respectă, indiferent cum se numesc, vor primi amendă dublă - 60.000 lei şi suspendarea activităţii până la intrarea în legalitate, chiar dacă vor exista contestaţii.

Toate aceste situaţii, care sunt din ce în ce mai dese, mă fac să cred că există o înţelegere între marii retaileri şi producători, iar câştigul se împarte pe tot lanţul de distribuţie”, a declarat Gheorghe Ciubotaru, vicepreşedintele Autorităţii Naţionale pentru Protecţia Consumatorilor (ANPC). Alte abateri constatate de inspectori au fost depăşirea datei limită de consum cu până la 160 zile, depozitarea necorespunzătoare, folosirea unor ingrediente nepermise sau etichetarea incorectă, totalul amenzilor aplicate depăşind 1,5 milioane RON. Lanţurile comerciale amendate sunt Billa, Carrefour, Cora, Kaufland, Metro, Penny Market, Real şi Selgros.

Niciun comentariu:

Bancuri Cu Alinuta Bancuri Cu Americani Bancuri Cu Ardeleni Bancuri Despre Armata Bancuri Comuniste Bancuri Cu Avocati Bancuri Cu Celebritati Bancuri Cu Chuck Norris Bancuri Cu Nebuni Bancuri Cu Negri Bancuri Cu Prostii Bancuri Cu Soferi Bancuri Cu Unguri Bancuri Cu Betivi Bancuri Cu Blonde Bancuri Cu Bula Bancuri Cu Canibali Bancuri Cu Chelneri Bancuri Cu Ciobani Culmi Bancuri Cu Doctori Bancuri Cu Elevi Bancuri Despre Internet Bancuri Cu Moldoveni Bancuri Cu Mosnegi Bancuri Cu Politisti Bancuri Cu Popi Bancuri Despre Scoala Bancuri Cu Scotieni Bancuri Cu Sport Bancuri Cu Studenti Bancuri CU Tigani Glume Si Perle Bancuri Cu Academicieni Bancuri Cu Actori Bancuri Cu Adam Bancuri Cu Albanezi Bancuri Cu Arabi Bancuri Cu Ardeleni Bancuri Cu Aviatori Bancuri Cu Avocati Bancuri Cu Balbaiti Bancuri Cu Bancheri Stiri Despre Vedete Stiri Socante Stiri Diverse Stiri Haioase Stiri Sociale Filmulete Haioase Seriale Si Cd Key-uri Promovare Blog Topul Celor Mai Tari Sms-uri Funny SMS Sms-Uri In engleza Sms-uri Amuzante Sms-uri de dragoste Texte Haioase |jocuri online