joi, 6 noiembrie 2008

Formarea profesională - măsură activă de prevenire şi combatere a şomajului

Agenţia Judeţeană pentru Ocuparea Forţei de Muncă Vâlcea acordă gratuit şomerilor indemnizaţi sau neindemnizaţi o serie de servicii astfel: informare şi consiliere, medierea muncii, formarea profesională, consultanţă şi asistenţă pentru începerea unei activităţi independente sau pentru iniţierea unei afaceri şi altele.
O componentă importantă a Programului de ocupare al AJOFM Vâlcea o constituie formarea profesională atât a şomerilor cât şi a salariaţilor.

Formarea profesională
a şomerilor

Şomerii pot participa la programe de formare profesională care să le asigure creşterea şi diversificarea competenţelor profesionale în scopul asigurării mobilităţii şi facilitarea integrării pe piaţă muncii. Formele prin care se realizează formarea profesională a persoanelor care se află în căutarea unui loc de muncă sunt: cursuri, stagii de practică,stagii de specializare, precum şi alte forme, în condiţiile legii. La aceste programe de formare pot participa contra cost şi alte persoane care nu sunt în evidenţă AJOFM Vâlcea ca şomeri. Forma de pregătire poate să fie de iniţiere, recalificare, perfecţionare sau specializare.
Formarea profesională finanţată de la bugetul asigurărilor de şomaj se derulează prin intermediul Centrului Regional pentru Formarea Profesională a Adulţilor Vălcea dar şi prin intermediul furnizorilor privaţi autorizaţi.
Pentru a fi luat în evidenţă ca şomer şi pentru a putea fi înscris la un curs de formare profesională, persoanele trebuie să prezinte urmatoarele documente: diploma sau adeverinţa de studii (copie+original); carte de identitate (original + co pie); certificat de naştere (original +copie); certificat de căsătorie (original +copie); adeverinţă medicală de la medicul de familie că e „apt de muncă”; adeverinţă medicală de la medicul de familie că e „apt pentru cursul de…” şi certificat de atestare fiscală eliberat de DGFP Vâlcea cu veniturile realizate.
IMPORTANT: şomerii beneficiază gratuit de cursuri de formare profesională o singură dată pentru fiecare perioadă în care se află în căutarea unui loc de muncă.
Pentru anul 2008, conform studiului de necesitate întocmit la începutul anului şi la cererea pieţei, AJOFM Vâlcea a avut în vedere calificarea şomerilor în meserii diverse din domeniul construcţiilor, turismului, serviciilor, alimentaţiei publice etc. În cazul în care există cerere din partea şomerilor pentru o anumită meserie, AJOFM Vâlcea va organiza în următoarea perioadă un curs pentru ocupaţia respectivă.
În anul 2008 s-au derulat sau sunt în curs de desfăşurare o serie de programe de formare profesională pentru ocupaţii/calificări diverse ca:
agent pază şi ordine; bucătar; comerciant vânzător mărfuri alimentare; comerciant vânzător mărfuri nealimentare; competenţe comune de limba engleză; cosmetician; dulgher, tâmplar,parchetar; ECDL start; Frizer, coafor, manichiurist, pedichiurist; inspector protecţia muncii; inspector resurse umane; lucrător în comerţ; lucrător în cultura plantelor; operator calculator; ospătar; preparator produse din carne şi peşte; tehnician maseur; zidar.
Numai în anul 2008, la nivelul judeţului Vâlcea peste 400 de persoane care au urmat un curs de pregătire şi-au găsit un loc de muncă.

Formarea profesională a angajaţilor

Pentru prevenirea şomajului şi diversificarea competenţelor angajaţilor, AJOFM Vâlcea suportă 50 % din costurile cu formarea profesională a angajaţilor proprii din cadrul firmelor vâlcene, conform art 48.1 din Legea 76/2002 cu modificările şi completările ulterioare. Formarea profesională se realizează de furnizori privaţi autorizaţi, contractaţi de către angajatori.
Toţi angajatorii interesaţi vor solicita URGENT informaţii şi documentaţii necesare obţinerii acestor fonduri la sediul instituţiei noastre din Râmnicu Vâlcea, str. Dacia nr. 8, Bloc Transcozia et. III telefon 0250/735608 int. 19.
În anul 2008 au beneficiat de această prevedere legislativă trei angajatori pentru 99 de salariaţi, iar până la sfârşitul anului mai pot fi cursaţi un număr estimat de 375 de salariaţi.
Informaţiile ne-au fost furnizate de către Nicu Dumitru Cornoiu, directorul executiv al AJOFM.

Niciun comentariu:

Bancuri Cu Alinuta Bancuri Cu Americani Bancuri Cu Ardeleni Bancuri Despre Armata Bancuri Comuniste Bancuri Cu Avocati Bancuri Cu Celebritati Bancuri Cu Chuck Norris Bancuri Cu Nebuni Bancuri Cu Negri Bancuri Cu Prostii Bancuri Cu Soferi Bancuri Cu Unguri Bancuri Cu Betivi Bancuri Cu Blonde Bancuri Cu Bula Bancuri Cu Canibali Bancuri Cu Chelneri Bancuri Cu Ciobani Culmi Bancuri Cu Doctori Bancuri Cu Elevi Bancuri Despre Internet Bancuri Cu Moldoveni Bancuri Cu Mosnegi Bancuri Cu Politisti Bancuri Cu Popi Bancuri Despre Scoala Bancuri Cu Scotieni Bancuri Cu Sport Bancuri Cu Studenti Bancuri CU Tigani Glume Si Perle Bancuri Cu Academicieni Bancuri Cu Actori Bancuri Cu Adam Bancuri Cu Albanezi Bancuri Cu Arabi Bancuri Cu Ardeleni Bancuri Cu Aviatori Bancuri Cu Avocati Bancuri Cu Balbaiti Bancuri Cu Bancheri Stiri Despre Vedete Stiri Socante Stiri Diverse Stiri Haioase Stiri Sociale Filmulete Haioase Seriale Si Cd Key-uri Promovare Blog Topul Celor Mai Tari Sms-uri Funny SMS Sms-Uri In engleza Sms-uri Amuzante Sms-uri de dragoste Texte Haioase |jocuri online