joi, 6 noiembrie 2008

Fabrica Protan a fost inchisa



Autorităţile au decis suspendarea activităţii, pe o perioadă de şase luni, a singurei fabrici de ecarisaj care deserveşte Capitala şi împrejurimile. Aceasta funcţionează însă în continuare.

Un adevărat dezastru ecologic se pregăteşte la porţile Bucureştiului şi în împrejurimile oraşului. Activitatea fabricii de ecarisaj Protan, din Popeşti-Leordeni, a fost suspendată luni de Agenţia Regională de Protecţie a Mediului București (ARPMB), din cauza încălcării termenului de dare în folosinţă a noului sistem de epurare a apelor reziduale. Suspendarea va dura şase luni, timp în care Protan nu-şi poate relua activitatea.

Deşi, potrivit deciziei de suspendare, fabrica nu mai trebuia să funcţioneze, Protan a preluat şi ieri deşeurile, deoarece conducerea nu primise încă o informare oficială de la ARPMB. În paralel, compania a cerut în instanţă anularea notificării emise de Agenţie.

În lipsa unor fabrici care să le preia, leşurile maidanezilor şi carcasele provenite de la producătorii de carne vor face irespirabil aerul în Bucureşti. „Nu există plan B“, admitea directoarea executivă a ARPMB, Simona Săceanu, înainte de luarea deciziei de suspendare. Agenţia de Protecţie a Mediului Ilfov avertizase chiar că întreaga zonă riscă o „calamitate“. Situaţia este generată şi de monopolul obţinut pentru zona de sud a României de la autorităţi de firma Protan.

Epurarea, „călcâiul lui Ahile“

Protanul deversează direct în Dâmboviţa şase litri de ape reziduale pe secundă, provenite de la spălarea camioanelor, utilajelor şi instalaţiilor de procesare a deşeurilor. În baza Avizului integrat de Mediu, obţinut în iulie 2006, SC Protan SA se obliga să dea în folosinţă staţia de epurare până la 30 septembrie 2008. Presată de nenumăratele sesizări ale cetăţenilor legate de mirosul insuportabil, conducerea fabricii a preferat, în schimb, să pună în funcţiune noi instalaţii de neutralizare şi filtre de reducere a mirosului.

Sistemul de evacuare prezentat în 2006 nu mai e compatibil însă cu instalaţiile noi, astfel că Protan a decis să refacă documentaţia pentru o nouă staţie de evacuare şi să ceară amânarea cu un an a punerii în funcţiune a acesteia. Conducerea Protan acuză autorităţile de mediu că au tergiversat şi refuzat „în mod iresponsabil“ aprobarea cererii de amânare, deşi, conform OUG 152/2005, aceasta e posibilă în cazul în care «schimbările substanţiale ale celor mai bune tehnici disponibile fac posibilă reducerea semnificativă a emisiilor».“

Tone de resturi animale pe zi

Fabrica din Popeşti neutralizează zilnic 150 de tone de deşeuri animale, în baza contractelor încheiate cu peste 856 de consilii locale şi primării, precum şi cu 2.458 de agenţi economici. Cei mai mulţi dintre aceştia au fost deja afectaţi în urmă cu două luni, când o „acţiune de sabotaj tehnic“ a închis fabrica pentru două săptămâni.

În jurul Bucureştiului nu există nicio fabrică de neutralizare cu capacitate suficientă pentru preluarea deşeurilor de la Protan. Cea mai apropiată unitate a reţelei se află la Codlea, însă este de categoria a III-a. În plus, sucursala Popeşti- Leordeni e singura din ţară care neutralizează deşeuri de categoria I, cu risc maxim de contaminare. Primăriile de sector şi societăţile de salubrizare din Capitală nu ştiu cum vor rezolva situaţia.

Societatea Urban, din sectorul 6, dispune de două autospeciale autorizate să transporte deşeuri periculoase, însă conducerea nu ştie unde va duce cadavrele. Silviu Prigoană, patronul Rosal din sectorul 3, spune că societatea nu are camioane speciale, iar Protanul e singurul care are dreptul să preia cadavrele de animale de pe străzi.

De cealaltă parte, primarul sectorului 3, Liviu Negoiţă, susţine că de problemă trebuie să se ocupe Rosalul, iar Primăria Sectorului 4 afirmă că nu au ce să facă.

Niciun comentariu:

Bancuri Cu Alinuta Bancuri Cu Americani Bancuri Cu Ardeleni Bancuri Despre Armata Bancuri Comuniste Bancuri Cu Avocati Bancuri Cu Celebritati Bancuri Cu Chuck Norris Bancuri Cu Nebuni Bancuri Cu Negri Bancuri Cu Prostii Bancuri Cu Soferi Bancuri Cu Unguri Bancuri Cu Betivi Bancuri Cu Blonde Bancuri Cu Bula Bancuri Cu Canibali Bancuri Cu Chelneri Bancuri Cu Ciobani Culmi Bancuri Cu Doctori Bancuri Cu Elevi Bancuri Despre Internet Bancuri Cu Moldoveni Bancuri Cu Mosnegi Bancuri Cu Politisti Bancuri Cu Popi Bancuri Despre Scoala Bancuri Cu Scotieni Bancuri Cu Sport Bancuri Cu Studenti Bancuri CU Tigani Glume Si Perle Bancuri Cu Academicieni Bancuri Cu Actori Bancuri Cu Adam Bancuri Cu Albanezi Bancuri Cu Arabi Bancuri Cu Ardeleni Bancuri Cu Aviatori Bancuri Cu Avocati Bancuri Cu Balbaiti Bancuri Cu Bancheri Stiri Despre Vedete Stiri Socante Stiri Diverse Stiri Haioase Stiri Sociale Filmulete Haioase Seriale Si Cd Key-uri Promovare Blog Topul Celor Mai Tari Sms-uri Funny SMS Sms-Uri In engleza Sms-uri Amuzante Sms-uri de dragoste Texte Haioase |jocuri online