joi, 6 noiembrie 2008

Securistul preferat al lui Băsescu vâna cu râvnă ascultători de Europa Liberă




Conform documentelor depuse de CNSAS la dosarul fostului lider PD-L Sălaj Viorel Stanca, avansat în iunie 2007 de preşedintele Traian Băsescu la rangul de general de brigadă în rezervă, principala acţiune în care a fost implicat în anii ’80 fostul ofiţer de Securitate era “Eterul”, adică “încadrarea informativă” a românilor care aveau legături cu postul de radio Europa Liberă.

Stanca a apelat, într-un caz, până şi la şantaj. “Se va analiza posibilitatea reactivării lui “Marcu” (fost informator - n.red.); cu prilejul acestei contactări vor fi pregătite şi materialele compromiţătoare pe care le deţinem în acest sens (poze în compania ofiţerului, materiale scrise de “Marcu”, benzi înregistrate)”, scria Viorel Stanca într-un document care privea instructajul unor informatori folosiţi în “Dosarul Problemă Posturi de Radio Străine din Spaţiul German (Europa Liberă şi Deusche Welle)”. Publicitate

Cu alte cuvinte, dacă “Marcu” refuza să colaboreze, alţi informatori, “Astor” şi “Gelu”, erau îndrumaţi să-l ameninţe cu deconspirarea. Dosarul CNSAS nu precizează dacă respectivul şantajat locuia atunci în München, sediul Europei Libere, sau urma să plece în Germania.

Viorel Stanca a declarat pentru Cotidianul că metoda şantajării surselor nu ar fi neobişnuită în munca de contrainformaţii. “Aşa se lucrează peste tot în lume, în contraspionaj. Noi am fost chiar domni, în comparaţie cu americanii sau ruşii”, a spus Stanca. Principala misiune asumată de Stanca în acţiunea “Eterul” era “încadrarea informativă” a ţintei “Fred”, un vest-german care avea un atelier auto lângă München şi cunoştea foarte mulţi angajaţi ai postului Europa Liberă.

Unul dintre informatorii lui Viorel Stanca era instruit de acesta, în 1983, să obţină informaţiile: “date privind situaţia materială a lui «Fred», numărul de muncitori, naţionalităţile şi provenienţa acestora, dacă printre aceştia se află şi persoane din ţări socialiste, fugari sau stabiliţi legal, capacitatea de lucru a obiectivului, cifra de afaceri”.

Informatorul respectiv trebuia să colecteze şi “date despre fiii lui «Fred», ocupaţiile acestora, orientările politice, poziţia faţă de ţara noastră”, să descopere “relaţiile lui «Fred» cu alţi cetăţeni de origine română, cu maghiari sau cu evrei” şi dacă este vizitat de persoane din München. “Obiectivul Fred” trebuia verificat “prin surse cu care acesta se află în relaţii bune”, iar supravegherea germanului a culminat, conform CNSAS, cu “verificarea prin mijloacele Tehnicii Operative mobile (microfoane instalate în atelier şi/sau acasă - n.red.) a contactelor pe care «Fred» le are cu persoane aflate în atenţia noastră”.

Niciun comentariu:

Bancuri Cu Alinuta Bancuri Cu Americani Bancuri Cu Ardeleni Bancuri Despre Armata Bancuri Comuniste Bancuri Cu Avocati Bancuri Cu Celebritati Bancuri Cu Chuck Norris Bancuri Cu Nebuni Bancuri Cu Negri Bancuri Cu Prostii Bancuri Cu Soferi Bancuri Cu Unguri Bancuri Cu Betivi Bancuri Cu Blonde Bancuri Cu Bula Bancuri Cu Canibali Bancuri Cu Chelneri Bancuri Cu Ciobani Culmi Bancuri Cu Doctori Bancuri Cu Elevi Bancuri Despre Internet Bancuri Cu Moldoveni Bancuri Cu Mosnegi Bancuri Cu Politisti Bancuri Cu Popi Bancuri Despre Scoala Bancuri Cu Scotieni Bancuri Cu Sport Bancuri Cu Studenti Bancuri CU Tigani Glume Si Perle Bancuri Cu Academicieni Bancuri Cu Actori Bancuri Cu Adam Bancuri Cu Albanezi Bancuri Cu Arabi Bancuri Cu Ardeleni Bancuri Cu Aviatori Bancuri Cu Avocati Bancuri Cu Balbaiti Bancuri Cu Bancheri Stiri Despre Vedete Stiri Socante Stiri Diverse Stiri Haioase Stiri Sociale Filmulete Haioase Seriale Si Cd Key-uri Promovare Blog Topul Celor Mai Tari Sms-uri Funny SMS Sms-Uri In engleza Sms-uri Amuzante Sms-uri de dragoste Texte Haioase |jocuri online