joi, 6 noiembrie 2008

Meleşcanu: Românii nu mai luptă în Irak de la 1 ianuarie 2009

Ministrul Apărării, Teodor Meleşcanu, spune că mandatul militarilor români în Irak expiră la 31 decembrie 2008 şi că, dacă guvernul irakian vrea să-l prelungească, le mai oferim doar consiliere şi asistenţă, nu şi patrulare sau securitate.



Ministrul Apărării a declarat, joi, la Arad, că orice eventuale noi misiuni româneşti în Irak vor fi de consiliere şi asistenţă a forţelor din această ţară, şi nu de patrulare sau de securitate, informează MEDIAFAX.

Meleşcanu a spus, într-o conferinţă de presă, că România aşteaptă o scrisoare din partea guvernului irakian, care trebuie să clarifice dacă mai este nevoie de prezenţă militară românească în această ţară.

"Mandatul forţelor române expiră la 31 decembrie 2008, dată până la care lucrurile se vor clarifica. Urmează ca guvernul irakian să facă o cerere pe care să ne-o adreseze în legătură cu dorinţa de a continua sau nu prezenţa militară şi mai ales în legătură cu misiunile pe care le vom avea", a spus ministrul.

Meleşcanu a adăugat că, totuşi, în eventualitatea menţinerii de trupe în Irak, acestea vor avea cu totul alte misiuni decât cele de până acum.

"În mod evident, guvernul irakian va cere o reducere substanţială a forţelor militare străine şi o schimbare de fond a misiunilor pe care aceste forţe militare le vor avea în Irak, misiuni care vor fi concentrate pe sprijinirea, consilierea, asistenţa forţelor armate irakiene şi a forţelor de securitate, sprijinirea eforturilor populaţiei civile pentru reconstrucţie, asigurarea deminării căilor de comunicaţii şi nici într-un caz nu vor mai exista misiuni de patrulare care să asigure securitatea în Irak", a declarat ministrul Apărării.

Teodor Meleşcanu a mai spus că prezenţa românească în cadrul coaliţiei multinaţionale "a fost un element foarte important în stabilizarea ţării şi sprijinirea irakienilor de a prelua gradual controlul asupra problemelor de securitate".

"Evoluţiile din ultimul an sunt foarte pozitive, iar la ora actuală singurele discuţii care mai au loc în legătură cu prezenţa forţelor militare străine sunt legate de o prezenţă simbolică, care să reprezinte un sprijin pentru continuarea procesului de asigurare deplină a securităţii de către forţele irakiene", a completat ministrul.

Ministrul Apărării urmează să participe, joi, la lansarea candidaţilor PNL Arad.

Niciun comentariu:

Bancuri Cu Alinuta Bancuri Cu Americani Bancuri Cu Ardeleni Bancuri Despre Armata Bancuri Comuniste Bancuri Cu Avocati Bancuri Cu Celebritati Bancuri Cu Chuck Norris Bancuri Cu Nebuni Bancuri Cu Negri Bancuri Cu Prostii Bancuri Cu Soferi Bancuri Cu Unguri Bancuri Cu Betivi Bancuri Cu Blonde Bancuri Cu Bula Bancuri Cu Canibali Bancuri Cu Chelneri Bancuri Cu Ciobani Culmi Bancuri Cu Doctori Bancuri Cu Elevi Bancuri Despre Internet Bancuri Cu Moldoveni Bancuri Cu Mosnegi Bancuri Cu Politisti Bancuri Cu Popi Bancuri Despre Scoala Bancuri Cu Scotieni Bancuri Cu Sport Bancuri Cu Studenti Bancuri CU Tigani Glume Si Perle Bancuri Cu Academicieni Bancuri Cu Actori Bancuri Cu Adam Bancuri Cu Albanezi Bancuri Cu Arabi Bancuri Cu Ardeleni Bancuri Cu Aviatori Bancuri Cu Avocati Bancuri Cu Balbaiti Bancuri Cu Bancheri Stiri Despre Vedete Stiri Socante Stiri Diverse Stiri Haioase Stiri Sociale Filmulete Haioase Seriale Si Cd Key-uri Promovare Blog Topul Celor Mai Tari Sms-uri Funny SMS Sms-Uri In engleza Sms-uri Amuzante Sms-uri de dragoste Texte Haioase |jocuri online